Monday, April 27, 2009

"Romanul" Elod Toasa - dupa cum o tine langa presa tampa de la Bucuresti - membru al "Legiunii Secuiesti", a refuzat asistenta Romaniei

Teroristul maghiar se bazeaza pe Ungaria si a mai solicitand interventia Cavalerilor de Malta
Ministerul Afacerilor Externe a informat luni printr-un comunicat ca procedura consulara pentru transportul corpului persoanei decedate in Bolivia, in urma unei interventii in forta a politiei locale, este finalizata, acesta urmand sa ajunga, potrivit dorintei familiei, la Budapesta in cateva zile, dupa solutionarea aspectelor de natura financiara. Elod Toasa (foto dreapta) este complicele mercenarului Eduardo Rozsa Flores (stanga) si a lui Arpad Magyaros, un alt "roman" fondator al asa-zisei "Legiuni Secuiesti", ambii ucisi in urma conspiratiei anti-Bolivia.
"Un diplomat roman de rang inalt a fost trimis in Bolivia inca de joi, 23 aprilie 2009, pentru a acorda asistenta consulara dupa incidentul petrecut la Santa Cruz, in urma caruia a decedat un cetatean roman, iar altul a fost retinut", arata comunicatul MAE.
"Pe de alta parte, E. T. (Elod Toaso), persoana cu dubla cetatenie, romana si ungara aflata in prezent in arest, in acelasi caz, a declinat oferta concreta de asistenta consulara care i-a fost facuta de diplomatul roman, afirmand, inclusiv in scris, ca doreste sa beneficieze de asistenta consulara numai din partea Ungariei; aceasta in ciuda faptului ca primul interlocutor diplomatic pe care E.T. l-a avut in penitenciar a fost diplomatul roman", mai informeaza comunicatul.
"In privinta circumstantelor in care a avut loc incidentul, exista o ancheta pe rol declansata de catre Ministerul de Interne si Ministerul Public din Bolivia", explica MAE.
Ministerul roman de Externe mai informeaza ca, in conditiile absentei pana la aceasta ora a unei notificari oficiale cu privire la incident, a cerut clarificari autoritatilor din Bolivia.
"In conditiile absentei pana la aceasta ora a unei notificari oficiale cu privire la incident, Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut clarificari autoritatilor boliviene si a exprimat ingrijorarea si preocuparea profunda a Romaniei fata de actiunile in forta ale autoritatilor locale, care au condus la pierderi de vieti omenesti", arata comunicatul.
MAE a asigurat ca "elemente noi cu privire la acest caz vor fi comunicate pe masura ce vor fi confirmate oficial de catre autoritati".
Familia lui Elod Toaso a cerut interventia Cavalerilor de Malta
Familia cetateanului romano-ungar Elod Toaso, arestat de politia boliviana sub acuzatia de atentat la viata presedintelui Evo Morales, a solicitat interventia Cavalerilor de Malta in acest caz, deoarece "Ungaria nu are reprezentanta diplomatica la Bolivia', informeaza HotNews.
"Statul Suveran Sfantul Ioan De Ierusalim, Cavaleri de Malta, Federatia Prioratelor Autonome (KMFAP) a fost solicitat de catre familia domnului Elod Toaso sa intervina oficial in acest caz, datorita faptului ca Ungaria nu are reprezentanta diplomatica in Bolivia la nivel de ambasada, iar Ministrul Afacerilor Externe al Ordinului a acceptat aceasta misiune umanitara", precizeaza Cavalerii de Malta, intr-un comunicat de presa.
In urma cu zece zile, politia boliviana a efectuat un raid la Hotelul Las Americas din Santa Cruz. In timpul acestuia, trei barbati au fost ucisi de politie, iar alti doi au fost arestati. Elod Toaso a fost unul dintre cei doi arestati in urma operatiunii.
"Curand dupa aceste evenimente, Ministrul Afacerilor Externe al Ordinului si Statului nostru Suveran - Federatia Prioratelor Autonome al Ordinului Suveran, Sfantului Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta (KMFAP) - a fost solicitat de catre familia domnului Elod Toaso sa intervina oficial in acest caz, datorita faptului ca Ungaria nu are reprezentanta diplomatica in Bolivia. Ministrul Afacerilor Externe din guvernul nostru a primit din partea familiei domnului Elod Toaso un mandat scris care il imputerniceste sa actioneze in numele acesteia in acest caz", precizeaza Cavalerii de Malta.
Ministrul Afacerilor Externe si Cooperarii al KMFAP subliniaza ca nu are intentia sa interfereze cu justitia din Bolivia sau sa o obstructioneze si ca Ordinul nu are nici o implicare si nici o motivatie politica de orice natura in acest caz.
"Cu toate acestea, deoarece principala noastra misiune internationala este de natura umanitara, am acceptat mandatul primit de la aceasta familie aflata in suferinta si am initiat imediat eforturi si contacte internationale in scopul de a garanta domnului Elod Toaso - detinut in prezent intr-o inchisoare de maxima securitate din La Paz, Bolivia - o aparare juridica profesionista si corecta si protejarea tuturor drepturilor sale legale si a prezumtiei sale de nevinovatie pana cand un tribunal de resort va da verdictul, precum si garantarea drepturilor omului pentru domnul Elod Toaso", se arata in sursa citata.
"Gratie eforturilor si contactelor internationale ale Ministrului Afacerilor Externe din guvernul nostru, s-a luat legatura cu un binecunoscut si prestigios cabinet de avocatura din Bolivia, cabinet care a fost angajat pentru a asigura apararea juridica a domnului Elod Toaso; reprezentantii cabinetului l-au vizitat deja in inchisoare si au adunat toate informatiile necesare pentru a pregati apararea acestuia". (ZIUA Online)

No comments: