Pages

Friday, June 6, 2008

Suntem tigani? Da! Asta este imaginea pe care ne-au creat-o MAE si ICR, promovand ROMA-nia

Asa ne vede Europa!?

Turnul Eiffel in cazul Frantei, un cartier vestit in cazul Olandei, Colosseumul in cazul Italiei si un grup de barbati cu burti mari si lanturi imense, aflati pe o plaja, in cazul Romaniei - acestea sunt imaginile folosite in spoturi de prezentare a echipelor care participa la Euro 2008, difuzate pe site-ul Virgin Media.
Spotul, difuzat pe Youtube, incepe cu o descriere a echipei Romaniei, considerata ca lipsita de noroc dupa ce a nimerit in "grupa mortii", alaturi de Italia, Franta si Olanda. Fotografia folosita ca fundal pentru prezentarea echipei Romaniei circula pe Internet de mai multi ani, cu titulatura "Romanian gypsies". Spotul face o trecere in revista a succeselor Romaniei, fiind mentionat ca la Campionatul European din 2000 echipa "tricolorilor" a eliminat in grupe reprezentativa Angliei, dupa un penalty transformat in minutul 89 al meciului. Cristian Chivu si Adrian Mutu sunt mentionati printre jucatorii de valoare ai echipei nationale, fiind precizat si faptul ca Romania s-a calificat la Euro 2008 din pozitia de lider al grupei cu un total de 29 de puncte. "Verdictul", dat de prezentatorul Virgin Media, Stuart Robson, in cazul echipei nationale, este ca va avea de munca pentru a trece de grupe. Prezentarea echipei este facuta avand ca fundal tricolorul, dar la sfarsit imaginea este inlocuita de o fotografie in care sunt prezentati mai multi barbati cu lanturi groase de aur si burti mari, plimbandu-se pe plaja. Spotul se incheie cu o serie de comentarii ironice, legate printre altele de faptul ca echipamentul nationalei Romaniei este galben, botezat "banana skin". Echipa Spaniei este de asemenea prezentata ironic, dar imaginea de fundal este cea a unei coride, in timp ce in cazul Italiei a fost ales Colosseum-ul, in cazul Germaniei - Poarta Brandenburg, al Frantei - Turnul Eiffel, iar al Greciei - Acropole.
De-a lungul anilor, Romania a mai fost prezentata intr-o postura considerata a fi nepotrivita, unul dintre exemple fiind un amical cu Franta, de la Paris, cand pe afisul meciului, in dreptul numelui tarii, a aparut imaginea unui lautar de etnie roma. De asemenea, la CM din 1994, o agentie franceza a numit echipa lui Hagi ca fiind "trupa de tigani". Mai mult, in ultimii ani, mai multi jucatori romani, printre care si Mutu, au fost tintele atacurilor rasiste ale suporterilor, fiind facuti tigani! (MIG - ZIUA Online)

N-am nimic cu tiganii, pe unii chiar ii iubesc, mai ales pentru spiritul creator. Dar iata, tocmai aici si acum am avea nevoie de sprijinul lor. Cine stie cum sa-l obtina, ne va spala obrazul "european".

Oricum, de admirat "misto"-urile romanesti care au impanzit net-ul la adresa britanicilor. Unul de spirit, produs de "7 Plus", zice asa:

Va laudati cu James Bond dar sinteti mari si tari doar in filme. Ati uitat ca cei mai buni spioni ai vostri erau, de fapt, ai rusilor?

UPDATE: Ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, dr Ion Jinga, a reusit sa faca Virgin Media sa sisteze difuzarea clipului si sa-si ceara scuze. Felicitari!

No comments: