După controversata „Amintiri din portbagaj”, jurnalistul Ovidiu Ohanesian revine cu o serie de dezvăluiri incendiare în cea mai nouă carte a sa - „Puterea din umbră”. Volumul aduce în atenţia cititorilor modul în care lucrează „sistemul ticăloşit” în România postdecembristă. Mai precis, jurnalistul propune o incursiune în lumea serviciilor secrete (de ieri şi de astăzi) din care veţi afla cine conduce România, cu nume, biografii, fotografii, funcţii, grade, activităţi şi documente. Un interviu din ziarul Ring:
„Puterea din umbră” este o carte care vine, după cum ai spus şi tu, cu dezvăluiri senzaţionale, exact acum, în perioada dintre alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Care este cea mai şocantă dezvăluire pe care o faci?
- Cartea a venit în acest moment, pentru că nu a depins de mine finalizarea ei. Eu am anunţat "Puterea din umbră” încă de la sfârşitul anului trecut. Nu este uşor să găseşti o editură să publice astfel de lucruri. Editura Junimea din Iaşi a avut mult de muncă la această carte, nu tocmai uşoară. Fotografii, biografii, documente.
N-aş putea vorbi despre cea mai şocantă dezvăluire. Orice abuz făcut de autorităţi pe banii noştri este şocant. Pentru mine, şocant a fost când am aflat că autorităţile române ştiau că teroristul Omar Hayssam fuge din ţară şi nu au facut nimic. Mai rău, documentele publicate în carte şi explicate în detaliu dovedesc că serviciile secrete au protejat, ajutat şi încurajat oameni ca Hayssam sau Munaf să alimenteze terorismul mondial, în timp ce soldaţii noştri sunt trimişi să moară în Irak şi Afganistan pentru democraţie. Poate cel mai şocant lucru a fost să aflu că fostul ambasador al SUA la Bucureşti dl Taubman a plimbat pe banii contribuabilului american un spion român cu greutate. Cristian Colţeanu (Brigada Specială U Fantome) a spionat SUA pentru comunişti, în anii '80, de la filiala MasinExport de la New York. Astăzi deţine funcţii înalte bine remunerate şi este răsplătit de americani cu plimbări pe acolo pe unde a spionat cu 20 de ani în urmă. Ce să înţelegem noi din asta? Că i-am schimbat pe sovietici cu americani, iar rezultatul este acelaşi? Poate ne spune regretatul Teo Peter.
Îţi este frică de unele ameninţări care ar putea să apară?
- Nu am trecut printr-o Revoluţie ca să învăţ să tac şi să-mi fie frică din nou. Dacă Justiţia, Ministerul de Interne şi Serviciile Secrete nu vor fi curăţate, vom fi martorii aceloraşi diversiuni mizerabile de până acum. Ne vom mira în continuare că arestaţii cu surle şi trâmbiţe şi cu mascaţi sunt eliberaţi fără nicio explicaţie. De ce? Pentru că sunt ofiţeri sau în legătură cu aceştia. Justiţia se face la comandă în România. Suntem conduşi de 20 de ani de aceeaşi Securitate şi de urmaşii lor, care se acoperă reciproc. Priviţi numai ce se întâmplă în scandalurile recente: OMV, Sterling, Popoviciu, Pitcovici, Tiberiu Dinu, diplomele false, sunt numai vârful corupţiei româneşti. În spatele lor stă putregaiul Securităţii care a prosperat şi s-a întins continuu.
Frica? Am stat cu pistolul înfipt în frunte şi în cătuşe atâta vreme. De cine să-mi fie frică? De bandiţii României?
Cum ţi-ai documentat cartea, având în vedere că în ea se vorbeşte despre servicii secrete foarte importante atât din România, cât şi din străinătate?
-Cartea s-a construit în timp, pas cu pas. Am pus întrebări, am strâns documente, am stat de vorbă cu oameni din sistem. Cele mai importante informaţii au venit din documente oficiale. Unul dintre ele este Anuarul Diplomatic şi Consular al României, tipărit de MAE. Despre ofiţerii străini de informaţii, numai de bine. Au fost introduşi în România cu acordul alor noştri. Pe bani frumoşi. Trădare şi înaltă trădare. Trebuie doar să vrei să vezi. SIE a răspuns prompt, făcându-mi un denunţ penal în 13 aprilie 2007. Sunt singurul jurnalist român duşman al poporului pe site-ul SIE, chiar şi în ziua de astăzi.
- Prin această carte încerci doar să ne arăţi ce se întâmplă, în acest moment, în România sau speri să poţi schimba ceva?
- De-a lungul timpului, scandalurile Hayssam sau cd-ul cu informaţii confidenţiale din Afganistan au produs schimbări majore. Numai cine nu vrea nu vede. Am provocat, prin dezvăluirile mele, schimbări în unele servicii secrete şi instituţii. Mulţi oameni ai Securităţii au plecat. Sunt mai greu de observat pentru că nu toată lumea este familiarizată cu aceştia. Numai pe scandalul Hayssam au fost debarcaţi trei şefi ai Serviciilor Secrete şi procurorul general al României.
Un lucru este sigur. Istoria adevărată se scrie în birourile Serviciilor Secrete. Oamenii au dreptul la adevăr, au dreptul să ştie ce se întâmplă în jurul lor. Nu mai doresc să fie minţiţi cum au fost părinţii şi bunicii lor.
Ovidiu Ohanesian este unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak, în martie 2005, alături de cameramanul Sorin Mişcoci şi reportera Marie-Jeanne Ion. Ei au fost eliberaţi pe 22 mai 2005, chiar dacă cererea iniţială a răpitorilor (Brigăzile Mouadh Ibn Jabal), şi anume retragerea celor 860 de soldaţi români din Irak, nu a fost îndeplinită. Ohanesian este singurul jurnalist care a demarat o anchetă proprie pentru aflarea adevărului despre acest act terorist.
Lansarea volumului „Puterea din umbră” va avea loc la mijlocul lunii mai în Iaşi, urmând ca, spre sfârşitul lunii, aceasta să poată fi găsită şi în Bucureşti.
„«Puterea din umbră» este ca şi viaţa mea, o serie de instantanee, şi se bazează în mare parte pe articole publicate sau cenzurate de-a lungul timpului în presa centrală sau locală.”
Ovidiu Ohanesian
Vineri, 14 iunie, ora 13.00, la Muzeul Unirii din Iași: Părintele Hariton
Negrea, Maica Justina Bujor, scriitoarea Magda Ursache și mărturisitorul
Marin Răducă participă la Conferința MOȘTENIREA PĂRINTELUI JUSTIN și
Lansarea de carte „DUHOVNICUL – 100 de ani cu Părintele Justin. 100 de
portrete de Cristina Nichituș Roncea”
-
“UNITATE, POCĂINŢĂ, ASCULTARE ŞI RUGĂCIUNE” Sub aceste cuvinte de foc
lăsate românilor de bunul Părinte Justin de la Petru Vodă, anul acesta
celebrăm Cente...
5 years ago
No comments:
Post a Comment