Pages

Sunday, October 26, 2008

Manuscrisele lui Cantemir invocate in fata ambasadorului rus, la Premiile Fundatiei si Academiei Mihai Eminescu. Distins alaturi de "Nasul" si Nasu'

Premiile anuale ale Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ au fost decernate sambata, de la ora 17.00, în „Sala Oglinzilor“ a Muzeului de Artă „Jean Mihail“ din Craiova, unui numar important de persoane care s-au facut remarcate anul acesta in domeniile artistic, politic, cultural, jurnalistic, spiritual, social, stiintific. Instituţie culturală prestigioasă, Academia are printre membri săi fondatori doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru literatură, Czesław Miłosz şi Wole Soyinka, preşedinţi de academii străine, academicieni, precum şi alte personalităţi ale culturii şi spiritualităţii internaţionale, printre care Eugenio de Andrade, Vincenzo Bianchi, Boris Visinski, Ismail Cadare s.a., informeaza Gazeta de Sud.
Cantemir revendicat
Academicienii romani prezenti sambata la manifestarile Academiei Internationale "Mihai Eminescu", i-au solicitat ambasadorului rus la Bucuresti, Alexandr Ciurilin, (foto stanga) premiat de Academia si Fundatia "Mihai Eminescu", facilitarea accesului la manuscrisele apartinand domnitorului Dimitrie Cantemir, care se afla in arhivele rusesti. Agentia Agerpres citata de ZIUA transmite ca Academia Internationala "Mihai Eminescu" i-a mai premiat printre altii pe cunoscutul eminescolog Dimitrie Vatamaniuc (foto dreapta), pe ziaristul Radu Moraru - "Nasul", pentru Jurnalism de televiziune, pe Sorin Rosca Stanescu (supranumit Nasu'), pentru activitatea sa, precum si pe Victor Roncea, pentru politica externa.

INEDIT: In imaginea de mai jos, filosoful Constantin Barbu, discipol al lui Noica, ii arata ambasadorului rus - in cursul pledoariei sale pentru o relatie autentica romano-rusa, bazata pe respect reciproc -, manuscrisul lucrarii lui Emil Cioran "Schimbarea la fata a Romaniei". Cu aceasta ocazie, vice-presedintele Fundatiei si Academiei Mihai Eminescu a lansat si cele 10 volume publicate in urma cercetarilor sale si care contin "Arhiva innebunirii si a uciderii nihilistului MIhai Eminescu" - "Codul Invers".

No comments: