Pages

Tuesday, October 20, 2009

"PALEOLOGU MINTE CU NERUSINARE". Biserica Catolică despre dezastrul de la Sfantul Iosif: Paleologu - agentul distrugătorilor patrimoniului naţional

Biserica Catolică: Paleologu - agentul distrugătorilor patrimoniului naţional Imprimare E-mail
Scris de Victor Roncea
Reprezentanţii Catedralei Sf Iosif îl acuză pe ministrul-pleaşcă că este purtătorul de cuvânt neoficial al Millenium Building SRL, firmă care distruge patrimoniul naţional în Bucureşti şi Constanţa

Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, monument istoric şi de arhitectură de peste 125 de ani, evocat şi de Eminescu în scrierile sale, este pusă în pericol de construirea unei clădiri de 75 metri înălţime la mai puţin de 10 metri distanţă. Un proiect dezastruos: 24 de niveluri, dintre care patru subterane, ce schimbă radical ambientul arhitectural în centrul Bucureştiului şi afectează grav Catedrala Sfântul Iosif. Începånd cu 2006, reprezentanţii Bisericii Catolice şi asociaţiile civice ale bucureştenilor şi, ulterior, academicieni şi politicieni, au încercat să stopeze proiectul-mamut, luptåndu-se cu corupţia instituţionalizată şi afacerişti trans-frontalieri. Pånă acum, autorităţile statului, cele care ar trebui să vegheze la apărarea patrimoniului naţional, s-au situat, cu foarte puţine excepţii, de partea violatorilor legii şi a arhitecturii Bucureştiului. Regula e definită azi prin poziţia întunecată a ministrului Culturii, Theodor Paleologu. Aduşi la exasperare, împuterniciţii Arhiepiscopiei i-au trimis ministrului-pleaşcă o Scrisoare Deschisă de protest, în care îşi exprimă revolta faţă de atitudinea acestuia în favoarea „investitorului“, emisă public cu puţin timp înaintea procesului de revizuire a cazului, care va avea loc pe 2 noiembrie a.c.
Contactat de „Curentul“ pentru detalii, purtătorul de cuvånt al Arhiepiscopiei, părintele Ieronim, nu şi-a ascuns „crunta dezamăgire“: „Dle Roncea, Paleologu minte cu neruşinare. Este un dispreţ total faţă de valorile naţionale şi o lipsă crasă de bun simţ, în contrast frapant, strigător la cer, cu rolul pe care şi-l arogă, de «apostol» al patrimoniului cultural al Romåniei, cu toiagul în månă“.
Care sunt acuzele? Conform Scrisorii Deschise, Paleologu afirmă „în mod calomnios“, că Arhiepiscopul Ioan Robu a avut un rol activ în proiectul „Cathedral Plaza“. „Demersurile pe care le faceţi, de cåteva săptămåni, sunt neîntemeiate şi incorecte, cunoscånd faptul că Înalt Preasfinţitul Ioan Robu a trimis o singură scrisoare (către trei instituţii), în data de 19.11.1999, prin care îşi dădea acordul de principiu pentru o clădire diferită de ceea ce se vede astăzi - cu doar cåteva niveluri (notă red.) - pentru ca, începånd din 3.07.2001, să transmită zeci de scrisori către toate instituţiile responsabile cu avizarea şi aprobarea viitorului mastodont în care era exprimată retragerea expresă a acordului. De asemenea, cunoaşteţi din stenogramele ministerului din 17.07.2001 faptul că retragerea acestui acord de principiu a intervenit cu 2 săptămåni de zile anterior emiterii de către MCC a primului său aviz pe proiectul de autorizaţie prin care condamnă Catedrala Sf. Iosif la dispariţie“, se afirmă în Protestul oficial al Bisericii Catolice. Conform documentelor furnizate de Arhiepiscopie, avizul pentru autorizaţia de construire a molohului a fost dată şi la solicitarea istoricului Andrei Pippidi, membru al Comisiei de patrimoniu la acea dată.

Proteste în lanţ versus corupţie pe linie

Situaţia gravă în care s-a ajuns a cunoscut o evoluţie spectaculoasă de la momentul obţinerii autorizaţiei de către firma constructoare, Millenium Building SRL, pe vremea mandatului lui Adriean Videanu. Începånd cu aprilie 2006, protestele publice şi internaţionale nu au determinat autorităţile - Primarul Capitalei, Ministrul Culturii, Prefectul Municipiului Bucureşti - să găsească o soluţie. Academia Romånă a intervenit la råndul ei, cu responsabilitate, şi a condamnat în repetate rånduri agresiunea arhitectonică exercitată asupra Catedralei şi Bucureştiului. Lucrările au continuat, într-o cvasi-ilegalitate, chiar şi în pofida unei Note Verbale trimise de Sfåntul Scaun prin care acesta solicita rezolvarea situaţiei. Ajunsă la MAE pe cånd era condus de Mihai Răzvan Ungureanu, aceasta a fost ascunsă opiniei publice şi a rămas fără un răspuns oficial mai bine de 30 de zile. PR-ul firmei Millenium a fost, de asemenea, foarte agresiv, multe anchete pe acest subiect fiind îngropate rapid ori prin „munca de la om la om“, respectiv de la piarist sau piaristă, la ziarist şi ziaristă, ori direct sau prin interpuşi la patronatul media. Arhiepiscopia relatează pe site-ul său, www.arcb.ro, un astfel de caz. Este vorba de jurnalistul-guvernator Liviu Georgică Mihaiu din Trustul SOV Realitatea-Caţavencu care, folosindu-se de instrumentul de deontologie Robert Turcescu, a atacat constant campania de salvare a Capitalei. În ieşirile sale animate de etică profesională, consemnează arcb.ro, ziaristul „Caţavencu“ a uitat însă să spună că este naşul de cununie al Dianei-Daiana Voicu, reprezentantul Millenium Building, fapt ce alterează posibilitatea de a fi echidistant şi nepărtinitor. Gurile rele spun că, după această contra-campanie, Georgică s-a mutat din aglomeraţia urbană de pe Calea Victoriei într-un „penthouse“ aerisit, cu vedere la lacul Herăstrău şi sediul LukOil.

Millenium creşte lângă biserici

Aceeaşi firmă, Millenium Building SRL, a construit în acelaşi stil excesiv - care aminteşte, ce coincidenţă!, şi de turnul Millenium care primejduieşte în continuare Biserica Armenească - şi la Constanţa, långă Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, un monument istoric şi de arhitectură bisericească ortodoxă. Conducerea Tomis, una şi aceeaşi cu Millenium Building, a obţinut aprobări pentru extinderea magazinului Tomis şi transformarea lui în Mall, se afirmă pe arcb.ro. Chiar dacă s-au găsit vestigii arheologice inestimabile, după o scurtă pauză, lucrările au continuat. În prezent, clădirea a acoperit total Biserica cu o valoare arhitecturală de patrimoniu naţional. De altfel, tot la Constanţa a fost strămutat la început procesul pentru Catedrala Sf Iosif, unde, „întåmplător“, fusese preşedinte al Curţii de Apel şi magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Marin Voicu, chiar tatăl Dianei-Daiana Voicu. Conform unor informaţii serioase de pe piaţa imobiliară, în spatele Milennium Building SRL se află o firmă care îşi are sediul în centrul cu acelaşi nume aflat în Tomis Mall: Millennium Business Center din Constanţa. Este vorba de celebrii fraţi Ofer - Herscovici, originari din Romånia şi care, potrivit „Jurnalului Naţional“, sunt „singurii romåni în Forbes“. Ei au ocupat anul trecut locul 184 în topul bogătaşilor lumii, care ia în calcul numai miliardarii în dolari.

Cu cine se luptă Biserica Catolică

Istoria familiei „Ofer“ începe în Romånia, la Galaţi, de unde Josef Herschovici a emigrat în Israel, înfiinţånd un birou comercial în portul Haifa. Ulterior, Josef şi-a extins mica afacere, achiziţionånd mai multe nave comerciale. După căsătorie a avut trei fii, în ordinea următoare: David, Sammy (foto) şi Yuli. Mult mai tårziu, după plecarea în Israel, Sammy şi Yuli au schimbat numele familiei cu unul mai comercial - Ofer (offer, în engleză: ofertă). Pe rånd, cei trei fii au condus şi dezvoltat afacerile tatălui, transformånd micul birou într-o corporaţie internaţională, informează www.dezvăluiri.ro.
Născut pe 22 februarie 1922 în Romånia, avånd astăzi cetăţenie israeliană, Sammy Ofer, împreună cu familia sa, controlează un vast imperiu corporatist, de la Israel Corporation - companie de investiţii de tip holding (cu o valoare de piaţă de 1,1 miliarde de dolari) - la „South Korea's Hanjin Shipping“ şi „Zodiac Maritime Agency“ ce operează şi pe teritoriul Romåniei, în portul Constanţa. Yuli Ofer are cetăţenie şi paşaport romånesc şi este consul onorific al Romåniei în Israel, iar de afacerile familiei din ţară se ocupă nepotul sau, Eyal.
După ce a absolvit Atlantic College în Anglia, obţinånd o diplomă în arhitectură şi inginerie, fiul cel mare al lui Sammy, Eyal, devine ofiţer de informaţii în cadrul forţelor aeriene israeliene (IAF - C3). Din mai 1991, este Preşedinte şi CEO al Carlyle M.G. Limited - Florida, iar din mai 1995 i-a urmat tatălui său în consiliul director al companiei de vase de croazieră Royal Caribbean Cruises Ltd, devenind totodată şi Co-Preşedinte al companiei Miller Global Properties - specializată în investiţii imobiliare pe plan internaţional. Prin intermediul Miller Global Properties, Ofer deţine primul mall construit la Budapesta, la mijlocul anilor 1990, respectiv Duna Plaza şi un hotel. Prin intermediul societăţii Ptelia Company Limited - Cyprus, în 1997, Eyal Ofer preia de la Fondul Proprietăţii de Stat - Constanţa, participaţia de 51% la SC Tomis SA, achiziţionånd astfel magazinul Tomis şi reţeaua de retail „Conex Plus“. Sediul companiei este în Millennium Business Center din Constanţa, mai informează www.dezvaluiri.ro.
Arhiepiscopia Romano Catolică de la Bucureşti susţine că nici Primăria, şi nici Ministerul Culturii, plătit cu bani publici şi însărcinat prin lege să protejeze monumentele şi patrimoniul cultural, nu ar fi trebuit să permită construirea unui asemenea gigant långă catedrală, avånd deja pe conştiinţă drama Bisericii Armeneşti din Bucureşti. „Măcar în ceasul al 13-lea ar trebui să vă reîncepeţi studiile, pornind de la avizul dat de Ministerul Culturii, în 2001, în lipsă de cvorum, în ciuda demersurilor repetate făcute de Arhiepiscopie pentru a nu se aviza şi autoriza înşelătoria numită Cathedral Plaza“, îi transmite Biserica Catolică urmaşului „cacarisit“ al conului Alecu Paleologu, care pune azi umărul la distrugerea patrimoniului naţional al Romåniei.

No comments: