Pages

Monday, June 16, 2008

Victorii in lant: Ucraina avertizata din nou de comunitatea internationala pentru Bistroe


Dupa ce Ucraina a fost admonestata la Bucuresti, la recenta reuniune ESPOO, pentru incapatanarea (a se citi tupeul) de a ignora legislatia de mediu in cazul Bistroe, regimul de la Kiev este din nou pus la zid de comunitatea internationala, printr-un nou avertisment sever. In sfarsit! Aceasta este inca o dovada ca toate actiunile initiate de grupul ZIUA si baietii si fetele de la Civic Media au determinat impulsionarea organismelor statului si chiar a celor internationale. Pentru cine nu stie, grupul nostru de la ZIUA este cel care a declansat, in 2004, scandalul Bistroe, pentru salvarea Deltei si intarirea noului flanc NATO, campania pentru eliberarea si recunoasterea eroismului detinutilor romani din Transnistria, apararea drepturilor romanilor de pretutindeni, mai ales a celor din jurul granitelor, dreptul Romaniei pentru Insula Serpilor (spatiul maritim Romania-Ucraina), si altele, si altele. Acum, subiectele abordate de noi sunt plasate la rubrica "In atentie" aflata pe prima pagina a site-ului MAE. Chit ca nu se misca intotdeauna pe aceste zone cum am vrea noi, mai ales in ce priveste romanii din imediata apropiere, subiectele sunt cel putin sub lupa. Daca ne mai gandim si la castigarea luptei pentru Icoane sau la alte actiuni mai putin cunoscute, avem de ce sa ne bucuram: Dumnezeu e cu noi!

Decizie a statelor membre ale Convenţiei de la Aarhus privind construirea canalului Bâstroe

Statele membre ale Convenţiei de la Aarhus privind accesul la informaţii, participarea publică la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în problemele de mediu au decis că Ucraina nu şi-a îndeplinit obligaţiile internaţionale care îi revin în temeiul acestei Convenţii în ceea ce priveşte construirea canalului „Bâstroe”.
Această decizie a fost adoptată, prin consens, cu prilejul celei de-a treia Conferinţe a Părţilor, care a avut loc la Riga, în perioada 11-13 iunie 2008. Problema „Bâstroe” s-a aflat pe agenda reuniunii Statelor Părţi la Convenţia Aarhus, la punctul dedicat cazurilor de nerespectare a obligaţiilor prevăzute de Convenţie.
Pornind de la faptul că Ucraina continuă să îşi încalce obligaţiile internaţionale, statele au adoptat şi un avertisment adresat Ucrainei, care va intra în vigoare în cazul în care, până la data de 1 ianuarie 2009, Ucraina nu va întreprinde o serie de măsuri menite să asigure o implicare efectivă a publicului atât din Ucraina, cât şi din statele afectate în luarea deciziilor referitoare la proiectul „Bâstroe”. Conform regulilor Convenţiei, Statele Părţi recurg la această măsură în cazul în care un anumit stat ignoră, în mod repetat, normele internaţionale.
De asemenea, statele au decis că Ucraina trebuie să raporteze periodic cu privire la fiecare pas întreprins în sensul conformării.
În timpul reuniunii, Ucraina şi-a asumat angajamentul de a respecta obligaţiile ce îi revin, aceasta implicând atât acţiuni în plan intern, cât şi în plan extern, date fiind efectele transfrontaliere ale proiectului.
Poziţia părţii române promovată cu acest prilej a fost transmisă reprezentanţilor Convenţiei anterior reuniunii (disponibilă pe adresa http://www.unece.org/env/pp/compliance/Compliance%20Committee/CCimplDocsUkraine.htm).

Informaţii de fond

Convenţia de la Aarhus reprezintă un document internaţional adoptat sub egida Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite, la care Comisia Europeană, împreună cu alte 40 de state sunt părţi. Această convenţie aduce împreună publicul şi autorităţile dintr-un stat într-un context democratic, în vederea asigurării transparenţei deciziilor şi implicării publicului în procesul decizional legat de proiecte majore de mediu. Mijloacele prevăzute de Convenţia Aarhus au fost activate în 2004 în problematica „Bâstroe”. În 2005, a fost adoptată o decizie prin care sa constatat că Ucraina nu a respectat prevederile Convenţiei în ceea ce priveşte accesul publicului la luarea deciziilor şi îndeplinirea de către autorităţile responsabile a obligaţiei de a disemina informaţiile de mediu referitoare la proiectul Bâstroe şi au fost formulate o serie de recomandări menite să amelioreze aceste deficienţe.
Sursa: MAE

No comments: