Pages

Wednesday, November 25, 2009

PRESEDINTELE PROSTANACILOR, MIRCEA GEOANA, GARANTATUL LUI VANGHELIE, loveste electoratul cu limba romana


Mircea Geoană continuă lupta cu limba română (II) Deşi este mai atent la folosirea construcţiei “pe care” (tot o ratează, dar parcă mai puţin), Geoană continuă să comită henţ după henţ, pe terenul gramaticii. De această dată, într-o discuţie cu Sanda Nicola, la Kanal D:

- În propoziţiile afirmative foloseşte “decât” în loc de “doar”: Noi trebuie decât să facem (0.11 şi 0.44)
- Nu reuşeşte să antepună substantivelor cu nume de persoane pronumele în acuzativ: (Îi) doreşte cu orice preţ pe domnu` Blaga, domnu Berceanu … etc. (0.15)
- Cum vine asta, referindu-te la partenerii României: Partenerii externi din România ? (0.48)
- Numeroase anacoluturi etc.

Exprimarea sa excesiv de eliptică poate să ducă la situaţii precum cea din finalul montajului video, unde lasă impresia că îndeamnă oamenii să nu voteze PSD-ul.

Mircea Geoană continuă lupta cu limba română (I) – 27 octombrie

Invitat într-o emisiune electorală la Televiziunea Română, liderul PSD a dat din nou cu stângul în dreptul limbii române la o existenţă demnă. Greşelile decupate şi un clip electoral le-am mixat într-un spot video.

Probabil că până la sfârşitul campaniei electorale se va strânge material video pentru un lung-metraj, din greşelile de exprimare ale liderului PSD. Un prim spot se găseşte aici.

Se observă eforturile lui Mircea Geoană de a folosi corect construcţia “pe care”, fără să reuşească de fiecare dată, şi pornirea sa de a vorbi despre sine când la persoana a treia, când la prima persoană.

Şi n-am priceput cum e cu pilda meşterului Manole: [...] după aia trebuie iar să dărâmi? Cine a zis că trebuie? Ce legătura are cu legenda?
Am înţeles în schimb cum foloseşte termenul “locaţie”, în sensul de “aşezare”, “poziţie”, deşi nu dicţionarele nu l-ar înţelege.

În fine, explicaţia elegantă a faptului că nu declină substantivele - din punct de vedere plăţi, din punct de vedere bani etc. – ar fi că limbajul lemnos funcţionăresc s-a instalat şi se simte bine în preşedintele Senatului. Explicaţia mai puţin elegantă, dar credibilă ar fi că nu a luat pe bune bacul la română.

Intervenţiile lui Mircea Geoană au fost culese dintr-o emisiune a TVR-ului, a cărui gazdă este Luca Niculescu. Imaginile au fost mixate cu secvenţe din clipul candidatului şi cu un moment din campania electorală, înregistrat de la Realitatea TV.

Scris de: Dorelian Bellu / Putina Emotie

3 comments:

veone said...

Foarte buna observatia. Geoana se lauda ca e diplomat, dar se exprima ca un om cu 4 clase. Iliescu a studiat in URSS, dar se exprima de 1000 de ori mai bine decat el. Poate d-aia i-o fi si zis Prostanacul...

Iuropiăn Sitizăn said...

Ha Haaaaa ce rupt e Geonica. Asta e cel mai analfabet candidat din toata istoria mocangelii electorale psd`iste.
By the way, incetisor si usurel ca`i greu cu romana, poate ne lamureste si Geoana care`i treaba cu "Il terminam pe Johannis in patru luni". N`am vazut/auzit declaratii publice pana acum. Ah, am uitat, tot ce`i de rau de Geoana si ai lui nu se da la Realitatea, Antenele si vreo 90% din ziarele din tara. Ci doar ce e de bine.

Apahideanu said...

Noroc ca nu e o fiinta (limba romana). Am preluat-o si eu si te-am adaugat in blogroll.