Pages

Friday, January 9, 2009

Ce se ascunde in spatele provocarii lui Putin

de George DAMIAN

Nu este prima oara cand Vladimir Putin provoaca Romania. Propunerea ca Romania sa primeasca direct gaze naturale din Rusia pe care apoi sa le vanda Ucrainei, lansata cu un zambet pisicher de premierul Vladimir Putin, este de natura sa bage clasa politica de la Bucuresti in corzi.
Pe 9 iunie 2004, Stanislav Belkovski - un apropiat al Kremlinului - lansa o ipoteza care a pus pe jar clasa politica de la Bucuresti si Chisinau: Basarabia sa se uneasca cu Romania, iar Transnistria sa devina independenta. "Ipoteza Belkovski" a paralizat clasa analistilor politici de la Bucuresti care s-au balbait fara sa fie in stare sa enunte o pozitie clara. Cel mai probabil strategii de la Moscova au zambit ironic la pozitia nearticulata de la Bucuresti.
Apoi, Putin ne-a bagat in seama in octombrie 2007, cand a lansat ipoteza unei Romanii confruntate cu conflicte interetnice - in contextul desprinderii provinciei Kosovo de Serbia. De data aceasta la Bucuresti a adiat putin vant siberian: daca nu aveti acum conflicte, s-ar putea ca la un moment dat sa le aveti. Printre picaturi, de la Moscova au mai venit cateva ironii: ministrul rus de Externe Lavrov se intreba de ce nu a fost consultata si Rusia privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, chestiunea prizonierilor romani disparuti in Uniunea Sovietica a fost rezolvata cu copia xerox a dosarului unui oarecare Ion Popescu.
Putin a lansat o propunere "greu de refuzat", iar cuvintele lui merita citate, asa cum au fost ele traduse: "Am o propunere pentru Romania, pe care este greu sa o refuzi. Va rog sa-i transmiteti presedintelui ca suntem dispusi sa vindem companiei dumneavoastra de stat intregul volum al consumului anual al Ucrainei, iar dumneavoastra sa vindeti in continuare Ucrainei. Sunteti de acord?". O provocare mai mare pentru o tara nici mare, dar nici mica din Uniunea Europeana cu greu ar fi de imaginat.
Precedente exista: Bulgaria, Ungaria si Grecia au batut deja palma cu Gazpromul lui Putin si nu au fost excluse din NATO sau Uniunea Europeana. La categoria grea, Germania isi face conducta proprie cu Rusia. Uniunea Europeana se afla in prezent intr-o pozitie in care nimeni nu mai poate vorbi de "politica energetica comuna". Rusia a spart presupusa solidaritate europeana si si-a impus vointa: in loc sa trateze cu Uniunea Europeana, a tratat direct cu fiecare tara in parte. Nu vad cine ar putea condamna Romania daca se semneaza un contract cu Rusia.Putin a mai aruncat un atu pe masa: Romania sa devina intermediarul pentru aprovizionarea energetica a Ucrainei. O propunere care nu este altceva decat o palma pe obrazul Kievului. Putin stie foarte bine ca la Kiev au aparut in presa scenarii politico-militare in care Romania este prezentata ca stat agresor, ca Statul Major al armatei ucrainene a desemnat Romania ca inamic. Romania, intermediar energetic intre Rusia si Ucraina - aceasta ar reprezenta cu adevarat o pozitie de pivot geopolitic. Ucrainenii ar trebui sa infiinteze curse regulate de avion pe ruta Kiev-Bucuresti si si-ar toci talpile pe Calea Victoriei.
Insa o astfel de pozitie nu poate veni gratis. De exemplu, ar fi inacceptabila o formula prin care sa se refaca ideea sovromurilor sau sa se ajunga la un fel de privatizare pe sub mana. De asemenea, nu poate fi acceptata propunerea economica a lui Putin in conditiile in care vine la pachet cu o serie de angajamente politice. Din televizor, premierul Rusiei ne-a facut cu ochiul: "De acord?". Ar trebui sa fim nebuni sa nu acceptam un acord economic si ar trebui sa fim prosti sa acceptam un acord economico-politic. Insa in Romania se stiu foarte putine despre Rusia, iar decodarea adevaratelor intentii ale Kremlinului pare aproape imposibila. Exista si varianta in care mesajul nastrusnic al premierului rus sa nu fie altceva decat o incercare de a creste presiunea asupra Kievului, pentru a-l sili sa accepte un set de conditii necunoscute.

No comments: