Pages

Thursday, October 30, 2008

Barabás Tibor János, un atasat de presa derbedeu al Ambasadei Ungariei, a amenintat-o si atacat-o verbal pe "nemernica" Iulia Nueleanu de la Curentul

De cand isi permit sa ameninte ziaristii romani niste amarati de functionari ai statului ungar, ca Barabás Tibor János (foto stanga)?! Poate de cand criminalul de razboi anti-semit si anti-roman Wass Albert (foto dreapta) este sarbatorit cu banii contribuabilului roman?! Poate de cand agitatorul maghiar Solyom Laszlo incita oficial la autonomie teritoriala in sejur prezidential ca pe mosia sa iar steagurile Ungariei si ale "Tintului Secuiesc" flutura peste Romania, inclusiv deasupra capului presedintelui Traian Basescu, ramas fara drapelul tarii?!

Ambasada Ungară atacă la baionetă publicaţia "Curentul"

Ieri, redacţia "Curentul" a fost ţinta unei incredibile agresiuni "diplomatice" venite din partea Ambasadei Republicii Ungare la Bucureşti.
Iulia Nueleanu, redactorul şef al publicaţiei noastre, a fost împroşcată cu zoaie chiar de către ataşatul de presă Barabas T. Janos. Acesta a sunat pe telefonul de redacţie recomandându-se oficial drept diplomat al Ambasadei şi apoi a început să debiteze pe un ton ridicat o serie de acuze, ameninţări şi jigniri la adresa interlocutoarei, care, după un moment de perplexitate, a pus pe speaker telefonul pentru a putea auzi toţi cei de faţă bălăcăreala diplomatului maghiar.

Diplomaţii maghiari ies la drumul mare

Barabaş obiecta faţă de articolul apărut în ediţia precedentă a ziarului Curentul, intitulat, "Statul maghiar, interpelat pentru susţinerea unui criminal de război". În cuprinsul articolului era prezentată acţiunea de protest a unui tånăr ardelean din Covasna faţă de comemorările recente ale criminalului de război Wass Albert, pe cuprinsul Transilvaniei, cu sprijinul oficial al Statului maghiar. Covăsneanul Dan Tănasă s-a adresat Ambasadei Republicii Ungare, la recomandarea MAE a Romåniei, pentru a solicita explicaţii oficiale, avånd în vedere faptul că Wass Albert este un personaj mai mult decåt controversat, condamnat pentru incitare la crime împotriva romånilor şi evreilor din Ardeal. Chiar dacă redacţia ar fi fost de blamat pentru vreo greşeală de tipar sau de corectură, în nici un caz un diplomat nu ar fi putut interpela în acest mod redactorul şef al publicaţiei. Dacă ni s-ar fi trimis un fax sau o scrisoare sau dacă am fi fost abordaţi civilizat fără îndoială că am fi luat în considerare orice obiecţie de fond. În ce ne priveşte, publicaţia Curentul a reprodus, între ghilimele, adresarea tånărului covăsnean Dan Tănasă care este totodată şi autorul unei plångeri penale pe adresa unei organizaţii a tinerilor udemerişti care s-au întrebuinţat intens în proslăvirea fostului ucigaş de romåni şi evrei.
Culmea, reprezentantul Ambasadei Republicii Ungare a acuzat-o pe Iulia Nueleanu de instigare la ură între popoarele romån şI maghiar, deşi nici un rånd din articolul incriminat de diplomatul Barabas nu îndeamnă, nu indică sau nu sugerează măcar o atitudine de acest fel. Intenţionat, redacţia nu şi-a asumat nici un comentariu, reproducånd doar sec conţinutul materialului remis redacţiei de tånărul ardelean din Covasna. Abia de acum încolo ne simţim justificaţi la "comentarii".
Înjurături şi ameninţări oficiale

Ne vom adresa oficial MAE al Romåniei pentru a cere disciplinarea pseudo-diplomatului maghiar. Deasemenea ne vom adresa organizaţiilor internaţionale de protecţie a drepturilor jurnaliştilor şi forurilor europene care veghează asupra libertăţii presei. Incidentul de ieri din redacţia Curentul interesează toţi ziariştii din Romånia şi nu numai. Lăsånd la o parte faptul că revărsarea de injurii şi ameninţări la adresa unei femei din partea unui bărbat, fie el şi ungur, este intolerabilă, indiferent de context. Cu atåt mai mult cu cåt contextul este unul oficial, al încercării de intimidare şi de băgare a pumnului în gură unor jurnalişti.

