Referirea apare la rubrica "Embassy Row", care prezinta pe scurt informatii din domeniul diplomatiei si ce vizite straine urmeaza sa aiba loc la Washington:
"Iulian Fota, consilier pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu al Moldovei, care se adreseaza German Marshall Fund din Statele Unite, referitor la 'realitatile si repercusiunilor violentelelor din Moldova'".
http://washingtontimes.com/news/2009/apr/27/embassy-row-31892206/
ZIUA Online
EDITORIAL ZIUA, 7 martie 2005
Basescu, presedinte! Si la Chisinau
de Victor RONCEA
Desi nu pare, intre Prut si Nistru se da in aceste zile batalia sfarsitului URSS, mai noua CSI. Sfarsitul dominatiei ruse in acest spatiu. Aceasta este marea miza a alegerilor cruciale care au loc in Basarabia. Aceasta este si explicatia rezolutiilor si contrarezolutiilor din Congresul SUA si, respectiv, Duma de Stat a Rusiei, a concentrarii de trupe in civil din republica si de la granita cu Transnistria, a declaratiilor trans-atlantice cu iz belicos, a nervozitatii manifestate de lumea diplomatica din ambasadele CSI, NATO si UE din aceasta zona. Dupa ce Duma de Stat s-a burzuluit la Republica Moldova amenintand-o cu falimentul prin taierea robinetului de gaze (o perspectiva care se poate profila si asupra Europei occidentale), Congresul SUA a intervenit prompt prin respectabilul senator republican Richard G. Lugar, pentru a-i aminti Rusiei ca este cazul sa-si retraga imediat trupele din Georgia si Moldova. Lugar, sef al Comitetului pentru Relatii Externe, este si fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace datorita muncii sale neobosite de a limita amenintarea nucleara reprezentata de fosta Uniune Sovietica.Mesajele mult prea directe Washington - Moscova, via Chisinau ridica valul de deasupra asa-ziselor relatii cordiale ruso-americane. Dupa ce comandantul suprem al fortelor NATO si SUA in Europa, generalul american James L. Jones, declara ca, in plan strategic, conducerea militara a Statelor Unite considera zona Marii Negre si Caucazul drept una dintre cele mai importante zone ale lumii, Rusia replica. Un pion sovietic de talia lui Igor Smirnov, iesit public de la naftalina la ordin, recunoaste intr-un rar interviu acordat presei ruse ca "Transnistria, Abhazia si Osetia de Sud pot fi considerate un fel de avanposturi ale Rusiei". Foarte sec, in limbaj de lemn bolsevic, separatistul-sef observa in interviul periat de imagologii din inteligentele externe rusesti - SVR: "Principala misiune a diplomatiei americane este lichidarea completa a prezentei militare a Rusiei, in contextul politicii de dominare geopolitica".
Si Transnistria isi joaca rolul excelent, chiar si la aceste alegeri desfasurate ieri in provincia romaneasca de peste Prut. Omul Moscovei a ordonat celor 190.000 de rusofoni (dintre care 80.000 de posesori de pasaport al Federatiei Ruse) sa treaca la vot peste Nistru. In contextul in care vechea garda a Kremlinului reprezentata de generalul pensionat Vladimir Voronin este ejectata dupa esecul usturator suferit de Vladimir Putin in federalizarea Moldovei, nu este greu de inteles pentru cine vor vota trupele transnitrene: noua garda. Noua garda moscovita, Blocul "Moldova Democrata" (BMD), care, conform dezvaluirilor ZIUA, este suficient angrenata impotriva Romaniei, prin agentii nomenklaturisi Serafim Urechean, Dumitru Braghis si Dumitru Diacov, ca si aparent ratacitul Oleg Serebrean. In ce mod au de gand sa-si continue operatiunea de dezinformare strategica vectorii Moscovei, nu este greu de prevazut. BMD, care a adoptat galbenul drept culoare electorala, deja si-a pregatit corturile si oamenii sa iasa in piata centrala din Chisinau pentru a contesta alegerile. Insa o revolutie galbejita este departe de viziunea americana, a unei "revolutii democratice" de talia celei din Georgia sau Ucraina, care trebuie sa ajunga si in Basarabia, dupa cum a enuntat seful SUA, George Bush, inainte de a se intalni cu rivalul sau in acest spatiu, Valdimir Putin, la Bratislava. Partidul Popular Crestin Democrat de la Chisinau, imbracat in oranj, singurul care militeaza constant, de peste 15 ani, pentru democratizarea Basarabiei si integrarea in ei structurile euro-atlantice, se afla de fapt in pozitia cea mai dificila. Dupa ce fortele opuse i-au confiscat fara jena mesajul electoral afisand o pozitie pro-europena si chiar pro-romaneasca, vecina cu schizofrenia, acum se vede si in postura de a i se fura revolutia portocolie, atat de mult asteptata pe ambele maluri ale Prutului.
Voronin trage si el tare cu Romania, la teleghidarea unor forte mai mari, occidentale, carora nu li se mai poate impotrivi. Asa se explica invitarea Romaniei la summitul GUUAM de la Chisinau, din 22 aprilie, cand, cel mai probabil, se va programa data anuntului de la mortuare a decesului URSS-CSI. Constructia GUUAM - Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova - la care a pus umarul SUA, risca sa ameninte nefastul imperiu ex-sovietic printr-o retragere in bloc din CSI. Voronin, care anul trecut aproape urla intors de la ONU ca Moldova nu va parasi niciodata CSI, azi il lasa pe Putin perplex: "Nu poti tine fostele republici sovietice in cadrul URSS. Am depasit de mult nivelul relatiilor existent acum 15 ani", pare brusc convins comunistul de la Chisinau.
In ce mod va reusi presedintele Romaniei, revolutionarul oranj Traian Basescu, sa impace si capra si varza si lupul pentru stabilizarea si democratizarea zonei in spiritul Georgiei si Ucrainei este marele mister din jurul acestor alegeri. Solutia noastra este extrem de simpla. Daca tot se dau atat de filo-romani tovarasii care vor incuba Parlamentul de la Chisinau, de ce nu s-ar propune alegerea lui Traian Basescu ca presedinte al Republicii Moldova? Modelul istoric este binecunoscut. Trambitata integrare a Basarabiei in Europa ar veni de la sine. (Sigur, fortele anti-romanesti vor ataca visceral aceasta idee indrazneata)Fara indoiala dupa intalnirea Bush-Basescu de saptamana aceasta va razbate, speram, mai mult decat dupa cea Bush-Putin, privind viitorul Moldovei. La Berlin, unde in urma cu 15 ani a cazut Zidul rusinii, consemnand sfarsitul comunismului in Europa occidentala, seful statului este decis sa duca acelasi mesaj: pro-Basarabia. Dupa 60 de ani de la Ialta a sosit momentul sa cada si zidul invizibil de deasupra Prutului, o data cu ultimul bastion al comunismului bolsevic din Europa.
No comments:
Post a Comment