Pages

Sunday, January 4, 2009

55 de romani din Gaza cer sa fie adusi acasa. Israelul a taiat Fasia in trei. Operatiunea "Toarna Plumb" e pregatita de Mossad si AMAN de 6 luni

Romanii vor acasa
MAE continua discutiile atat cu Egiptul cat si cu Israelul pentru evacuarea in sigu­ran­ta a cetatenilor romani din Fasia Gaza prin punctele de frontiera de la Erez si Rafah, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe remis ieri presei.
Conform site-ului Antena3, o romanca de 42 de ani a fost ranita in timpul raidurilor aeriene din Gaza. Aceasta se afla in stare buna, fiind dusa la granita cu Egiptul, impreuna cu sotul ei. "Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada Roma­niei la Tel Aviv, este in contact per­manent cu autoritatile israeliene si intreprinde toate demersurile pentru ca cetatenii romani care dispun de documente de identitate valabile sa poata parasi Fasia Gaza", precizeaza textul. Pana ieri, reprezentantii Ambasadei romane de la Tel Aviv au contactat telefonic circa 100 de persoane cu cetatenie romana din Fasia Gaza dintre care 55 de cetateni romani (14 femei, cinci barbati si 36 de copii) si noua cetateni pales­tinieni au solicitat asistenta consulara pentru a parasi zona de conflict. In paralel, Ambasadele Romaniei de la Amman si Cairo fac demersuri pe langa autoritatile locale pentru asigurarea tranzitului cetatenilor romani. MAE sustine ca "a dispus toate masurile nece­sare pentru sprijinirea cetatenilor romani din Fasia Gaza, inclusiv intarirea echipei consulare de la Ambasada din Israel". (Madalin Necsutu/ZIUA)
Taierea in trei
Pe de alta parte, EuroNews ne arata ca trupele terestre israeliene au avansat rapid, au impartit deja Gaza in trei bucati, izoland astfel grupurile armate palestiniene, si au inconjurat orasele principale. Problema majora a serviciilor de informatii ale Tsahalului (IDF - Israeli Defense Force - Armata israeliana) - AMAN - o constituie cele circa 3000 de tuneluri ale Hamas, prin care se realizeaza comunicatiile si transportul de armament si provizii intre militantii Hamas si in exteriorul Fasiei.
Prima zi de invazie a facut, in urma tirurilor de mortiere, 50 de decese intre palestinieni, majoritatea civili, depasind astfel cifra totala de 500 de morti produse de razboi, dintre care peste 75 sunt copii. Totodata, spitalele nu mai fac practic fata in urma afluxului de mii de raniti. De cealalta parte, Israelul a confirmat moartea unui soldat si ranirea altor 30 iar Hamasul se lauda cu capturarea mai multor militari evrei si ameninta ca va transforma Gaza intr-un "cimitir" pentru zecile de mii de soldati israelieni. Presedintele Shimon Peres a afirmat ieri pentru presa americana ca vrea sa puna capat terorii Hamas asupra Israelului.
"Planul Dagan"
Cu toate acestea, tot de peste Ocean, dar din Canada, un grup de analiza si investigatii - Centrul pentru Cercetari asupra Globalizarii - acuza ca interventia militara israeliana - Operatiunea Cast Lead - Toarna Plumb - מבצע עופרת יצוקה‎ - Mivtza Oferet Yetzuka - este pregatita cu maxima atentie de luni de zile, ca parte a unui plan amplu si pe termen lung, elaborat de catre actualul sef al Mossad, Meir Dagan, cu sapte ani urma, pe vremea cand era consilierul pentru probleme de securitate al lui Ariel Sharon, pe atunci premier.
Cititi analiza GlobalResearch.ca aici

No comments: