Pages

Saturday, June 21, 2008

De ce a avut Basescu dreptate in dialogul cu ziarista RFI

La incheierea declaratiilor de presa de dupa Summitul UE, corespondenta permanenta a Radio France International la Bruxelles, Mihaela Gherghisan, i-a adresat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care tocmai pleca, o intrebare, a carui raspuns a creat noi valuri. Despre ce este vorba si cine are dreptate?


Intrebarea ziaristei RFI: Domnule presedinte, ati fi gata sa renuntati la un comisar european daca Uniunea continua in baza Tratatului de la Nisa? Sau ce argumente s-ar putea gasi pentru ca sa nu fie o rotatie numai a tarilor mici, asa cum zice Nisa?

Raspunsul presedintelui Romaniei (ingaduitor si chiar mangaindu-o): Doamna, va rog, si intrebarile trebuie sa probeze un minim de inteligenta.

In primul moment, ca orice ziarist, m-am revoltat ca ne este facuta o colega proasta si m-am enervat ca Basescu isi strica din nou relatia cu presa dintr-o vorba aruncata-n mers (vezi cazul "gaozarul"). Dar in al doilea moment mi-am dat seama ca Basescu ar putea avea dreptate. De ce? Prin Tratatul de la Lisabona, care tocmai a fost demolat de Irlanda (bravo ei!, vox populi!) , s-ar fi prevazut, din 2014, reducerea numarului de comisari la doua treimi, respectiv de la 27 la 18. Exista si acum, in baza Nisei, o discutie despre reducerea posturilor de ministri/comisari. Dar fara posibilitatea aplicatiei practice. Ca atare, in cazul in care UE va continua in baza Tratatului de la Nisa, dupa cum a intrebat ziarista RFI, Romania, logic, nu pierde nimic, pentru ca ar perpetua situatia prezenta, respectiv 27 de comisari. Ecco!

E drept, si Basescu ar trebui sa fie mai gentil cu fatucele noastre ... :) Poate era si ea emotionata si a amestecat Tratatele. Basescu ar trebui barem sa-i dea un telefon...

No comments: