Pages

Sunday, October 18, 2009

TRAIAN BASESCU verde-n fata lui BOGDAN CHIRIEAC: "Sunteti, categoric, un membru al presei ticalosite!". Cum a fost reconspirat agentul BARBULESCU


REALITATEA.NET - Traian Băsescu către Bogdan Chirieac: Va trebui să vă cereţi scuze dacă veţi continua să fiţi ironic
Schimb de replici între preşedintele Traian Băsescu şi jurnalistul Bogdan Chirieac. Invitat la o emisiune de la postul public de televiziune şeful statului l-a acuzat pe Bogdan Chirieac că este ironic şi i-a spus să-şi ceară scuze pentru comportamentul său.

"Traian Băsescu: Când este vorba de securitatea naţională şi dacă este un risc de 1% tot trebuie făcut ceva ca acel risc să se diminueze.

Bogdan Chirieac: Mă iertaţi, acesta nu este tot un populism?

Traian Băsescu: Va trebui să vă cereţi scuze şi dacă la răspunsurile şefului statului român veţi continua să fiţi ironic.

Bogdan Chirieac: Aşa scrie presa asta ticăloşită de care vă luaţi, eu fiind presa ticăloşită.

Traian Băsescu: Sunteţi, categoric."

Chirieac - amintiri despre Securitate Print E-mail
Written by Civic Media

Image

Sub titlul "Bogdan Chirieac - urmarit de trecut" editia din 5 februarie 2007 a ziarului Curentul anunta: "Jurnalistul Bogdan Chirieac nu va mai modera emisiunea Pro Vest de la PRO TV. Coincidenta sau nu, anuntul televiziunii din Pache Protopopescu a venit a doua zi dupa aparitia in presa a unor informatii privind posibile legaturi ale lui Chirieac cu fosta Securitate. Nici pozitia sa de redactor sef la ziarul Gandul nu mai este o certitudine, avand in vedere declaratia lui Cristian Tudor Popescu, conform careia o decizie in acest caz va fi luata dupa decizia CNSAS. Daca isi va pierde pozitia de la Gandul, Bogdan Chirieac va gasi cu siguranta sprijin si intelegere in redactia ZIUA".

Bogdan Chirieac, redactor sef al cotidianului “Gandul” se afla pe lista de asteptare a CNSAS. Convocat la audieri in fata Colegiului, Chirieac a lipsit motivand ca a primit cu intarziere invitatia. Cazul colaborarii lui Chirieac cu fosta Securitate ar fi trebuit sa fie analizat de Colegiul CNSAS in urma cu o saptamana, insa dezbaterea a fost amanata. Chireac sustine ca a scris note in perioada in care era ghid ONT, insa acestea erau obligatorii. Jurnalistul de la “Gandul” mai sustine ca a existat o tentativa de recrutare a sa din partea Securitatii, insa ar fi respins-o.

02 februarie 2007

Chireac, fata in fata cu securistul

Jurnalistul Bogdan Chireac a povestit ieri pentru „Cotidianul“ despre incercarea unui securist de a-l racola pe cind era student si ghid ONT.

Bogdan Chireac a fost ghid la ONT Carpati din 1982 pina in 1989, cind era student la Politehnica, dar si dupa, cind lucra ca inginer. In aceasta calitate, precizeaza el, era obligat, ca toti ceilalti ghizi, sa semneze rapoarte dupa fiecare excursie. „Fostii mei colegi au dreptate. Aceste rapoarte erau predate, nu catre Securitate, ci la ONT. Trebuiau semnalate problemele tehnice, insa preferai sa nu o faci, pentru ca nu doreai sa ai de-a face cu tovarasii“, spune acesta. „Noi nu colaboram, noi ne feream de securisti“, adauga Chireac.

Tentativa de racolare la domiciliu

Cu toate acestea, ghizii prezentau un mare potential informativ pentru Securitate, prin contactele cu turistii straini, iar incercarile de racolare existau. Negind colaborarea in orice forma cu Securitatea, Bogdan Chireac recunoaste insa ca si el s-a aflat la un moment dat in vizorul securistilor. „S-a incercat racolarea mea o data, intr-o forma discreta si nu s-a reusit“, spune el. Tentativa s-a produs, dupa cum spune redactorul-sef de la „Gandul“, in 1986, cind era student in anul IV si avea deja experienta ca ghid turistic. „M-a sunat un tovaras, mi-a zis ca este capitan de Securitate - pe atunci nu era o rusine sa lucrezi in Securitate -, si ne-am intilnit apoi la mine acasa, cu tatal meu de fata“, relateaza jurnalistul, spunind ca nu-si mai aminteste numele ofiterului. Locul intilnirii a fost ales de Chireac, pe considerentul ca „cel mai in siguranta esti acasa“, iar ora a fost fixata in asa fel, incit tatal sau, regretatul Eugeniu Chireac, pe atunci colonel in armata si profesor la Academia Militara, sa fie si el de fata. „Tatal meu i-a zis ca, atunci cind am dat la facultate, am decis sa nu maninc piine de militar, ca el, ci sa ramin civil.“ Bogdan Chireac crede ca pozitia si atitudinea tatalui l-au convins pe capitanul de Securitate sa-l lase in pace. „Nu am semnat niciodata nici un angajament, nici cu nume conspirativ, nici cu numele meu“, tine acesta sa sublinieze. Chireac considera ca, daca la CNSAS exista un angajament pe numele sau, in care se spune ca i se atribuie numele de cod „Barbulescu“, atunci acesta este probabil creatia reprezentantilor Securitatii in ONT, „care aveau, probabil, o norma la racolari“.

Verdict in asteptare

Bogdan Chireac este in prezent verificat de CNSAS, insa verdictul este tergiversat, si pentru ca acesta nu s-a prezentat la audierea programata la sfirsitul anului trecut. „Adresa am primit-o la o zi dupa“, explica el, sustinind ca nu a dorit sa-si vada dosarul, pentru a nu descoperi declaratii urite date de cunoscuti despre el. „Dupa ce se va da verdictul, imi voi calca pe inima si voi merge insa“, spune Bogdan Chireac, convins ca votul din CNSAS ii va fi favorabil insa.

Chireac, contrazis de colegii sai

Redactorul-sef al ziarului „Gandul“, Bogdan Chirieac, este contrazis de fostii sai colegi de breasla, ghizii ONT, care sustin ca nu erau obligati sa dea note la Securitate.

Ghizii ONT nu erau obligati sa dea rapoarte Securitatii, chiar daca munca lor presupunea contactul cu cetateni straini. Aceasta sustin fostii colegi de breasla ai lui Bogdan Chirieac, dezmintind astfel cele declarate de jurnalist alaltaieri privind relatia sa cu Securitatea. Daca redactorul-sef de la „Gandul“, verificat de CNSAS, spune ca era obligat prin lege sa dea rapoarte Securitatii dupa fiecare excursie, alti fosti ghizi ONT spun ca nimeni nu le cerea asa ceva si ca raportau doar chestiuni tehnice. Si nu Securitatii, ci unui referent de la Biroul Ghizi al ONT.

„Nu scriam in nici un caz ce se vorbea in grupul de turisti. Erau un fel de rapoarte de evaluare a excursiei, scri-se o data cu hirtia de decont, in care semnalam probleme de genul «la cutare restaurant s-a servit mincarea rece», «pe traseul cutare autocarul a facut pana»“, relateaza Gabriel Giurgiu, jurnalist la TVR, fost ghid ONT vreme de sase ani.

Declaratii la comun

„Spuneai daca in hotel a fost inundatie, daca soferul s-a imbatat sau autocarul a intirziat. Practic trebuia sa semnalezi punctele slabe ale excursiei, ale unui traseu. Si toate astea se raportau referentilor din ONT de la Biroul Ghizi, ce erau specializati pe limbi. Si nu erau deloc chestii secrete, caci stateam si cite doi-trei la o masa cind le scriam“, spune si Gheorghe Fodoreanu, care a lucrat intre 1968 si 1986 la ONT Carpati ca ghid de circuite, iar astazi e presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Colaborare pe bani

