Pages

Thursday, January 8, 2009

Tragedie fara victime la Schitul Sfantul Daniil Sihastru: au ars chiliile din temelii. Biserica a fost salvata! FOTO si VIDEO













Schitul Daniil Sihastru din comuna Putna a fost mistuit de flăcări, în urma unui incendiu izbucnit astăzi dimineaţă şi stins cu greu de pompieri, după ore întregi de muncă.
UPDATE: Vezi VIDEO mai jos de la http://apologeticum.wordpress.com/
Incendiul a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava în jurul orei 7:40, la faţa locului fiind trimişi zeci de pompieri de la Suceava, Rădăuţi, Vicovu de Sus, Siret şi Straja.
Singura posibilitate de acces către lăcaşul de cult este prin comuna Straja, însă, din cauza drumului înzăpezit, autospecialele de intervenţie nu au putut urca până la schit. Pompierii au fost nevoiţi să meargă pe jos cinci kilometri până la locul incendiului şi să intervină cu mijloace de primă intervenţie şi o motopompă.
Până la sosirea pompierilor, flăcările au făcut un adevărat prăpăd, mistuind mai multe chilii, pe o suprafaţă totală de 350 de metri pătraţi, două paraclise, două anexe, o bucătărie, o sală de mese, toate construite din lemn. Din fericire, călugării au fost evacuaţi la timp, neînregistrându-se nici o victimă.
Din primele estimări, pagubele se ridică la 165.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi).
Cei peste 30 de pompieri profesionişti au reuşit să salveze din calea flăcărilor biserica cea mare, o parte din chilii şi gospodăria agro-zootehnică, în valoare totală de circa 320.000 de lei (3,2 miliarde de lei vechi).
Potrivit unui comunicat al ISU Suceava, „incendiul a izbucnit din cauza jarului sau scânteilor provenite din coşul de evacuare a fumului deteriorat şi a amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de acesta”.
Sergiu Rusu / EvZ





Chiliile de la Schitul Putna au ars
Cladirea in care se aflau cele 25 de chilii ale calugarilor din schitul Sihastria Putnei, aflata la o distanta de trei kilometri de manastirea Putna, a fost distrusa, marti, de un incendiu violent. Schitul Sihastria Putnei a fost construit din lemn, dupa 1989, si este compus din biserica "Daniil Sihastrul" si chiliile calugarilor. Cladirea respectiva, formata din parter si etaj, cuprindea 25 de chilii ale calugarilor, o bucatarie si o sala de mese. In jurul orei 12:30, unul dintre calugari a observat ca, in bucatarie, a izbucnit un incendiu provocat de o defectiune a sobei din interior. Deoarece nu exista telefoane in incinta, el a strabatut cei trei kilometri pina la manastirea Putna, unde a anuntat producerea incendiului. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii civili din Putna. Ei nu au reusit sa limiteze extinderea flacarilor si au solicitat ajutorul pompierilor militari din Radauti. Acestia au strabatut 45 de kilometri pentru a ajunge la schit. La sosirea lor, cladirea in care se aflau chiliile era cuprinsa de flacari, acoperisul se prabusise peste etaj si exista pericolul extinderii focului la biserica "Daniil Sihastrul". Pompierii au reusit sa stinga incendiul, in jurul orei 17:00, insa imobilul fost distrus in totalitate. In schimb, biserica a fost salvata. Nici un calugar nu a fost ranit. (Ziarul de Iasi)

No comments: