Pages

Wednesday, February 10, 2010

NATIONAL: GRIPA PORCINA ne-a costat 19 milioane de euro. Toni Tecuceanu nu a murit de gripa porcina ci ucis de neglijenta din spitalul lui Streinu Cercel. Cine va plati pentru moartea lui Toni?

Gripa porcină s-a cam topit sub nămeţii din România în ultima perioadă. Isteria ce cuprinsese ţara la un moment dat s-a topit şi ea. Pandemia, ca să respectăm elucubraţiile anumitor “specialişti”, a intrat în… comă. Cu ce am rămas de pe urma nebuniei create la nivel naţional? Cu o factură frumuşică: 19 milioane de euro a cheltuit România, pînă în acest moment cu vaccinuri, măşti de protecţie, dezinfectanţi şi alte minuni ale medicinei moderne.

Doar 1,5 milioane români s-au vaccinat

Nebunia gripei porcine a mîncat de la bugetul de stat 53 de milioane de lei. În euro, asta înseamnă vreo 19 milioane. Pe ce s-au dus banii? Pe prevenirea şi controlul infecţiei cu noul virus de tip AH1N1. Defalcat, din aceşti bani 21 de milioane de lei (circa cinci milioane de euro) au fost folosiţi pentru producerea şi achiziţionarea a 5 milioane de doze de vaccin, scrie incont.ro, citînd date ale Ministerului Sănătăţii. Socoteala de dinainte de gripă cu cea din tîrgul pandemiei nu s-a potrivit mai deloc. Spunem asta pentru că din cele cinci milioane de doze de vaccin antigripal, s-a folosit doar o treime. Cu alte cuvinte, doar 1,5 milioane de români au decis să se înţepe. Potrivit autorităţilor, însă, dozele de vaccin rămase vor fi epuizate, fie la următoarea campanie de vaccinare, fie prin furnizarea către alte ţări cu care România are acorduri (Ucraina, Moldova, Macedonia).

Opt milioane euro pentru măşti

 Partea “frumoasă” a problemei, însă, abia acum apare: din suma totală de 19 milioane de euro vărsaţi de stat în buzunarele generoase ale producătorilor din domeniul farma, nu mai puţin de opt milioane s-au dus pe măşti de protecţie şi pe dezinfectanţi. Nu în ultimul rînd, achiziţionarea de medicamente antivirale a “mîncat” 6 milioane de euro de la buget. Din nefericire, este imposibil de tras vreo concluzie în acest moment în legătură cu toată campania anti AH1N1. S-au dus banii de la buget (adică banii românilor, la urma urmei) pe apa Sîmbetei? Dacă veţi întreba autorităţile, sigur răspunsul va suna aşa: “fără acest efort financiar, nu am fi putut limita efectele gripei noi”. Iar noi am tinde să le dăm dreptate, însă nu şi în condiţiile în care, în România şomerilor şi a pensionarilor cu venituri de mizerie, statul cheltuie pe “cai verzi” (vezi numărul de vaccinuri rămase în urma cererii mici) mult mai mult decît îşi permite.
Ziarul National

Toni Tecuceanu, ucis de o bacterie contractată în spital

Dosarul medical al lui Toni Tecuceanu a ajuns într-un final în mâinile familiei. Paul, fratele lui Toni Tecuceanu, a reuşit să intre în posesia fişei medicale, aşa cum îşi dorea de la început.

În dosarul lui Toni se menţionează că acesta a contractat bacteria acinetobacter, un germen întalnit în aparatele de ventilaţie de la Terapie Intensivă. Paul Tecunceanu îşi doreşte ca cei din spital să plătească pentru fapta lor. "Urmează să mă văd cu un avocat. Apoi voi şti dacă merg sau nu mai departe", a declarat Paul Tecuceanu.
Dosarul medical a ajuns la familia Tecuceanu la 31 de zile după decesul acestuia, după ce cererea fratelui său a fost iniţial refuzată. Iniţial, medicii de acolo mi-au zis să fac o cerere şi mi se va da dosarul. Şi secretara de la Institut mi-a spus să fac o solicitare scrisă. Acum primesc un refuz. Nu înţeleg de ce", declara atunci îndurerat fratele lui Toni, Paul Tecuceanu.
Doctorul Adrian Streinu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a motivat atunci refuzul prin faptul că actele reprezintă documente medico-legale şi, în conformitate cu Legea privind drepturile pacientului, acestea nu pot fi eliberate decât la solicitarea expresă a organelor abilitate.
Toni Tecuceanu, cunoscut pentru rolurile sale de la „Cronica Cârcotaşilor", a decedat la 5 ianuarie, la Institulul de Boli Infecţioase „Matei Balş". Actorul s-a confruntat cu virusul A(H1N1), dar a suferit şi alte complicaţii pulmonare care i-au adus decesul.
Ce este bacteria acinetobacter?
Acinetobacter baumanii este o bacterie întâlnită de obicei în infecţiile intraspitalicești. Acinetobacter este un germen care preferă mediile apoase şi este întâlnit frecvent în secţiile de terapie intensivă.

Cine va plati pentru moartea lui Toni?

No comments: