Pages

Monday, October 19, 2009

COMENTARIU: Prietenia iohanno-liberala pe bani publici. Dupa Tariceanu si Crin si-a asigurat electoratul "ardelean"

COMENTARIU | Prietenia iohanno-liberală și bugetul public

Când PSD, prin intermediul premierului Adrian Năstase a acceptat să bată palma cu proaspătul primar Klaus Iohannis, pentru cunoscători era un gest bazat pe afaceri. PSD accepta să trimită fonduri bugetare la Sibiu, beneficiul urmând să fie împărțit simplu: PSD prea banii, Iohannis câștigă imagine. Numai că, la finalul mandatului, în 2004, Iohannis a pregătit PSD-ului, la acea dată majoritar în Consiliul Local Sibiu, o mare surpriză. În primul rând și-a asumat singur victoriile administrative, a izolat relațiile cu PSD pentru a ajunge să se declare public împotriva premierului Adrian Năstase și în favoarea candidatului Alianței D.A. După alegerile locale din iunie 2004, Iohannis aducea nu mai puţin de 16 consilieri FDGR în Consiliu, aşa încât avea o majoritate zdrobitoare. Diferenţa până la 23 era asigurată de PSD, PD şi PNL. De aici, relația cu PSD s-a rupt, iar în scurt timp, firesc, liderul local Ioan Cindrea l-a declarat pe Iohannis dușman de moarte.

Deja începuseră lucrările de restaurare a orașului pentru evenimentul Capitală Culturală Europeană Sibiu 2007, pentru care primarul a avut o contribuție minimală. Rădăcina acestuia fiind prinsă încă din mandatul președintelui Emil Constantinescu, în 1998.
Odată cu preluarea mandatului guvernamental de Alianța D.A., principalul partener al primarului de Sibiu a devenit din toamna anului 2004 Partidul Democrat, cel care a dat României noul președinte. Traian Băsescu, mânat evident de emoții electorale, a dezvoltat o relație specială cu Sibiul și primarul Iohannis, așa încât Guvernul Tăriceanu a primit liber să susțină total viitorul eveniment programat în 2007. Nu mai puțin de 80 de milioane de euro au fost dirijate spre Sibiu, acolo unde politicul şi-a tăiat felii consistente din tortul bugetar.
Sub bagheta primarului Iohannis, PD, PNL, UDMR şi chiar PSD au ajuns să îşi dispute fondurile capitalei culturale. PD a furnizat Sibiului materialele de construcţii şi pavajul care a fost aşternut în zona centrală, a asigurat o parte din firmele care au rezolvat insfrastructura.
PD a mai realizat şi blocarea lucrărilor la centura ocolitoare a minicipiului Sibiu, care ulterior se va vedea va fi adjudecată de firmele protejate de primarul Klaus Iohannis.
PNL a furnizat firmele care au lucrat la restaurarea faţadelor imobilelor de pe cele câteva străzi centrale.
UDMR a fost "însărcinat" cu lucrările de proiectare, multe dintre aceste făcându-se prin înregistrarea unui genocid cultural şi arhitectonic, tolerat criminal de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.
PSD, la rândul său, prin relaţiile dezvoltate până în decembrie 2004, a continuat să absoarbă milioane de euro prin firmele de casă care, mai târziu, au translatat fie spre PDL, fie spre Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Anul 2005 a marcat una dintre cele mai importante mutări ale PNL în relaţia cu primarul Klaus Iohannis. La 27 decembrie, printr-o semnătură, ministrul Adrian Iorgulescu a acceptat retrocedarea Muzeului Naţional Brukenthal către minoritatea germană, în proprietatea Bisericii Evanghelice. Statul îşi asuma astfel continuarea finanţării unui muzeu cu multiple imobile, dar se mulţumea să rămână minoritar în consiliul de administraţie al instituţiei de cultură.
În 2006, relaţia PSD - Iohannis urma să fie ruptă în mod public. În urma unei declaraţii pcritice făcute de liderul Mircea Geoană, viceprimarul PSD a fost decapitat de primarul Iohannis pe motive pde incompatibilităţi. În locul celui decapitat a fost promovat un viceprimar PNL ... obedient. Cu excepţia apariţiilor "mondene", viceprimarul Eugen Mitea nu s-a remarcat cu absolut nimic.
În 2007, anul Capitalei Culturale, când Sibiul a fost partener al Ducatului de Luxembourg, PD fusese eliminat din formula guvernamentală de către premierul PNL, Anton Popescu Tăriceanu, aşa încât, relaţia cu PNL începea să fie prioritară pentru primarul Iohannis. Totuşi, prietenia cu Traian Băsescu şi PDL a funcţionat pe durata anului 2007 când preşedintele a vizitat de patru ori municipiul Sibiu în cadrul unor evenimente publice sau religioase. Mai mult, în decembrie 2007, în baza bunelor relaţii, preşedintele Traian Băsescu premia la Cotroceni tot Consiliul Local Sibiu. Între cei premiaţi nu s-au numărat liberaţii sau PSD-iştii care au contribuit la eveniment, însă în Cotroceni au fost introdusi o parte dintre cei care au transformat economia sibiană în afacere de grup: Werner Keul, Andreas Huber.
În 2008, însă, relaţia dintre preşedintele Băsescu şi primarul Iohannis s-a răcit brusc, iar alegerile locale din luna iunie au definitivat ruptura dintre cei doi. PDL a reuşit să îl convingă pe primarul municipiului Mediaş, Daniel Thellmann să se înscrie în PDL, acesta fiind totodată şi membru în FDGR, asociaţie social-culturală similară UDMR. Acest lucru nu a fost înghiţit de Iohannis, motiv pentru care a declanşat războiului declaraţiilor împotriva preşedintelui şi al partidului său. Thellmann a fost reales primar, iar PDL a pierdut poziţia de viceprimar de Sibiu, Iohannis preferând să nu mai împartă nici cu PDL, nici cu PSD, ci doar cu PNL. Răceala a mers până acolo încât nici după aproape doi ani preşedintele nu a venit la Sibiu să îşi ridice titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu.
Preluarea puterii guvernamentale exclusiv de către PNL, a adus la Sibiu în anul 2008 o nouă configurare în strategiile economice. Astfel, marile lucrări au fost asigurate de firmele apropiaților PNL și FDGR care au preluat și lucrările la centura ocolitoare a municipiului Sibiu în timpul mandatului ministrului Ludovic Orban. Asocierea de firme Max Bogl - Gaiger - Comtram au primit lucrarea centurii. Primele două aparținând FDGR, ultima apropiată PNL. Pentru asigurarea unui spectacol mediatic, în plină campanie electorală locala, premierul Tăriceanu s-a înfiinţat la Primăria Sibiu pentru a mima semnarea contractului pentru centura ocolitoare. Un spectacol iefitin finalizat la o bere între Iohannis şi Tăriceanu (pe care l-a facut si "cetatean de oanore al Sibiului" - nota mea), pe strada principală, în văzul poporului.
La rândul lui, ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a asigurat liniștea pe tărâm cultural, acordând prin Comisiile naționale din cadrul MCCPC absolut toate vizele pentru lucrările aberante demarate în zona de protecție istorică a Sibiului. Prin avizele eliberate de Ministerul lui Iorgulescu, şansele de realizare a proiectul care viza includerea Sibiului pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost reduse considerabil. Tot sub Iorgulescu s-au produs o serie impresionată de retrocedări de imobile social - culturale, aşa încât în municipiul Sibiu Biserica Evanghelică rivalizează pentru poziţia de principal imobiliar. Şi tot sub Iorgulescu, Muzeul ASTRA, al tradiţiilor culturale româneşti, a fost evacuat din spaţiile în care îşi derula activitatea, își depozita valorile și s-a ajuns să fie întabulat ilegal de un Consiliul Județean condus de un reprezentant al FDGR.
Preluarea mandatului de preşedinte al PNL de către Crin Antonescu nu a schimbat relaţiile dintre Iohannis şi liberalii locali. Căţeluşi încă de la preluarea poziţiei de viceprimar, liberalii locali s-au manifestat obedient, acceptând inclusiv să nu propună un candidat pentru funcţia de primar în 2008, dar susţinând candidatura lui Iohannis. Nici chiar preluarea guvernului de către PDL - PSD+PC în decembrie 2008 nu a schimbat relaţiile de prietenie politică locală. Numai că, dacă PNL prin Crin Antonescu a preluat ştafeta de la Tăriceanu, şi PSD a căutat să se apropie de Iohannis prin vizita la Sibiu a preşedintelui Mircea Geoană. Dar, antecedentele au prevalat în opțiunile personale ale primarului așa încât Crin Antonescu s-a codit să recunoască apropierea de Iohannis până când l-a propus pentru poziţia de premier al României.
Spectaculoase acum sunt schimbările de poziţie ale liderilor politici atât locali cât şi naţionali. Dacă liderii PDL sunt opozanţi tradiţionali ai lui Iohannis, PSD şi PNL au schimbat macazul trecând în barca apalaudacilor. Nu ai cum să accepţi ca partener un individ cunoscut pentru capacitatea de a "călca pe cap" orice relaţia atunci când ceva nu-i convine. După ce Antonescu şi Geoană au dat direcţia: "Iohannis premier", liderii locali au declanşat concursul de laude şi aprobări. Şi aşa va rămâne până când se vor traşa treburile politice. După ... nici chiar Iohannis nu ştie. Un Iohannis care se comportă de cele mai multe ori discreţionar mai ales în relaţia cu propriul electorat pe care nu a găsit vreme să-l primească în audienţă vreme de 9 ani de când este primar.

Dan Tomozei
www.daciiliberi.ro

No comments: