Pages

Thursday, October 22, 2009

PROTEST. Parlamentarii au respins o lege pentru mame si copii. Pro Vita si Alianta Familiilor din Romania au transmis o Scrisoarea Deschisa

Asociatia "Pro-Vita pentru Născuti si Nenăscuti" – Filiala Bucuresti
Asociatia “Alianta Familiilor din România”

Cǎtre: Parlamentul României
Referitor la: Vot respingere proiect de lege nr. 340/2009

Stimati Domni,

Vă scriem pentru a ne exprima dezamăgirea si nemultumirea cauzate de votul dvs. de marti, 20 octombrie, din plenul Camerei Deputatilor, prin care ati respins proiectul de lege nr. 340/2009 pentru modificarea Ordonantei de urgentă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurări sociale de sănătate.
Practic, proiectul de lege avea ca obiect acordarea unor drepturi suplimentare familiilor, prin majorarea duratei concediului pentru sarcină si lăuzie de la 126 de zile calendaristice (18 săptămâni), cât este în prezent, la 168 de zile calendaristice (24 de săptămâni).
În conditiile în care, conform opiniilor specialistilor, România este într-o criză demografică profundă, cu o populatie în scădere si îmbătrânire si o natalitate redusă, apreciem că extinderea concediului de maternitate, desigur împreună cu alte măsuri pentru echilibrarea vietii personale cu cea profesională, ar fi fost un stimul real pentru cresterea natalitătii si redresarea demografică.
Noi am studiat cu atentie atât punctul de vedere negativ al Guvernului privind acest proiect de lege, cât si raportul de respingere al comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor. Întelegem faptul că legea ar fi avut impact financiar negativ, grevând bugetul de stat si asa împovărat într-un an de criză.
Totusi, în conditiile în care în acelasi buget se pot găsi anual un miliard de euro pentru plata pensiilor speciale - categorie în care se includ si pensiile parlamentărilor! - considerăm că se putea identifica o sursă si pentru plata unor drepturi suplimentare mamelor.
Asa cum colegii dvs. senatori au apreciat că legea este viabilă, ne asteptăm să le urmati exemplul. Din păcate, constatăm cu tristete că pentru multi dintre dumneavoastră, sprijinul acordat familiei este doar o expresie bună de utilizat în Campania electorală si care nu obligă, în general, la nimic.
Vă solicităm reluarea, imediat ce va fi posibil, a acestei initiative legislative salutare si asteptăm în viitor mai mult sprijin real, nu doar promisiuni, pentru institutia familiei.

Cu stimă,

Bogdan I. Stanciu
Presedinte
Asociatia Pro-Vita Filiala Bucuresti

Bogdan Mateciuc
Director executiv
Asociatia Alianta Familiilor din România

Bucuresti, 22 octombrie 2009

No comments: