Pages

Thursday, October 30, 2008

Drapelul secuiesc, pe tot mai multe institutii romanesti

Dupa ce a fost inaltat pe cladirea Primariei Gheorghieni, drapelul albastru-auriu al secuilor a aparut, recent, si pe fatada Primariei Municipiului Miercurea Ciuc. Potrivit actualului primar al orasului, fostul deputat UDMR Raduly Robert Kalman, folosirea simbolurilor este necesara in Tinutul Secuiesc, iar steagul secuiesc este unul dintre aceste simboluri, scrie Gardianul.

Mai mult, in opinia primarilor si a presedintelui CJ Harghita, arborarea steagului secuiesc este perfect legala, in conditiile in care, oficial, reprezentanti ai Prefecturii au solicitat scoaterea de pe frontispiciul cladirilor administratiei locale a steagului secuilor.

Cererea Prefecturii nu a fost luata in seama in nici una din localitatile in cauza, ba, mai mult, saptamana trecuta, drapelul secuiesc a fost arborat pe fatada Primariei Miercurea-Ciuc, cu ocazia vizitei lui Solyom Laszlo, presedintele Ungariei.

Viceprimarul localitatii Miecurea-Ciuc, Antal Attila, spune ca arborarea acestui steag nu este ilegal. "Am arborat steagul secuiesc alaturi de steagul Romaniei, cel al Uniunii Europene si cel al orasului, pentru ca asa am crezut ca este bine. E treaba noastra. Nu consideram ca ar fi ilegal", a declarat Antal pentru "Gardianul".

Acesta a mai adaugat ca, daca prefectura Harghita va solicita inlaturarea steagului, "vom analiza motivele, dupa care vom hotari daca il vom inlatura sau nu".Arborarea drapelului secuiesc a fost ceruta explicit, la sfarsitul lunii august 2008, de presedintele Consiliul National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, care a solicitat in scris primarilor din judetele Covasna, Harghita si Mures sa oficializeze folosirea drapelului albastru-auriu al secuilor prin arborarea lui pe frontispiciile primariilor si institutiilor din subordinea administratiilor publice locale. Liderul CNS a mentionat ca pe fatada Primariei Gheorgheni din judetul Harghita a fost arborat deja acest steag, iar modelul trebuie urmat. "Este o chestiune simbolica, de suflet, pentru maghiari", a declarat, atunci, vicepresedintele CNS, Ferencz Csaba.

Prefectura Harghita a solicitat in repetate randuri inlaturarea steagului, dar, in ciuda acestui fapt, drapelul se afla si in prezent pe portdrapelul Primariei Gheorgheni. Primarul urbei, Mezei Janos, spune ca nici nu se gandeste sa inlature steagul, chiar si daca va fi sanctionat contraventional de Prefectura Harghita.

"Steagul, deocamdata, este acolo. Nu vad nici o ilegalitate in arborarea steagului secuiesc. E adevarat ca m-au cautat cei de la Prefectura si mi-au explicat ca arborarea acestui steag e ilegala. Si eu am studiat legea, insa nu vad nici o ilegalitate. In concluzie steagul va ramane, chiar si daca voi fi amendat de catre Institutia Prefectului Harghita, deoarece, inca o data va spun, eu nu vad nimic ilegal. Potrivit legii, in ambele parti ale stemei Romaniei trebuie sa se afle tricolorul romanesc. Am facut schimb de locuri, iar acum, pe margine apare steagul secuilor, exact ca si steagul UE", a declarat pentru "Gardianul" primarul municipiului Gheorgheni. (Ziare.com)

No comments: