Pages

Monday, November 23, 2009

TIA SERBANESCU: Vremea razboiului. "Rămâne să vedem dacă înfruntarea este între stânga şi dreapta sau între clanul Grivco şi nesupuşii săi. Păzea!"

In doi

"Ar fi bine ca persoanele suferinde să nu iasă din casă dacă nu e neapărată nevoie, să nu deschidă uşa oricui şi să nu deschidă televizorul la orele de maximă intoxicare."

Scris de
Tia Serbanescu

Mulţi candidaţi au fost (o duzină), puţini au rămas: doi. Nici viaţa în doi nu e tocmai uşoară dar în curând mai scăpăm de unul - deşi e puţin probabil că vom scăpa de ce ne e frică: fiecare de celălalt candidat. Acum ştim oficial finaliştii prezidenţiali între care începe disputa adevărată fără menajamentele din primul tur unde dnii Băsescu şi Geoană au luptat cu grija de a nu-l răni pe dl Antonescu de care amândoi au nevoie atât în turul doi cât şi după Moş Nicolae. Asta nu înseamnă că dl Antonescu n-a făcut o campanie bună atacându-i pe cei doi permanent (şi uneori excesiv) în teleconfruntarea finală dinaintea alegerilor. S-a văzut astfel că dl Antonescu are replică, are spontaneitate, are umor - calităţi care au acoperit cu spumant goliciunea de idei. De fapt, campania a devenit mai animată datorită dlui Antonescu - şi nu din pricina dlui Oprescu (cum se credea) care a pierdut plutonul extrem de repede. Acum cei doi finalişti sunt sub o presiune enormă: de victoria dlui Geoană depind multe averi, de victoria dlui Băsescu depind multe cariere. Probabil că persoana cea mai emoţionată din spatele dlui Geoană este soacra sa pe care acesta a elogiat-o public, în toiul confruntării, dedicându-i „cea mai bună faptă din viaţa mea: nu am dat-o pe soacră-mea afară din casă“. Super! Oricum o dădea degeaba fiindcă are patru case. Probabil că acum cea mai frumoasă faptă a dlui Geoană ar fi s-o facă soacra României. Dl Geoană a avut însă un gest elegant (bravo!) faţă de dnele Băsescu, Antonescu şi propria soţie cărora le-a dăruit flori - şi un gest de pietate electorală declarându-l pe Patriarhul Daniel drept „modelul său moral“. La acest capitol dl Băsescu şi-a indicat soţia - care, ce-i drept, reprezintă jumătatea sa cea mai plăcută şi mai elegantă. Cealaltă jumătate (mai stridentă şi mai vulgară) a lipsit de la confruntare şi bine a făcut. Dacă din stafful preşedintelui a lipsit dna Udrea, din stafful dlui Geoană au absentat dnii Iliescu, Hrebenciuc, Năstase şi Vanghelie - pesemne pentru a nu stârni energia negativă a electoratului. Acum începe războiul real pentru care, potrivit anunţurilor, s-au păstrat gloanţele adevărate şi dezvăluirile fatale. Rămâne să vedem dacă înfruntarea este între stânga şi dreapta sau între clanul Grivco şi nesupuşii săi. Păzea! Ar fi bine ca persoanele suferinde să nu iasă din casă dacă nu e neapărată nevoie, să nu deschidă uşa oricui şi să nu deschidă televizorul la orele de maximă intoxicare.
În doi
Curentul - luni, 23 noiembrie 2009

No comments: