Pages

Tuesday, June 3, 2008

Plangere Penala a victimelor mineriadelor in cazul "doctorului" Oprescu

CONFERINTA DE PRESA AZI, 4 iunie, ora 12.00!

Str. Batişte nr.11, Sect.2, Bucureşti,
tel/fax: 319.26.68.

ASOCIAŢIA VICTIMELOR MINERIADELOR
1990-1991 DIN ROMÂNIA

Doamna Procuror General,
Subscrisa Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania, singura asociatie legal infiintata si care reprezinta victimele "Mineriadelor", prin reprezentant legal Presedinte Viorel Ene, formuleaza prezenta
PLANGERE PENALA
impotriva medicului Dr. Ciuta Mihai, fostul Director al Spitalului de Urgenta Floreasca si a altor faptuitori, medici ca si dansul, pentru participarea la savirsirea in concurs real a infractiunilor de subminare a puterii de stat, abuz in serviciu, retinere si arestare nelegala, tortura si genocid prevazute si pedepsite de art. 162, 246, 266, 267 1 si 357 Cod Penal (in forma complicitatii).
Pe data de 14 iunie 1990, grupurile de mineri chemate in Bucuresti de Ion Iliescu (si mobilizate prin intermediul structurilor FSN), impreuna cu sindicalisti si membrii ai UM 0215 au declansat o represiune sangeroasa impotriva cetatenilor Bucurestiului.
In Piata Universitatii si zona centrala a Capitalei, pe langa alte atrocitati si vandalisme, cetateni pasnici, studenti, bucuresteni nevinovati au fost in masa atacati, brutalizati, considerati fara nici un fel de justificare infractori, multi dintre ei (perste 1000) suferind grave si serioase leziuni si vatamari corporale si fiind internati in cca. 14 Spitale din Bucuresti (Spitalul de Urgenta, Spitalul de Oftalmologie, Spitalul Militar, Spitalul Coltea, Spitalul Municipal, etc.).
Aflati in Spital, suferinzii, ranitii, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost supusi anchetelor Ofiterilor de la UM 0215, fiind interogati cu brutalitate. Ulterior in urma anchetarii din Spitale, cetatenii batuti si ranitii au fost urcati in masini si dusi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova si Jilava, dar si centrul de detentie de la Magurele unde atrocitatile au continuat.
Dr. Ciuta, in calitate de Director, cu incalcarea obligatiilor deontologice, a permis tot acest tratament inuman, anchetele fiind dispuse din dispozitia acestuia de catre "echipe" de ofiteri si asistente medicale (inclusiv Marian Munteanu a fost arestat cu sprijinul acestuia).
In unele cazuri ranitilor nu numai ca nu li s-au acorda ingrijiri corespunzatoare, dar chiar unii medicii au fost cei care au anuntat fortele politienesti care au procedat la anchete si arestari direct din Spitale.
Potrivit legii, care transpune textul Conventiei Conventiei ONU pentru reprimarea crimei de genocide din 1948, infractiunea de genocid, savirsita in scopul de a distruge in intregime sau in parte o colectivitate sau un grup (etnic), consta in supunerea acestei colectivitati unui tratamente de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, precum si vatamarea grava a integritatii fizice si mintale a membrilor acestei colectivitati.
Aceasta infractiune a fost savirsita in contextul represiunii organizate, la care au participat atit reprezentanti ai autoritatilor publice, cit si executanti obedienti (membrii ai Guvernului, Ministerului de Interne, Parchetului, Politiei, Jandarmeriei si Serviciilor Secrete care au organizat represiunea, sindicalisti, membrii FSN, mineri care in fapt au executat-o), printre care si medici, care au savirsit astfel un grav abuz in serviciu.
Cetatenilor raniti, care nu se aflau in stare legala de retinere, le-au fost aplicate tratamente inumane, care le-au cauzat intense suferinte, unii dintre medici incalcindu-si obligatiile profesionale si contribuind la raul represiunii organelor FSN, conduse de Ion Iliescu.
De asemenea, sute de bucuresteni raniti, unii grav, de hoardele de mineri, aflati in detentie ilegala la unitatea militara Magurele au fost "tratati" impropriu, in batjocura oricaror norme medicale, legale, si a oricaror coduri hipocratice sau nu, de catre "medici" care le-au acordat un asa zis tratament refuzind sa-si decline identitatea si apartenenta la unitatea medicala.
Intrucat Asociatia noastra a luat la cunostinta in aceste zile ale campaniei electorale ca Dr. Sorin Oprescu a declarat ca "ar fi ingrijit victime ale Mineriadei", dar si "minerii molestati" fara ca totusi sa il regasim intre martorii audiati de Parchet, solicitam pe aceasta cale Parchetului sa il audieze pe Dr. Oprescu pentru a lamuri circumstantele participarii sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 si la musamalizarea consecintelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu.
Sorin Oprescu este primul medic din Romania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestati si batuti! Cine i-a batut pe minerii pe care pretinde Dr Oprescu ca i-a ingrijit? Bucurestenii, studentii, intelectualii barbosi?
Exista martori oculari care afirma ca Dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care si-au tradat juramintul (asemenea Dr. Ciuta). Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadei, Viorel Ene, este martor direct in ceea ce il priveste pe Dr. Ciuta, fiind anchetat in interiorul Spitalului Floreasca, de ofiteri 0215, ulterior refugiindu-se in Spitalul Municipal, ascuns de membrii familiei intr-o rezerva.
Aici a aflat ca Dr. Oprescu se numara printre aceia care dirijeaza fortele politienesti catre ranitii si victimele minerilor aflati in stare grava. Reamintim ca tot in acest Spital s-au aflat si Lepadatu Mihaita si Suciu Nicolae, ucisi prin impuscare de catre militarii care au primit ordin sa traga in plin asupra bucurestenilor de la Ion Iliescu, sustinatorul de astazi al lui Sorin Oprescu, candidatul sustinut de PSD la Primaria Capitalei.
Solicitam sa se efectueze cercetari inclusiv pentru infractiunile prescrise, urmind sa se constate ca s-au savirsit aceste infractiuni (cererea prezinta interes pentru solutionarea laturii civile a plingerii).
Solicitam ca partile responsabile civilmente: Statul Roman - Guvernul Romaniei, Ministerul Public, Ministerul de Interne, MinisterulTransporturilor etc. sa fie obligate, in solidar cu persoanele responsabile, Ion Iliescu, Mihai Chitac, Petre Roman si ceilalti activisti de frunte ai FSN la plata daunelor materiale si morale.
Presedinte,
Viorel Ene

2.06.2008
Parchetul de pe Langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica

Pentru aducere aminte a spuselor dr. Oprescu

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/804943/Sorin-Oprescu-La-71---72-de-ani-o-sa-ma-aduleze-astia

EVZ: Credeţi că, în 1990, Ion Iliescu trebuia să cheme minerii în Bucureşti?
Sorin Oprescu: Habar nu am. Am îngrijit minerii molestaţi la Spitalul Universitar şi pe cuvântul meu că nu-mi amintesc niciun fel de lucru... Eram atât de pasiv din punct de vedere politic.
EVZ:
Dar acum, privind retrospectiv... V-aţi maturizat...
Sorin Oprescu: Pe Iliescu nu poţi să-l discuţi pornind numai de la reperul ăsta... Eu spun însă foarte clar şi foarte deschis. Pe Iliescu îl apreciez şi l-am apreciat întotdeauna pentru un singur lucru, pentru că a ţinut echilibrul social.
Detalii: http://www.avmr.ro/

No comments: