Pages

Monday, November 23, 2009

BASARABIA a votat cu Basescu 90,7 %

Prezenţă record la vot a basarabenilor! Unii au stat la coadă de dimineaţă până seară ca să participe la alegerea preşedintelui României şi la referendum. Alţii tot aşa dar nu au reuşit să intre în secţia de votare chiar dacă, în Chişinău, urnele au rămas deschise până peste ora 21.00. În Basarabia, Traian Băsescu a câştigat alegerile cu 90,7% din voturi, respectiv 7963. Pe locul doi s-a clasat Crin Antonescu cu 3,7% (323 voturi), urmat de Mircea Geoana, cu 3,5% (308 voturi). In total au votat 8.777 de alegatori.

Ce aşteaptă românii din Moldova de la viitorul preşedinte ale României?



Anul acesta, pentru alegerile din România, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 13 secţii de votare – nu două ca în perioada restricţiilor impuse de regimul Voronin. Chiar şi aşa, în Chişinău, nu toţi cei care au stat la coadă au reuşit să-şi exercite dreptul de vot. La ora 21.00 porţile secţiilor de votare s-au închis, fiind admişi la urne doar cei care se aflau deja în perimetrul secţiilor de votare. Persoanele care au stat fără rost ore întregi la coadă au rămas dezamăgite de modul cum au fost organizate alegerile:

„Uitaţi-vă la toată lumea aceasta! Credeţi că o să reuşească să treacă toţi? (...) Vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă! Noi acum am trecut pe la toate celelalte secţii de votare şi este mai groaznic ca aici”.

Românii din Republica Moldova au devenit electoral mai activi după prăbuşirea regimului Voronin care restricţiona accederea în funcţii publice a persoanelor cu dublă cetăţenie. Anterior, în ziua alegerilor din România, în preajma secţiilor de votare deschise în Republica Moldova stăteau securişti care îi filmau pe cei care intrau în secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul de vot. Anul acesta securiştii cu camere video au lipsit. Românii basarabeni nu se mai ascund de jurnalişti ca mai înainte, iar paşaportul românesc a devenit pentru ei un document cu ajutorul căruia pot schimba soarta Basarabiei:

„Am votat pentru o Românie în Europa împreună cu Moldova” (...) „Important e ca azi, când se alege preşedintele României mari să fie cât mai multă prezenţă la secţiile de votare, pentru că prin aceasta demonstrăm şi noi că nu ne interesează numai paşaportul pentru a călători în străinătate, dar ne interesează şi destinul ţării”. (...) „România este ţara care ne poate ajuta foarte mult în sensul scurtării şi facilitării drumului nostru spre integrare în UE”. (...) „Am votat pentru poporul român, pentru un preşedinte patriot. Acesta a fost un vot al speranţei”. (...) „Şi „tata” nostru, Voronin, o să se ducă şi el deja în altă ţară să mai trăiască. Îi ajunge cât a trăit la noi, în Moldova”.

Conform datelor neoficiale, în Republica Moldova locuiesc aproximativ 100.000 de cetăţeni români. Actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, a obţinut peste 90 la sută din voturile românilor din Republica Moldova. El a acumulat 7.963 de voturi ale basarabenilor din totalul de 8.777. La o distanţă enormă, pe locul doi s-a situat liderul PNL, Crin Antonescu cu 3,7 la sută, iar pe locul trei – candidatul PSD, Mircea Geoană, cu 3,5 la sută din voturi. Pentru Republica Moldova au fost eliberate 52 mii de buletine pentru alegerile prezidenţiale şi câte 52 mii de buletine pentru cele două întrebări puse la referendum.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Chişinău
Sursa: Basarabeni.ro

No comments: