Pages

Friday, February 12, 2010

PRESA LIBERA LA ZID. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor condamnă Trustul media al lui Patriciu, considerat "o societate de presă necinstită"

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor /FEJ/ a condamnat ieri conducerea "necinstită" a unui trust de presă din România, în urma politicilor sale anti-sindicale şi tratamentului abuziv aplicat unor jurnalişti, acţiuni care au subminat eforturile de creare a unei noi culturi în relaţiile de muncă în presa din România.
 
FEJ consideră că acţiunile grupului media Adevărul, care încalcă responsabilităţile juridice faţă de drepturile angajaţilor, constituie o trădare ruşinoasă a eforturilor de îmbunătăţire a dialogului social şi cooperării dintre sindicate şi media din România.
 
"Condamnăm în  mod ferm acţiunile acestei companii, ce reflectă o cultură anti-sindicală care domină într-o mare parte a mediei româneşti", a afirmat secretarul general al FEJ, Aidan White. "Este absolut reprobabil să acţionezi împotriva jurnaliştilor şi a altor angajaţi atunci când aceştia nu cer nimic mai mult decât drepturile fundamentele ce le revin conform legislaţiei muncii", consideră FEJ.
 
Disputa s-a iscat după ce Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, afliată la FEJ, a cerut conducerii trustului de presă Adevărul să respecte legislaţia muncii naţională şi internaţională în vigoare în ţară, precum şi actualul contract colectiv de muncă.
 
După ce MediaSind a sesizat Inspecţia Muncii, aceasta a descoperit că trustul Adevărul ignoră prevederile contractului colectiv de muncă. În acelaşi timp, Comisia paritară la nivel de ramură mass-media (formată din MediaSind, Patronatul Presei din România - ROMEDIA şi Confederaţia Naţională a Patronatelor din România) a dezvăluit că trustul Adevărul încalcă legislaţia muncii din ţară, cerând societăţii respectarea acesteia.
 
Ca răspuns, Adevărul a reziliat unilateral contractele de drepturi de autor pe care le avea cu şase ziarişti membri de sindicat si apoi i-a concediat.Directorul general al companiei, Răzvan Corneţeanu, a lansat ulterior atacuri publice împotriva sindicatelor şi a organizaţiilor patronale. MediaSind afirmă că unii manageri de la Adevărul au atacat şi membri ai sindicatului angajaţi de alte societăţi de presă, inclusiv de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.
           
"Unele conduceri din presă se deschid spre o nouă eră de relaţii de muncă. Însă altele sunt încă oprite în trecut şi incapabile să se adapteze unei scene mediatice în schimbare, când cooperarea şi respectul reciproc la locul de muncă sunt vitale pentru a găsi modalităţi de rezolvare a crizei din media", spune Aidan White.
           
FEJ afirmă că va sprijini FRJ MediaSind, care intenţionează să depună o plângere oficială împotriva Trustului de  presă Adevărul la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Inspecţia Muncii şi Comisia paritară. "În cele din urmă, cea mai bună soluţie ar fi ca aceste probleme să fie rezolvate prin negocieri directe care să respecte drepturile de muncă", apreciază Aidan White, menţionând: "Compania nu pare însă dispusă să facă acest pas."
 
                Pentru mai multe informaţii contactaţi-ne la +3222352215
FEJ reprezintă peste 250 000 de jurnalişti din 30 de ţări europene

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind (FRJ) | www.mediasind.ro
+40 311 00 00 16 |  Fax: +40 372 87 10 86

Piata Presei Libere nr.1, Casa Presei, intrarea B2, etaj 3, camera 330, sector 1, Bucuresti, cod postal 013701

No comments: