Un titlu 'jmecher' a facut voga ieri (apropo: se pare ca smecher vine de la idisul 'schmuck'): "Românii s-au călcat în picioare la credinţă fast-food". Izvorat din creierul celui mai mare si mai tare jurnalist din parcare - din parcarea de pe Casa Scanteii, evident - titlul si-a propus sa sintetizeze un articol prin care bietii credinciosi care stau de trei-patru ba chiar cinci nopti in jurul Patriarhiei, la o coada ce depaseste un kilometru, doar pentru a atinge moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Cuviosului Apostol Pavel, erau ridiculizati la sange.
Cum altfel?! Comanda a fost dat de CTP, acest monstru de mediocritate si micime sufleteasca, incrancenatul celui care plateste mai gros, inchinatorul la orice stea numai sa vina aprobarea pe conducta de la Rasarit, mafalda masculina, atoatestiutorul pamantului care habar n-avea ca colegutul lui de birou a fost turnator BTT la DSS si e multi-milionar in afaceri grele cu securisti pretutindenari, purtatorul de ceas de plastic cu sute de mii de euro in conturi care-si schimba Dacia de propaganda cand ajunge dupa colt, tenismanul-pudel preferat al cui e mai smecher la putere, aprigul moralist de la Cap si Pajura care zicea mai ieri, citez: "nu voi mai avea vreo relatie contractuala cu Realitatea TV cat timp Sorin Ovidiu Vintu va fi patronul postului" - Ha, ha, ha! - nota mea, a lui Vantu: "Mare om, mare caracter" -, otrava publica fesenisto-comunisto-miniereasca a anilor '90, un suflet fara forma, un creier fara fond, o rasnita ruginita, mizera si nociva a oricarui proiect romanesc, o cartita slinoasa a "carpei kaghebiste", curva cea mai plina de bube a presei romanesti. Asta e CTP, pe scurt, ca n-am timp.
Sigur, subiectul pelerinajului e "de atmosfera". Poate crea imagini si comentarii "soc". Dupa nopti nedormite oricine se va imbulzi poate sa ajunga mai repede la nazuinta sa. Diferenta dintre acesti pelerini si CTP este ca bietii oameni se inchina sfintelor moaste iar capu' la pajura se inghesuie la casieria mogului sa-i linga Banul pe care-l scuipa pana mai ieri.
Da, romanii sunt evlaviosi! Da, romanii cred in Dumnezeu! Nu-ti place? Suie-te pe steaua din varful Casei Scanteii, poate vine un omulet rosu (cu doua coarne) si te ia!
Vezi aici miile de pelerini care au stat si noaptea trecuta de veghe pentru neamul lor
Sursa: http://www.youtube.com/user/ElianaCorina
Cum au fost furate Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov
Cand bulgarii ies la furat de moaste
Data de 17 februarie 1918 reprezinta o zi neagra in multincercata istorie a Bisericii Ortodoxe Romane. In jurul orei 2 noaptea, Catedrala Sfintei Mitropolii a fost jefuita de un grup format din 20 de soldati. Dupa ce sergentul de serviciu a fost inlaturat din curte si tinut la o parte, militarii, folosindu-se de niste rangi, au fortat ambele usi ale Catedralei, au spart geamurile de la intrare si, navalind spre altar, au ridicat sicriul cu Sfintele Moaste ale Cuviosului Dimitrie Basarabov, impreuna cu toate odoarele ce se aflau atunci intr-insul. Banda a operat aproape doua ore, dupa care a transportat bunurile furate intr-un automobil pregatit special, aflat pe o strada laterala. Avea sa fie cel mai odios fapt pe care niste oameni aflati sub arme l-au putut comite cu premeditare. O incercare de a lovi in institutia bisericeasca de la noi, dar si in credinta si nazuintele poporului roman.
Chiar de la inceput, anchetatorii cazului au presupus ca jefuitorii erau soldati bulgari, ipoteza ce avea sa fie confirmata abia dupa prinderea lor. Evenimentul a fost extrem de grav, mai ales ca Sfantul Dimitrie era insusi patronul Bucurestilor. Intr-o scrisoare adresata de Mitropolitul Conon Maresalului Mackensen se spune: "Excelenta Voastra, cu mare durere sufleteasca, aducandu-le aceasta la Inalta-Va cunostinta si in credinta ca Biserica si Religiunea Ortodoxa sunt protejate prin toate tratatele de la Haga etc., cunoscand Inaltele sentimente ale Majestatii Sale Imparatul Germaniei, Noi Va rugam staruitor ca sa binevoiti a ordona sa se ia cele mai urgente masuri si sa se opreasca pe drum calatoria Sfintelor Moaste, oriunde vor fi, urmarindu-se toti ostasii vinovati, binevoind a dispune inapoierea Sicriului Sfintelor Moaste si tot avutul lor, ca sa stea nestramutate in Catedrala Sfintei Mitropolii a Tarii, Sf. Dimitrie fiind insusi Patronul Capitalei Bucuresti". Documentul a fost transmis prin Posta militara germana, la 19 februarie 1918. Scrisoarea s-a aflat in corespondenta generalului bavarez Zach (comandantul judetului Vlasca) catre prefectul judetului cu acelasi nume.
Intoarcerea Sfintelor Moaste
Continuarea la
http://www.crestinortodox.ro/Sfantul-Dimitrie/Cum_au_fost_furate_Moastele_Sfantului_Dimitrie_Basarabov-461-536.html
Vezi si
• Sfantul Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor • Predica la Sfantul Dimitrie cel Nou • Paraclisul Sfantului Dimitrie cel Nou • Donatorul si mesterul raclei Sfantului Dimitrie cel Nou • Cum au fost furate Moastele Sfantului Dimitrie Basarabov
Lumea celor mici:
• Povesti si poezii pentru copii• Planse de colorat • Proverbe si zicatori• Ghicitori
OCHII PĂRINTELUI JUSTIN. Privirea Duhovnicului României în fotografiile
Cristinei Nichituș Roncea. 101 ani de la nașterea Mărturisitorului de la
Petru Vodă
-
A privi în ochi Sufletul iradiază din trup, din chip, se face auzit prin
grai, dar mai ales se revarsă din privire. Cugetele noastre, faptele
noastre ne zu...
4 years ago
No comments:
Post a Comment