Secătura de la Budapesta

Concret, diplomatul maghiar a asigurat-o pe Iulia Nueleanu că va avea el grijă personal de viaţa ei, că va aranja să ajungă în stradă, că nu îşi va mai găsi niciodată un loc de muncă în presă, că va fi muritoare de foame la colţul străzii, că o termină el pe ea, netrebnica! Da, astfel i s-a adresat diplomatul ungur colegei şi şefei noastre: Netrebnică. Adică, conform DEX Iulia Nueleanu ar fi o "ticăloasă, mizerabilă, păcătoasă, lipsită de valoare, incapabilă".
Îi transmitem oficial, noi, redactorii Curentul, diplomatului Barabaş, că numele său înseamnă în traducere, pentru noi, jurnaliştii romåni - numele unui personaj abject, o canalie, lichea, marţafoi, un mişel şi o secătură de doi forinţi (şi ăia devalorizaţi).
În ceea ce priveşte situaţia redacţiei noastre, am luat legătura imediat cu patronatul pentru a ne confirma dacă nu cumva ziarul Curentul a fost cumpărat peste noapte de Guvernul de la Budapesta, sau de vreun Barabaş (marţafoi) local şi am fost asiguraţi că acest lucru nu s-a întåmplat şi nici nu se prefigurează o astfel de perspectivă. Am informat conducerea publicaţiei asupra incidentului petrecut iar la aflarea veştii că un diplomat maghiar a pretins că ar avea drepturi de şef asupra redactorilor Curentului am primit o replică care nu poate fi reprodusă în ziar.
Vom informa atåt autorităţile statului romån cåt şi cele de la Budapesta asupra obrăzniciei şi mojiciei Barabaşului de la Ambasada Ungară şu a incalificabilei derapări de la regulile şi uzanţele diplomatice la care se pretează personalul acestei ambasade. Nu mai cunoaştem nici o situaţie similară, cel puţin în ultimii ani de presă nu am înregistrat nici o astfel de anormală "ieşire din décor" a vreunui diplomat străin la adresa unui ziarist romån. Singurul eveniment comparabil s-a produs acum vreo zece ani, cånd un diplomat ucrainean a produs un incident asemănător, ameninţåndu-l telefonic pe Sorin Roşca Stănescu, la acea vreme director al ziarului Ziua. Motivaţia ucraineanului era legată de "excesivul interes" al presei faţă de drama romånilor din Bucovina adusă de Stalin în ghearele Ucrainei.
În cazul de faţă, deoarece întreg incidentul a plecat de la cazul Wass Albert, Curentul a selectat doar cåteva din datele acestui caz scandalos pe care le prezentăm opiniei publice, tocmai pentru a înţelege mai bine motivele ieşirilor contodente ale oficialilor maghiari la adresa ziariştilor care îndrăznesc să se refere măcar la acest subiect.

Cazul Wass Albert - criminal de război, antiromån şi antisemit

În luna mai a acestui an judecătorii înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins, printr-o sentinţă definitiva, reabilitarea grofului maghiar Albert Wass, condamnat la moarte în 1946, pentru instigare la uciderea romånillor şI evreilor din Ardeal. Wass era documentat şI de Muzeul Holocaustului pentru participarea sa la prigonirea şI lichidarea evreilor romåni.Fiul acestuia, Andreas Wass, a depus la Curtea de Apel Cluj, în aprilie 2007, o cerere de revizuire a sentinţei de condamnare la moarte a tatălui său. Solicitarea a fost respinsă de această instanţă, iar Andreas Wass a formulat recurs, respins şi el de ICCJ. Albert Wass s-a sinucis în 1998, în localitatea Astor din statul Florida, Statele Unite ale Americii. S-a comentat că acesta şi-a luat zilele de teama agenţilor Mossad care l-ar fi luat în vizor pentru instigare la uciderea evreilor.
Cu toate acestea (sau poate tocmai de aceea!) Wass este obiectul unui adevărat cult din partea UDMR, PCM şI al altor formaţiuni mai mult sau mai puţin extremiste maghiare. Un număr de opt busturi şI statui au fost ridicate de către oficialităţi ale statului romån din administraţia locală controlată de UDMR în judeţele Covasna şI Harghita.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel", infiinţat cu sprijinul Preşedintiei Romåniei, a protestat împotriva acestor manifestări de construire a cultului unui criminal antisemit şi antiromån. Prezenţa acestor statui creează riscul catalogării Romåniei drept o ţară anti-semită, a avertizat public unul dintre liderii organizaţiilor evreieşti din Romånia, director al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania (MCA) afiliat la celebra Anti Defamation League (ADL - B'nai B'rith) din Statele Unite. (George Roncea)

Cum am devenit naţionalistă

de Iulia Nueleanu
Cei care mă cunosc ştiu prea bine că sunt o persoană tolerantă, iar în articolele scrise în cei peste 15 ani de presă n-am fost niciodată adepta tezelor naţionaliste, deşi instruirea mea ca istoric îmi arătase şi faţetele neplăcute ale revizionismului maghiar.
Am spus tot timpul că suntem în secolul XXI, în Europa civilizată, unde graniţele teritoriale nici nu mai contează atât de mult. Această teorie constat că este valabilă doar la oamenii toleranţi şi de bun simţ, care am certitudine că există cu sutele de mii şi în rândul maghiarilor din România şi Ungaria. Cu siguranţă, aceştia nu se află printre personalul ambasadei Ungariei la Bucureşti.
Culmea ironiei, actualul ambasador, Fuzes Oszkar, a fost ani de zile ziarist la "Nepszabadsag", unul din cele mai importante ziare din Ungaria.
Asta nu l-a împiedicat să-i ceară ataşatului de presă al ambasadei, şi el la rândul lui un diplomat, să mă ameninţe că mă va da afară de la ziar şi va face plângeri împotriva ziarului nostru la toate forurile internaţionale.
Repet, este vorba de un diplomat, oaspete în ţara mea, unde-şi permite să ameninţe, ignorând şi regulile diplomatice şi pe cele de bun simţ, pentru că nu înjuri cu vocea tremurândă de furie o femeie la telefon, mai ales că nu ne cunoscuserăm niciodată.
Probabil, bunicul sau străbunicul său au fost în trupele lui Horthy, numai astfel îmi pot explica atitudinea lui de suveran în ţara mea.
Cu ce greşisem pentru a avea parte de acest tratament? Ziarul "Curentul" a avut "tupeul" să scrie despre susţinerea de către statul maghiar a criminalului de război Wass Albert, ale cărui busturi se găsesc pretutindeni în Ardeal. În locul unui "drept la replică" civilizat, Ambasada Ungariei a găsit de cuviinţă să recurgă la ameninţări. Şi astfel, ieri, pentru prima dată în viaţa mea, timp de 10 minute, am fost de acord cu Vadim Tudor.
Cine este ambasadorul Ungariei in Romania

Comisia pentru politica externa a Parlamentului ungar a aprobat, in luna martie 2008, numirea ziaristului Oszkar Fuzes in postul de ambasador la Bucuresti, a carui candidatura a fost sustinuta de partidele de guvernamant, in timp ce reprezentantii opozitiei s-au abtinut de la vot, anunta NewsIn. Reprezentantii opozitiei au avut unele obiectii in legatura cu lipsa de pregatire diplomatica a candidatului. Oszkar Fuzes a lucrat timp de decenii, pana recent, ca ziarist la Nepszabadsag.
Barabás Tibor János, consilierul de presa derbedeu, s-a nascut la Cluj-Napoca emigrand ulterior in Ungaria. Dupa o misiune indelungata in Romania, a reprezentat statul vecin in Republica Moldova revenind apoi, din nou, la Bucuresti.

2 comments:

Procuroru said...

Apologia criminalilor de război condamnaţi constituie infracţiune. Mai grav este că WA este comemorat şi lăudat inclusiv pe banii statului român de impostorii primari şi şefi de consiliu judeţean din Covasna şi Harghita.
Oricum nu poţi să ai nicio pretenţie de la unguri. N-ai cu cine!

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=ZhBLswdJ6f4
Priviti-o "in actiune" pe "romanca" Stela Popa!