Desi spun ca nu era o obligatie sa dai note Securitatii, printre ghizi existau, totusi, si informatori. Cei care fusesera racolati de Securitate erau insa cunoscuti ca atare de colegi. „Cei care semnasera un angajament erau usor de recunoscut. Eu am lucrat pe litoral si erau doar vreo doi-trei care erau trimisi in excursii de patru zile la Istanbul. Pe acestia ii banuiam ca sint racolati“, spune Gabriel Giurgiu, precizind ca pe el nu au incercat sa-l racoleze, „probabil pentru ca aveam o pila in ONT“. Monitorizarea atenta a ghizilor viza, spune acesta, in special detinerea de valuta. „Daca soferul era nemultumit de bacsis si te turna, veneau cei de la Politia Economica si te ridicau si daca aveai o marca te duceau si te bateau pina spuneai tot. Dar nici aici nu era vorba de Securitate“, spune Gabriel Giurgiu. Pe linga salariu, un ghid cistiga dupa o excursie de trei saptamini un bacsis mediu de 2.000 de lei. Multi dintre fostii ghizi au ajuns oameni de afaceri de succes dupa 1990, exemple fiind Dan Sucu, de la Mobexpert, Viorel Catarama, de la Elvila, si Alin Burcea, de la Paralela 45.

Mirela Corlatan, Cotidianul

Image

In avionul premierului Adrian Nastase, 2002

Civic Media: Detalii despre votul CNSAS în cazurile Chireac, Braia, Ivanciuc

"Asociaţia Civic Media mulţumeşte Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru acordarea primelor verdicte în cazurile formatorilor de opinie aflaţi pe lista “Voci curate” şi speră că această acţiune va continua într-un ritm satisfăcător pentru societatea românească", se arată într-un comunicat remis AMOS News. Redăm integral textul comunicatului.

"Totodata, ne exprimam cererea, atat catre CNSAS cat si catre Parlamentul Romaniei, sub a carui control se afla activitatea acestei institutii bugetare, ca votul Colegiul CNSAS sa fie “desecretizat”: sa devina public.

Pana atunci, in interesul opiniei publice, consideram ca este necesar sa prezentam noi votul Colegiului in cazurile ziaristilor Bogdan Chirieac (“Gandul“, ex -“Pro-TV“), Cornel Ivanciuc (ex-“Academia Catavencu“), si Doru Braia (“National TV“):

La votul din sedinta de marti, 6.02.a.c, au fost prezenti 10 din cei 11 membri ai Colegiului. Florian Chiritescu a absentat.

Cei 10 sunt : CLAUDIU-OCTAVIAN SECASIU, CONSTANTIN BUCHET, LADISLAU ANTONIU CSENDES, MIRCEA DINESCU, CONSTANTIN GRIGORE (TICU) DUMITRESCU, LAURENTIU TANASE, CORNELIU TURIANU, TARAU VIRGILIU LEON, CAZIMIR IONESCU, DRAGOS PETRESCU.

In cazul Chirieac, in ciuda unor afirmatii ulterioare ale lui Ticu Dumitrescu, s-a votat pentru verdictul de necolaborare cu Securitatea in unanimitate. Toti cei 10 membri ai Colegiului “au fost convinsi” de Bogdan Chirieac - conform presei - ca unele inscrisuri aflate la dosar nu ii apartin iar altele au fost date in calitate de ghid ONT, fiind obligat de Securitate. Aceasta afirmatie a fost contrazisa vehement de alti fosti ghizi ONT, inclusiv de cunoscutul realizator de televiziune, Gabriel Giurgiu.

In cazul Doru Braia, care a primit verdict de politie politica, sase membri au votat pentru, iar Mircea Dinescu, Ticu Dumitrescu. Ladislau Csendes si Cazimir Ionescu s-au abtinut.

In cazul Cornel Ivanciuc, care a recunoscut colaborarea sa cu Securitatea si care a si fost eliminat din cadrul publicatiei “Academia Catavencu“ dupa ce s-a constata de catre Senatul AC gravitatea turnatoriilor sale, s-a impotrivit pentru a ii fi acordat verdictul de politie politica celebrul Mircea Dinescu, sustinut de Ticu Dumitrescu care s-a abtinut de la vot alaturi de Laurentiu Tanase.

Asadar, reiteram necesitatea ca votul Colegiul sa devina public.

Asociatia Civic Media
8.02.2007"
Bogdan Chireac, ziaristul STS & MIRA Print E-mail
ImageServiciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Internelor si Reformei Administrative au incredintat recent din nou, fara licitatie, contracte grase firmei jurnalistului Bogdan Chireac, care controleaza compania Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL(CSR). Contractul cu MIRA a fost semnat in data de 2 februarie, iar contractul cu STS in data de 21 ianuarie. Chireac a fost nevoit sa-si dea demisia de la Gandul, dupa ce s-a aflat ca este beneficiarul unor contracte preferentiale de multe milioane de euro, tot din partea STS, anul trecut. La inceputul acestui an, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii, firma lui Bogdan Chireac, primeste alte doua contracte, prin procedura de negociere fara anunt de participare, din partea unor institutii ale statului, informeaza Agentia Reporteri.ro, Primul contract este cel cu Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care plateste 1.217.458 RON (fara TVA) pentru achizitionarea de radiotelefoane portabile Motorola MTH 800. Al doilea contract a fost incredintat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, care a cumparat 15 bucati de repetitori indoor in banda 380-400 MHZ, pentru suma de 1.159.577 RON.

Scandalul Chirieac

Ziaristul Bogdan Chirieac a avut parte de un veritabil scandal media referitor la afacerile sale de pana acum cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Tranzactiile s-au derulat prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicatii SRL, in care Chireac este asociat. Firma CSR este distribuitor autorizat in Romania al echipamentelor de radiocomunicatii produse de grupul american Motorola. In 2006 - 2007, STS a incheiat opt contracte cu CSR, cu o valoare totala de 24 de milioane de euro. Cinci dintre acestea s-au perfectat dupa ce STS a consultat doar oferta firmei lui Chireac, desi serviciul special putea sa se consulte direct cu Motorola Israel Ltd. - reprezetant regional de vanzari al companiei americane.

Contracte cu dedicatie

Firma la care era asociat jurnalistul a realizat, ulterior, contracte banoase cu Aeroportul Henry Coanda - Otopeni, Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta, Regia Autonoma ROMATSA sau Compania Nationala a Huilei. Contractele incheiate de STS vizau achizitia de echipamente TETRA - Terrestrial Trunked Radio, un sistem digital de comunicatii radio mobile si de date, folosit in comunicatiile securizate ale institutiilor. Contractele firmei CSR cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale au foste legate de „dezvoltarea sistemului de radiocomunicatii digitate TETRA - STS, care reprezinta o retea nationala de radiocomunicatii mobile conforma cu standardul european si a carei realizare a fost aprobata de Consiliul Superior de Apararea a Tarii”, au precizat reprezentantii STS in presa.

Jurnalist putred, de bogat

Trei dintre contractele parafate de CSR cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale se evidentiaza prin sumele de bani care au intrat in conturile firmei unde era asociat jurnalistul Bogdan Chireac. Este vorba de 7,2 milioane de euro, 9,4 milioane de euro si 3,8 milioane de euro. Firma la care milionarul ziarist, Bogdan Chireac este actionar are un parcurs destul de ciudat. Indicatorii financiari conform bilantului depus pe anul 2005 arata ca, in acel an, Centrul pentru Servicii Radiocomunicatii S.R.L avea 63 de angajati, o cifra de afaceri de 25.073.435 ROL, iar pierderile atingeau cifra de 6.627.123 ROL. In anul 2006, firma lui Chireac a cunoscut o crestere din toate punctele de vedere. Cifra de afaceri a crescut la 78.365.541 ROL, pierderile sunt in valoare de 20121663 ROL, iar numarul de angajati a cresut la 73.

Profesorii de deontologie

Bogdan Chireac mai detine actiuni si la alte societati comerciale, alaturi de colegii sai de la „Adevarul” din vremea sobolanului rozaliu, Viorel Hrebenciuc. Adrian Ursu, Cristian Tudor Popescu, Lelia Munteanu si Marius Nitu sunt asociatii lui Chireac, care a avut de castigat se pare din aceste asocieri precum si din altele, de vreme ce detine o luxoasa vila la Mogosoaia, un apartament in strada Popa Savu, evaluat la cel putin 300.000 euro, un autoturism de teren Toyota RAV4 si conturi bancare (declarate) din vanzarea de actiuni le „Adevarul” si „Gandul”, de 200.000 euro.

2008-03-01 / Ziarul


No comments: