Pages

Friday, June 20, 2008

Presedintele Voronin si Putin lanseaza operatiunea NO NATO contra vin


'NATO functioneaza si fara Republica Moldova', declara presedintele Voronin in presa austriaca

Viena, 20 iun /Rompres/ - Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a reafirmat vointa tarii sale de a-si mentine statutul de neutralitate si a negat orice aspiratii de integrare in Alianta Nord-Atlantica. 'Statutul de neutralitate este consfintit in Constitutia Republicii Moldova', a afirmat Voronin intr-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard. In opinia sa, 'in afara catorva opozanti, care vor sa speculeze pe aceasta tema si sa isi creeze astfel popularitate, nimeni nu este astazi pregatit sa puna sub semnul intrebarii neutralitatea' pe care, invocand 'situatia geostrategica', o considera 'cea mai adecvata' pentru Republica Moldova. 'Suntem o tara mica, cu patru milioane de locuitori si doar doi vecini, Ucraina si Romania. Ar fi o greseala sa credem ca putem lua influenta politica geostrategica a Europei sau in lume', a mai afirmat Voronin. 'Nu cred ca intrarea noastra in NATO ar creste in mod vizibil eficienta acesteia. Alianta Nord-Atlantica poate functiona bine si fara Republica Moldova', a adaugat el.
In schimb, presedintele moldovean si-a exprimat speranta in ce priveste continuarea procesului de integrare a tarii sale in structurile Uniunii Europene. n acelasi interviu, el a vorbit despre o 'oarecare activare' in ultimul timp a negocierilor privind conflictul transnistrean, in rezolvarea caruia 'foarte multe depind de rolul Rusiei'. Voronin s-a aratat foarte multumit ca 'Duma de Stat a Rusiei /.../ s-a pronuntat ca solutionarea conflictului din Transnistria sa aiba loc in contextul integritatii teritoriale a Republicii Moldova'.
Intrebat despre o eventuala modificare a cursului politicii Moscovei odata cu instalarea presedintelui Dmitri Medvedev, Voronin a spus ca se asteapta chiar la o imbunatatire a relatiilor moldo-ruse, in contextul in care noul lider de la Kremlin are printre prioritatile sale de politica externa intarirea legaturilor cu tarile Comunitatii Statelor Independente. ROMPRES/(Irina Cristea)

Vladimir Putin promite cresterea importurilor ruse de produse agricole si vinicole moldovenesti

Chisinau, 20 iun /Rompres/ - Premierul rus Vladimir Putin si omologul sau de la Chisinau, Zinaida Greceanii, au examinat vineri, la Moscova, posibilitatile de crestere a livrarilor de produse agricole si vinicole moldovenesti pe piata rusa, dupa cum a anuntat seful guvernului de la Moscova, citat de agentiile de presa ruse.'Astazi avem posibilitatea de a creste importurile agricole si vinicole moldovenesti pentru piata rusa', a declarat Vladimir Putin dupa convorbirile avute cu Zinaida Greceanii, la resedinta sa de la Novo-Ogarevo.'Daca rezultatele dialogului ruso-moldovean vor fi pozitive, numarul companiilor vinicole moldovenesti care vor exporta productia lor in Rusia va creste de la 26 la 50', a indicat premierul rus. Moscova a interzis importul de vinuri din Republica Moldova la 27 martie 2006, motivand ca acestea nu corespund normelor sanitare ruse. nainte de aceasta masura, piata rusa consuma pana la 80% din productia moldoveneasca de vinuri. De la ridicarea embargoului rus, in toamna anului trecut, dupa lungi si dificile negocieri, la care s-au adaugat numeroase expertize, 26 de producatori din Republica Moldova si-au reluat exporturile catre Rusia si alti cinci au fost autorizati sa prezinte esantioane pentru testarea lor. Dupa ridicarea embargoului rus, Republica Moldova a exportat in Rusia 12,2 milioane de litri de vin si 2,4 milioane de litri de coniac, mentioneaza RIA Novosti. ROMPRES/(Flori Tiulea)

No comments: