Pages

Friday, November 27, 2009

INCERTITUDINE de George Cristian Maior la Târgul de Carte Gaudeamus

Incertitudine de George Cristian Maior
la Târgul de Carte Gaudeamus

Bucureşti, 27 noiembrie 2009, orele 15.00, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus – Editura RAO vă invită vineri, 27 noiembrie 2009, orele 15.00, la standul său de la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, să-l întâlniţi pe George Cristian Maior, pentru lansarea noului său volum de eseuri politice Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI. Prezintă: prof. univ. dr. Vasile Dâncu şi jurnalistul Cristian Tabără.
Cartea Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XX, scrisă de George Cristian Maior, reprezintă o colecţie de eseuri privind viitorul puterii şi securităţii în lumea internaţională. Analizele autorului se focalizează pe impactul atacurilor teroriste de la 11 septembrie, pe modul în care statele se confruntă în prezent cu noii actorii non-statali, pe transformările prin care trec Uniunea Europeană şi NATO, pe relaţiile dintre Europa şi America, dar şi pe noua geopolitică a resurselor energetice, pe ideea de legitimitate în relaţiile interstatale sau pe evoluţia diplomaţiei, a serviciilor de informaţii şi a armatei în secolul XXI.
Novatoare şi curajoasă în concluzii, incitantă prin subiectele abordate, captivantă prin fineţea analizelor, Incertitudine acoperă un domeniu foarte puţin studiat în România, cel al dezbaterilor actuale în relaţiile internaţionale. În acest sens, cartea reprezintă atât o abordare teoretică inedită, cât şi un adevărat compendiu academic pentru cercetătorii în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale din România.
Titlul cărţii, Incertitudine, reflectă marea provocare cu care se confruntă atât analiştii, cât şi decidenţii în domeniul securităţii, cea a dificultăţii de a estima cum va arăta lumea în secolul XXI. Această provocare poate fi însă depăşită, consideră autorul, prin dezvoltarea unei reale gândiri strategice pentru a putea face faţă surprizelor viitorului.

George Cristian Maior s-a născut la Cluj-Napoca în noiembrie 1967. A urmat cursurile Facultăţii de Drept la Universitatea Babeş Bolyai până în anul 1991. În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional şi Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C, iar în 1997 i-a fost acordat titlul de doctor în Drept Internaţional, la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, în anul 2001, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, ulterior îndeplinind funcţia de preşedinte al Consiliului Consultativ al Colegiul Naţional de Apărare.
Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999, a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda.
Începând cu anul 2004, are Gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe. În perioada decembrie 2000-2004, a îndeplinit funcţia de secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politică de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, integrarea României în NATO. Din 4 octombrie 2006, George Cristian Maior este director al Serviciului Român de Informaţii.

RAO

De acelaşi autor:
Noul aliat. Regândirea politicii de apărare a României la începutul secolului XXI, RAO, 2009

No comments: