Pages

Tuesday, September 22, 2009

ARHIEPISCOPIA ORTODOXA a Vadului, Feleacului şi Clujului pune piatra de temelie la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”

Punerea pietrei de temelie la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”
Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului va inaugura, vineri, 25 septembrie 2009, de la ora 13.00 lucrările la şantierul viitorului Centru de Îngrijiri Paleative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, din str. Fabricii de Zahăr nr. 51. PS Episcop vicar Vasile Someşanul, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi piatra de temelie a viitorului Centru, în prezenţa prefectului Judeţului Clujului, a preşedintelui Consiliului Judeţean şi a altor reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului a demarat un program unic în Transilvania, prin a cărui realizare bolnavii oncologici îşi vor găsi spaţiul şi mediul necesar pentru uşurarea suferinţelor.
Acest obiectiv de interes major, care a primit în concesiune un teren situat pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, din municipiul Cluj-Napoca, va avea o suprafaţă construită de 398 mp şi o suprafaţă desfăşurată de aproape 2000 mp, unde vor fi amenajate o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate, valoarea totală a proiectului fiind de 2.212.850 euro.
Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoţi,
farmacişti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere şi voluntari, toţi contribuind, prin sprijin medical şi spiritual, la păstrarea calităţii şi demnităţii vieţii celor suferinzi şi a familiilor lor. Îngrijirile paliative în atenţia Consiliului Europei Adunarea Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie care stipulează că îngrijirile paleative fac parte din serviciile de sănătate din ţările europene.
În ultimii ani, studiile au arătat că este o mare nevoie de îngrijiri paliative pentru pacienţii
oncologici încă nefamiliarizaţi cu acest tip de tratament şi asistenţă. Din anchetele efectuate recent în rândul pacienţilor şi familiilor lor, dar şi în rândul specialiştilor s-a concluzionat că există o mare necesitate de a se organiza servicii de îngrijiri paleative la domiciliu, dar şi mai mare nevoie de informare şi pregătire în domeniul paliaţiei.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei
Pr. Bogdan Ivanov

Cluj-Napoca, 23 septembrie 2009

No comments: