Tuesday, January 12, 2010

MICI VICTORII impotriva statului politienesc: Legea pastrarii datelor de trafic considerata neconstitutionala


de Bogdan Manolea (foto) 
 
Episodul 2 ale evenimentelor majore in domeniul dreptului ITC. (vezi si Episodul 1 - adoptarea pachetului telecom)
Decizia Curtii Constitutionale (CCR) care a considerat Legea 298/2008 privind pastrarea datelor de trafic ca fiind neconstitutionala reprezinta probabil evenimentul anului 2009 din punct de vedere al Dreptului IT Romanesc. Si nu numai, pentru ca - va vine sa credeti sa nu - decizia respectiva ajunge sa fie citata ca un precedent interesant si in alte tari in Europa care discuta aceeasi problema.
Fie ca vorbim de Bulgaria, Cehia sau de discutiile din Germania din fata Curtii Constitutionale, ori de petitii publice adresate Uniunii Europene de a cere anularea sau revizuirea directivei, subiectul constitutionalitatii datelor de trafic este inca unul fierbinte la nivelul intregii UE, iar trimiterea catre decizia Curtii romane este unul din punctele de referinta.
Cum modul de explicare a deciziei este un text care poate parea mai degraba criptat intr-un limbaj juridic, decit o clara exprimare a punctelor principale de vedere pe care Curte le expune, cred ca ar putea fi utila o explicare a conceptelor prezentate si a importantei lor. Acest exercitiu ne va da posibilitatea si unor comentarii personale si uneori a ridicarii unor semne de intrebare cu privire la unele aspecte (am incercat sa pun insa argumentele intr-o ordine logica).

Follow up:
A. Ideile importante ale deciziei:

1. Datele de trafic sunt date care tin de viata privata.

Desi aceasta informatie rezida abia la finalul deciziei CCR, consideram ca acesta idee trebuie clarificata din start. Astfel, chiar daca datele pastrate nu cuprind continutul comunicatiei, ele “sunt reţinute cu scopul furnizării informaţiilor cu privire la persoană şi viaţa sa privată.”
Remarcam faptul ca decizia CCR nu a facut referire la deciziile CEDO, care deja au precizat faptul ca datele de trafic sunt date cu caracter personal (vezi Cazul Copland vs UK - ” Curtea reaminteste ca utilizarea informatiilor referitoare la data si la durata conversatiilor telefonice iar in particular la numerele telefonice apelate pot cadea sub incidenta dispozitiilor Articolului 8 intrucat asemenea informatii constituie „elemente esentiale ale comunicatiilor efectuate prin intermediul telefonului” “integral element of the communications made by telephone” (a se vedea Malone v. the United Kingdom, judecat in 2 August 1984, Series A no. 82, § 84).”).
2. Statul poate sa limiteze dreptul la viata privata, dar doar in conditii bine specificate.
Continuarea la Legi-Internet.ro

No comments: