Pages

Friday, June 27, 2008

28 iunie 1940: Armata Rosie intra in Basarabia

Astazi se implinesc 68 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, cand in urma ultimatumurilor din 26 si 27 iunie 1940 armate­le sovie­tice au ocupat vechile teritorii ale Basara­biei, nordului Bucuvinei si Tinutului Hertei, o supra­fata de 50.762 km2 cu aproxi­mativ 4 milioane de locu­itori, majoritatea etnici romani.
Soarta acestor teritorii a fost pecetluita anterior prin sem­narea de catre URSS si Germania nazista la 23 august 1939 a Protocolului Aditional Secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, Berlinul acceptand pretentiile absurde ale Moscovei pe fondul declansarii conflictului mondial. La 26 iunie 1940 este remis guvernului de la Bucuresti primul ultimatum sovietic, prin care Moscova solicita imperativ "rezolvarea imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei catre Uniunea Sovietica". Cererile guvernului URSS catre guvernul regal al Romaniei cuprindeau doua puncte: sa inapoieze cu orice pret Uniunii Sovietice Basarabia si sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit unei harti anexate. In fata sovaielilor autoritatilor romane, Moscova inainteaza cel de al doilea ultimatumul din 27 iunie, guvernul roman fiind somat sa cedeze teritoriile disputate in 4 zile (1 iulie-n.r.), fiind stipulat ca trupele sovietice vor ocupa inca din 28 iunie Chisinaul, Cernautii si Cetatea Alba. Evacuarea din perioada 28 iunie-3 iulie s-a facut in graba, cu mari dezordini, intr-un cadru psihologic de panica generala in randul autoritatilor si a populatiei civile, impreuna cu armata eva­cu­andu-se institutiile administr­ative, judiciare, bisericesti, o parte a institutiilor de invata­mant. Documentele romanesti, sovietice si occidentale atesta numeroase atrocitati comise impotriva armatei si populatiei civile romanesti de catre soldati sovietici si grupuri de partizani comunisti. Imediat dupa aceasta data a inceput calvarul pentru populatia din aceste teritorii, fiind confiscate si nationalizate principalele mijloace de productie, bancile, transportul feroviar, mijloacele de telecomunicatii, spitalele, institutiile de invatamant, depozitele, hotelurile, imobilele, casele celor refugiati. Proprietatile funciare au fost confiscate, taranii fiind obligati sa adere la sistemul colhoznic. Organele de represiune sovietica au declansat ofensiva impotriva simbolurilor romanismului in regiunile ocupate, fiind lichidate peste 21 de manastiri, 623 de biserici si fiind executati sau deportati in gulagurile siberiene sute de preoti. La 13 iunie 1941, 4517 familii cu peste 27 de mii de membri au fost deportate in Siberia, cu doar cateva zile inaintea declansarii operatiunilor de eliberare a Basarabiei de catre armata romana la 22 iunie 1941.
Mihai ISAC/ZIUA
Cititi mai mult accesand
Ziua invaziei vazuta de Antonescu

Mi se pare semnificativ ca astazi, 28 iunie, la 68 de ani dupa raptul Basarabiei si Bucovinei de Nord de catre Uniunea Sovietica, apare in librarii primul volum din "Jurnalul maresalului Ion Antonescu".

Scrie Ion Anto­nescu: "Pierderea Bucovinei si a Basarabiei nu ne poate indreptati sa cedam lupta". Si mai departe: "Orice popor are o vitalitate inepuizabila, datorita careia poate sa reinceapa lupta dupa erori comise si infrangeri suferite... Destinul nostru m-a aruncat in mijlocul unei fatale . Luam drumul de la cap si cu Bucovina si cu Basarabia. Depinde de noi sa ajungem repede la capul lui. Va depinde tot de noi sa transformam intr-o opera istorica temeinica ceea ce a fost atat de fragil".

Alte recomandari din ZIUA

Moldova saboteaza Romania
Un deputat comunist apropiat presedintelui Vladimir Voronin reclama statul roman la Consiliul Europei pentru neinregistrarea "Comunitatii Moldovenilor din Romania" Regimul de la Chisinau acuza Bucurestiul de discriminarea etnicilor "moldoveni" din Romania, urmarind deteriorarea iremediabila a relatiilor moldo-romane cu cateva zile inaintea vizitei la Chisinau a ministrului de Externe roman, Lazar Comanescu.

"Kazacioc Land" pe Insula Serpilor
In incercarea de a influenta Curtea de la Haga, Ucraina apeleaza la metode de propaganda sovietice, care cel mult pot sa o arunce in ridicol in ochii judecatorilor Curtii. Practic, Kievul isi inchipuie ca poate transforma statutul international de stanca al insulei intr-unul de insula locuita.

1 comment:

Anonymous said...

Ceremus Nistreanul says:
3 December 2010 at 12:06

1. Ceremus Nistreanul

Blestemata zi de 28 iunie 1940 cand s-a declansat tragedia neamului romanesc este cantata in versuri de poetul nord bucovinean Vasile Tarateanu, un Erou al Neamului Romanesc “ce-nflacareaza stindarde”.
Pentru aceasta poezie domnul consul Romeo Sandulescu l-a iertat. Poate il va ierta si doamna consul Tatiana Popa. Poate il va ierta si Neamul Romanesc.
Dar nu-l va ierta fiica capitanului Ion Boros, fiica ofiterului roman ucis de sofietici la Herta in 1940
Daca tot se cunoaste adresa fiicei lui Boros, poate ar fi crestineste ca Ministerul Afacerilor Externe, Presedintia Romaniei, Patriarhia Romana Institutul Cultural Roman sa organizeze o intalnire intre V. Tarateanu si fiica lui Boros de IERTARE A PACATELOR !
Si poetul sa-si ceara iertare si POPORULUI ROMAN !
Aceasta propunere este in atentia Doamnei Tania POPA care sa notifice Centralei printr-un raport consular aceasta dorinta a comunitatii romanesti din Regiunea Cernauti.

28 iunie 1940

de Vasile Tarateanu

Esti visul spre mai bine
Al parintilor nostri
Si esti inceput de legenda,
De cantec,
De viata traita
Fumos
Ca-n povesti

Tot ce a fost
Perfid, impostura,
Sadind intre oameni
Invidie, ura,
Tot ce a fost
Fardelege amara,
Starpit a fost
sa nu mai rasara

Esti visul spre mai bine
Al parintilor nostri
Si esti inceput de legenda
De cantec,
De viata traita
Frumos
Ca-n povesti

Dreptatea prin tine-si cunoaste
Implinirea
Plaiul prin tine-si cunoaste
Iubirea.
Gandul prin tine-si cunoaste
Taria
Omul prin tine-si cunoaste
Omenia.
Esti visul spre mai bine
Al parintilor nostri
Si esti inceput de legenda
De cantec de viata traita
Frumos
Ca-n povesti

Poezie din vol. HARPELE PLOII, Ujgoroj 1981