"Ghidul alegatorului roman din strainatate", lansat de Ministerul Afacerilor Externe si Autoritatea Electorala Permanenta, este conceput pentru a informa cetatenii romani stabiliti peste hotare depre conditiile in care isi vor putea exercita dreptul la vot la alegerile din 30 noiembrie, relateaza NewsIn.
Misiunile diplomatice ale Romaniei au datoria sa multiplice materialul si sa-l distribuie gratuit cetatenilor romani prin intermediul consulatelor, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe. De asemenea, ghidul este postat pe pagina web a MAE, in cadrul sectiunii "Alegeri Parlamentare 2008" la adresa http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=37079, a Autoritatii Electorale Permanente si paginile de internet ale misiunilor diplomatice.
Misiunile diplomatice trebuie, de asemenea, sa transmita acest ghid asociatiilor de romani, cu rugamintea ca acestea sa ofere sprijinul lor pentru difuzarea informatiei catre comunitatile in care activeaza. Materialele de informare vor fi difuzate astfel si in locurile predilecte de intalnire ale romanilor, potrivit MAE.
In consulate si in spatiile publice frecventate de cetateni romani vor fi puse afise de informare in legatura cu necesitatea respectarii conditiilor de votare pentru cetatenii romani, asa cum au fost stabilite de noul cadru legal in vigoare.
"Ghidul alegatorului roman din strainatate" prezinta sintetic cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea 35/2008 privind desfasurarea in strainatate a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal, pentru a-si putea exercita acest drept in bune conditii la scrutinul din 30 noiembrie. Sectiunea online destinate alegerilor de pe pagina de web a MAE este completata permanent, pe masura ce apar informatii noi.
Cetatenii romani din strainatate care vor dori sa voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie vor putea sa o faca numai daca au domiciliul sau resedinta in tara in care se afla. Astfel, potrivit noii legi electorale, cetatenii romani care, in ziua alegerilor, se vor afla in alta tara, in scop turistic sau de afaceri, nu vor putea vota.
Resedinta in strainatate va trebui probata cu ajutorul unor acte doveditoare eliberate de autoritatile din tara in care locuiesc alegatorii romani.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot vota pe baza pasaportului simplu valabil cu mentiunea privind stabilirea domiciliului in strainatate. Cetatenii romani cu resedinta in strainatate pot vota cu pasaportul simplu valabil sau, in cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabila, insotite de orice alt document emis de autoritatile straine care dovedeste resedinta in strainatate. (Ziua Online).
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment