Pages

Monday, June 23, 2008

10 scenarii pentru UE

Matrioska europeana
de Corneliu Vlad
Ciaran Toland, vicepresedinte al Miscarii Europene din Irlanda, enunta in cotidianul “Irish Independent” zece posibile scenarii prin care Uniunea Europeana poate gestiona impasul provocat de respingerea in Parlamentul Irlandei a Tratatului de la Lisabona.
1. Sa nu se faca nimic, adica sa se piarda sapte ani de eforturi. Inacceptabil.
2. Renegociere completa. Adica sa se redeschida cutia Pandorei, a unor negocieri cu 27 de parteneri. Tot inacceptabil.
3. Renegociere bilaterala. Cei 26 sa negocieze cu Irlanda pe Tratatul respins, dupa ce vor fi admise cererile irlandeze (mai ales asupra fiscalitatii si configuratiei Comisiei Europene). Tratatul astfel modificat va fi supus votului popular in Irlanda.
4. “Lisabona degresata”. Un nou Tratat, care sa preia majoritatea prevederilor celui actual, din care sa fie eliminate transferurile de competenta.
5. Microtratat. Noi dispozitii referitoare la fiscalitate, clarificari asupra temerilor Irlandei privind legalizarea avortului si mentinerea neutralitatii. Noi acorduri pe subiecte esentiale cum sunt Comisia si un text care sa excluda orice transfer de competente. Ar putea fi adoptat fara referendum.
6. Lisabona legislativ. Unele reforme inscrise in Tratat, mai ales cele privind presedintia Consiliului European sau recunoasterea juridica a Cartei drepturilor fundamentale, ar putea fi decise in cadrul procesului legislativ comunitar.
7. Maximizarea Tratatului de la Nisa. Inlocuirea votului unanim cu votul prin majoritate calificata pe anumite probleme.
8. Valorificarea disponibilitatilor viitorului Tratat de aderare. Aderarea Croatiei (in 2010) ar putea prilejui amendarea actualelor tratate, prin adoptarea schimbarilor propuse la Tratatul de la Lisabona.
9. Europa cu doua viteze. Unele state membre ar putea opta pentru “cooperare intarita” in cadrul UE (cum se intampla cu zona euro si spatiul Schengen).
10. Nucleul dur. Concluzie logica a Europei cu doua viteze, si stabilirea unui nucleu dur de state, bazat pe un sistem institutionalizat de cooperare intarita.
Solutia optima, incheie pro-europeanul irlandez, ar fi cea a Matrioskai rusesti, cu un nou Tratat care se va naste din cel de la Lisabona, care s-a nascut din cel de la Nisa, care... Si s-ar putea numi, de pilda, Tratatul de la Paris (Franta va detine peste o luna presedintia rotativa a UE).
Sursa: Cronica Romana

No comments: