Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Procesul electoral ar putea fi blocat dacă excepţia de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă nr.97/2008, invocată, duminică, la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), de Asociaţia 'Adevăr şi Dreptate', va fi trimisă spre judecare Curţii Constituţionale, a afirmat avocatul Asociaţiei, Mihai Rapcea (care a castigat si Procesul Icoanele Copiilor vs CNCD - nota mea).
El a formulat această excepţie de neconstituţionalitate în cadrul recursurilor făcute faţă de deciziile Tribunalului Bucureşti (TB) de respingere a contestaţiilor făcute de asociaţia 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Dan Voiculescu, respectiv a celei a lui Nicolae Dabija, la alegerile din 30 noiembrie.
Tribunalul Bucureşti a respins cele două contestaţii în baza prevederilor referitoare la termenul de depunere a contestaţiilor din Ordonanţa de Urgenţă nr.97/2008.
'Noi sperăm ca, prin admiterea a unei astfel de excepţii de neconstituţionalitate, să dinamităm acest alegeri şi să putem să-i întoarcem la o linie de start pe toţi aceşti candidaţi care încearcă să scape ca prin urechile acului de rigorile legii şi de prevederile Constituţiei', a declarat Mihai Rapcea.
În pledoaria sa, în favoarea excepţiei de neconstituţionalitate, avocatul a precizat că este vorba, în primul rând, de reducerea 'acelui termen de 72 de ore de la închiderea depunerilor candidaturilor, în care se puteau face contestaţii, la 48 de ore de la momentul afişării acceptării candidaturilor'.
De asemenea, Rapcea a afirmat că Ordonanţa de Urgenţă nr.97/2008 a fost emisă 'fără a avea întrunite condiţiile prevăzute în Constituţie pentru intrarea sa în vigoare'.
Pe de altă parte, avocatul asociaţiei a spus că, în dosarul candidatului Nicolae Dabija, procedura citării făcută de TB este nulă.
În ceea ce priveşte cauza Dan Voiculescu, avocatul Sergiu Andon a susţinut că excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată 'cu rea credinţă', asociaţiei lipsindu-i calitatea procesuală activă în acest dosar.
Instanţa a rămas în pronunţare în cele două dosare.
Asociaţia Victimelor Mineriade 1990-1991 din România va face, pentru a doua oară, recurs la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti privind contestaţia candidaturii liberalului Petre Roman, înscris pe listele de candidaţi la Senat ale Circumscripţiei nr.43 pentru românii cu domiciliul sau reşedinţă în afara ţării, Colegiul nr.1. 'După prima contestaţie, s-a făcut recurs. Acesta a fost admis, cauza fiind trimisă spre rejudecare la TB care a dat însă un termen nerezonabil pentru citare', a afirmat Mihai Rapcea.
Anterior, TB a respins, ca tardivă, contestaţia depusă de Asociaţia 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Dan Voiculescu. Conform contestaţiei depusă la TB, Asociaţia a solicitat invalidarea candidaturii lui Voiculescu, susţinând că acesta ar fi colaborat cu Securitatea.
Totodată, TB a respins contestaţia formulată de Asociaţia 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Nicolae Dabija, pe motiv că este tardivă. 'Mi se pare incompatibilă aspiraţia de reprezentant al României, parlamentar şi legiuitor în raport cu un eventual colaborator al KGB. Un om care a lucrat pentru URSS nu ar trebui să poată beneficia de şansa de a deveni legiuitor într-o ţară ca România, care atât de mult a suferit de pe urma URSS', se arată în contestaţia depusă de asociaţie la TB.
Nu în ultimul rând, Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România a contestat, la TB, candidatura lui Petre Roman, pe motiv că, acesta este, 'alături de Ion Iliescu, un personaj vinovat de crime împotriva umanităţii 'imprescriptibile, instigare la război civil, de grave acţiuni împotriva cetăţenilor români'.
AGERPRES/Iulia Petre
UPDATE:
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, duminică, să sesizeze Curtea Constituţională în ceea ce priveşte contestaţia privind candidatura lui Dan Voiculescu pentru Senat, formulată de avocatul Asociaţiei ''Adevăr şi Dreptate'', Mihai Rapcea, după ce judecătorii au admis o excepţia de neconstituţionalitate privind un articol din ordonanţa de modificare a legii pentru alegerile parlamentare.
UPDATE:
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au decis, duminică, să sesizeze Curtea Constituţională în ceea ce priveşte contestaţia privind candidatura lui Dan Voiculescu pentru Senat, formulată de avocatul Asociaţiei ''Adevăr şi Dreptate'', Mihai Rapcea, după ce judecătorii au admis o excepţia de neconstituţionalitate privind un articol din ordonanţa de modificare a legii pentru alegerile parlamentare.
În pledoaria sa, pe care a susţinut-o duminică dimineaţa, în favoarea excepţiei de neconstituţionalitate, avocatul Mihai Rapcea a precizat că este vorba, în primul rând, de reducerea 'acelui termen de 72 de ore de la închiderea depunerilor candidaturilor, răgaz în care se puteau face contestaţii, la 48 de ore de la momentul afişării acceptării candidaturilor'.De asemenea, Rapcea a spus că ordonanţa a fost emisă fără a avea întrunite condiţiile prevăzute în Constituţie pentru intrarea sa în vigoare.
El a formulat această excepţie de neconstituţionalitate în cadrul recursurilor făcute faţă de deciziile Tribunalului Bucureşti (TMB) de respingere a contestaţiilor făcute de Asociaţia 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Dan Voiculescu şi, respectiv, Nicolae Dabija, la alegerile din noiembrie.TMB a respins cele două contestaţii în baza prevederilor OU 97/2008 privind termenul de depunere a contestaţiilor.
Cele două recursuri vor fi judecate după soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate.
'Hotărârea e gravă şi aberantă nu numai prin formula juridică a ei, ci şi prin consecinţe - adică o instanţă, fie şi de nivelul Curţii de Apel, încearcă să ia sau să limiteze, să restricţioneze dreptul de a fi ales al cuiva', a declarat Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, pentru AGERPRES.
El a spus că dreptul de a fi ales nu poate fi luat decât prin hotărâre judecătorească definitivă în penal, ca pedeapsă complementară sau, dacă respectivul candidat se încadrează în prevederile de excludere din articolele 37, 40, alin. 3 şi 16, alin 3 din Constituţie, nefiind însă cazul clientului său.
'Problema care se pune de acum încolo este ca efectele ei (n.r. - hotărârii CAB) să fie cât mai mult limitate, altminteri putem asista la o mare şi gravă ştirbire a statului de drept, iar limitarea se poate produce de acum încolo printr-o celeritate ieşită din comun a Curţii Constituţionale', a declarat Andon.
El a afirmat că statutul actual al lui Voiculescu este, totuşi, de candidat pentru care Biroul electoral de circumscripţie a dat o decizie de acceptare a candidaturii, tribunalul a hotărât respingerea contestaţiei Asociaţiei 'Adevăr şi Dreptate', iar CAB nu a dat nicio decizie.
'E un exerciţiu tipic de încălcare a Constituţiei. CAB a luat în seamă o motivare şi o excepţie care încalcă grav prevederile art. 57 din Constituţie care spune că nimeni nu are voie să-şi exercite drepturile constituţionale în dauna drepturilor constituţionale ale altcuiva', a adăugat Sergiu Andon.Anterior, TMB a respins, ca tardivă, contestaţia depusă de Asociaţia 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Dan Voiculescu.
Asociaţia a solicitat invalidarea acestei candidaturi, susţinând că Voiculescu ar fi colaborat cu securitatea.
De asemenea, TMB a respins contestaţia Asociaţiei 'Adevăr şi Dreptate' împotriva candidaturii lui Nicolae Dabija, pe motiv că este tardivă.
AGERPRES/Iulia Petre
Vezi si
ZIUA: Contestatia impotriva candidaturii lui Dan Voiculescu ajunge la Curtea Constitutionala
Vezi si
ZIUA: Contestatia impotriva candidaturii lui Dan Voiculescu ajunge la Curtea Constitutionala
Detalii la
No comments:
Post a Comment