Pages

Wednesday, November 12, 2008

Tentaculele Ungariei din CNSAS (II). Andrea Varga, budapestoloaga de serviciu din biroul lui Ladislau Csendes


Reţeaua de sub steag străin
Antoniu-Ladislau Csendes a lucrat discret, tenace şi eficient. Ceea ce nu înseamnă că nu s-au constatat efectele activităţii sale şi că nu i s-au reconstituit, de către observatorii avizaţi legal, pas cu pas, acţiunile pe care le-a desfăşurat sub steag străin.
Activitatea sa a fost posibilă, între altele, ca urmare a cointeresării unor salariaţi subalterni, pe care i-a promovat în funcţii de conducere bine retribuite, iar ei îl răsplătesc cu loialitatea lor. Din partida loialiştilor lui Csendes fac parte, conform surselor noastre, printre alţii:
- Laura Stancu, director al Arhivei Curente (cea aflată în lucru la sediul central al CNSAS). După ce a fost, anterior, numită şef serviciu arhivă, Csendes a transformat serviciul în direcţie şi, pe cale de consecinţă, promovată ca director.
- Ionel Ivaşcu, directorul Arhivelor CNSAS din Depozitul Popeşti-Leordeni. Şi acestuia, Csendes i-a transformat funcţia de şef serviciu în director. Împreună, cei doi conlucrează strâns, în afara cadrului instituţional oficial, pentru: identificarea cazurilor de colaborare cu Securitatea, a căror soluţionare se spune că s-ar face în alte moduri decât oficial. Comentariile nu sunt de prisos: şantaje, extorcări, racolări pentru alte servicii... De asemenea, tandemul Csendes-Ivaşcu este beneficiarul deturnărilor sistematice din bugetul alocat depozitelor de arhivă. Drept recunoştinţă pentru loialitatea sa infracţională, soţia lui Ivaşcu a fost transferată din Olteniţa şi numită, în absenţa vechimii necesare, director economic interimar al CNSAS, calitate în care coordonează bugetul, finanţele, administraţia, transporturile şi resursele umane. La rândul lor, soţii Ivaşcu s-au înconjurat de apropiaţi de încredere, consolidându-şi propriile poziţii, după exemplul oferit de Csendes. Modalităţile de angajare au scandalizat personalul neprivilegiat al CNSAS.
- Vasile Carabis, şef Serviciu Tehnic, promovat din şef de compartiment, cu perspective de a fi numit director general adjunct. A fost adus de Csendes, fiindu-i prieten "de familie", urmare a meditării fiicei lui Ivaşcu de către soţii Csendes, atât în liceu, cât şi ulterior, ca studentă la Conservator. Rolul lui Carabis este acela de a face jocurile de interese ale lui Csendes în ceea ce priveşte lucrările de investiţii, "vaca de muls" a preşedintelui muzicolog.
- Boşneag Francisc, consilier superior însărcinat cu achiziţiile publice (de profesie inginer metalurg). În contextul verificărilor pentru angajarea ca funcţionar public, a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu securitatea ca poliţie politică. Ulterior, s-a descoperit că are dosar de informator. Nu i s-a reţinut infracţiunea de fals în declaraţii şi continuă să fie menţinut funcţionar public, cu încălcarea flagrantă a legii. Motiv pentru care este total dependent faţă de Csendes.
Boşneag şi Carabis sunt oamenii-cheie pentru administrarea şi gestionarea frauduloasă de către Csendes a fondurilor de investiţii. Dintre manoperele dolosive ale trioului infracţional reţin atenţia:
- muşamalizarea facturării unor lucrări neefectuate la Depozitele de Arhivă Popeşti-Leordeni;
- trucarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract în valoare de sute de milioane, având ca obiect realizarea unui acoperiş. Contractul a fost dedicat unei firme din Târgu-Jiu, imediat după ce Carabis s-a întors din concediu de pe meleagurile gorjene;
- achiziţionarea actualului sediu al CNSAS la un preţ supraevaluat, de 9,5 milioane de euro fără TVA. Clădirea este total improprie pentru nevoile de spaţiu ale CNSAS, deoarece arhiva curentă este depozitată, contrar legii arhivelor, în subsolul I, respectiv în garaj, printre ţevile de apă, încălzire şi canalizare, plus umiditatea, bacteriile şi mucegaiurile aferente. În schimb, la etajul VI este amenajat un Centru SPA (piscina, jacuzzi, terasă) şi alte facilităţi de relaxare a prea obositului şi mult stresatului muzicolog Antoniu-Ladislau Csendes. Un alt subsol, II, este inundat la fiecare ploaie care intră în torent pe rampa înclinată de acces, care apoi refulează, fiind nevoie de un sistem de pompe pentru a o scoate în stradă.
- Ancuţa Median, fostă şef de cabinet, promovată consilier juridic la Direcţia juridică, este supervizorul "secret", un fel de agent de securitate, care elaborează zilnic un raport confidenţial pentru uzul exclusiv al preşedintelui Csendes.

Anchetă la CNSAS
Recent, a început, la CNSAS, un control al Curţii de Conturi. Un control cu peripeţii, deoarece toate documentele contabile din anul 2007 şi, parţial, din 2006, atât cele în format electronic, cât şi pe suport de hârtie, sunt de negăsit, iar în perioadele respective s-au sesizat neregularităţi permanente în activitatea de investiţii, care continuă şi în prezent. La controlul anterior, din 2006, lui Csendes, ca vicepreşedinte, precum şi altora, i s-a imputat o mare delapidare prin falsificarea documentelor de transport, cazare şi diurnal. Spre amuzamentul politiştilor şi procurorilor anchetatori, Csendes a prezentat facturi emise de un hotel de cinci stele din Sighetul Marmaţiei, unde există doar un modest motel! În ancheta penală, Csendes nu a recunoscut că ar fi beneficiat de sume necuvenite, motivând că nu a semnat personal de primirea lor. Dar a pus pe alţii să semneze, cu care a fost confruntat şi l-au contrazis. În avariţia sa nemăsurată, Csendes se preta şi la însuşirea bonurilor de benzină, iar o referentă, Barbu Ana, care a refuzat decontările false, a fost determinată să plece din CNSAS, după cum au constatat organele de anchetă.

Andrea Varga, budapestoloaga personală a lui Ladislau Csendes

Antoniu-Ladislau Csendes nu cunoaşte şi nici nu face nimic din ceea ce-i cere legea. Excelează, în schimb, prin comportamentul rudimentar, violent verbal, jignitor şi xenofob la adresa personalului, căruia i se adresează urlând şi cu apelative insultătoare de neconceput pentru un demnitar. Cum nu-i convine ceva, culoarele se umplu de urletele isterice: "Români împuţiţi! La muncă cu românii, ...tu-le neamu'n...". Nemulţumit că angajaţi din Direcţia economică au refuzat să-i elibereze sume de bani necuvenite, Csendes a ripostat: "Căcaţi, căcaţii dracului! ...tu-vă neamu'n... de români!" Apoi a trântit uşa, scoţând-o cu toc cu tot din perete.
Activitatea cotidiană a Cabinetului preşedintelui Csendes este coordonată de un personaj feminin cel puţin misterios, Andreea Varga.
Directorul de cabinet, Andreea Varga, nu este angajată CNSAS şi nici nu primeşte vreo remuneraţie de la Bucureşti, pentru activitatea zilnică desfăşurată, care constă în primirea şi soluţionarea întregului volum de lucrări adresat preşedintelui. Ea dispune ce trebuie să vadă preşedintele, cu care vorbeşte exclusiv în limba maghiară, de faţă şi cu alţi angajaţi. Ea rezoluţionează şi îndrumă lucrările, păstrează şi aplică ştampila în absenţa secretarei, coordonează relaţiile externe, organizează expoziţiile şi conferinţele în străinătate, îndeplineşte acte de reprezentare externă a preşedintelui.
Atitudinea lui Csendes faţă de Varga este de maxim respect şi deferentă, ca şi cum aceasta i-ar fi superioară... Andrea Varga, care în timpul liber face pe istoricul, este cetăţean al Republicii Ungaria.


No comments: