Pages

Tuesday, December 22, 2009

PROCURORUL GENERAL al Romaniei recunoaste pentru France Presse: dosarele "revolutiei" lui Dan Voinea au fost pline de vicii de procedura

La 20 de ani de la sangeroasa 'revolutie' romana, doua anchete cruciale legate de oamenii ucisi si raniti in decembrie 1989 au ajuns in impas: este vorba despre 'un esec' pentru justitie, recunoaste procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi.
'Faptul ca la 20 de ani dupa fapte nu am rezolvat aceste dosare este un esec pentru institutia noastra, un esec pe care ar trebui sa ni-l asumam', a apreciat intr-un interviu acordat AFP aceasta femeie de 36 de ani, care exercita una din cele mai inalte functii judiciare din Romania. 'Am primit apropiati ai victimelor de la Brasov. Ei nu stiu nici azi cine a tras in copiii lor in timpul revolutiei. Intr-un anume sens, eu le dau dreptate cand zic ca nu li s-a facut dreptate', a spus procurorul general.
Intre momentul inceperii manifestatiilor de la Timisoara, la 15 decembrie 1989, si executia dictatorului roman Nicolae Ceausescu, la 25 decembrie, au fost ucise in toata tara 1.104 persoane si ranite alte 3.352. Cei mai multi dintre cei decedati, adica 942 de oameni din 1.104, au fost ucisi dupa caderea lui Ceausescu. Asadar, cine a continuat totusi sa traga asupra tinerilor?
Frontul Salvarii Nationale (FSN) care a preluat fraiele puterii sub conducerea unui fost nomenclaturist comunist, Ion Iliescu, a acuzat intr-o prima faza 'teroristii'. Astazi, unele anchete si responsabili de la vremea respectiva, precum Petre Roman, evoca elemente ale armatei care ar fi tras pe fondul confuziei care domnea pe strazi. Cele doua anchete esuate de care vorbeste Laura Kovesi privesc moartea a 48 de persoane, decedate dupa 22 decembrie la Bucuresti, Brasov si Slobozia, dar si ranirea a 1590 de oameni in acelasi interval de timp.
'In momentul de fata, sapte procurori au fost eliberati de toate sarcinile lor curente pentru a se concentra numai pe aceste cazuri', a subliniat procuroarea, sperand intr-o rezolvare rapida a acestora. De ce treneaza atat de mult procesele? Nu ar putea conduce aceasta stare la condamnarea Romaniei de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO)?
Laura Kovesi, care nu se ocupa direct de anchete dar le supervizeaza, afirma ca a descoperit, dupa preluarea functiei sale in 2006, dosare 'pline de vicii de procedura. Asa ceva este inadmisibil intr-o problema atat de importanta, caci poate conduce la nulitatea intregului dosar'.
In 2008, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) initia sanctiuni disciplinare impotriva procurorului Dan Voinea, care se ocupa de aceste anchete. El a fost procuror la procesul cuplului Ceausescu. Un episod care suscita pana azi destule semne de intrebare, inclusiv pentru Kovesi: 'Ei (Ceausestii) au fost inculpati, judecati, condamnati si executati intr-o singura zi. Cei care au facut-o nu duc lipsa in mod sigur de justificari, dar ca magistrat care a studiat dreptul dupa 1989, din perspectiva drepturilor omului, pot spune ca (procesul dictatorilor) a avut elemente discutabile'.
In pofida esecului din cele doua dosare, asigura doamna Kovesi, justitia a reusit sa-i pedepseasca pe unii dintre vinovati: '245 de persoane au fost aduse in fata instantelor de judecata pentru evenimentele din 1989: generali, membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist. Unii dintre ei au fost condamnati la inchisoare pe viata, altii la pedepse cu inchisoare de 15 ani'. Unii dintre respectivii condamnati au fost totusi gratiati de fostul presedinte Ion Iliescu in anii 1990, aminteste AFP.
AGERPRES/(Andrei Valan)

2 comments:

Anonymous said...

http://mdzr.blogspot.com/2009/12/din-respect.html

Alex sau cum vreți voi said...

au fost gratiati de iliescu in perioada regimului sau. Pai normal ... Cum sa-si lase "ostasii" la greu?