Pages

Tuesday, December 8, 2009

COLONEL ION RONCEA, ONCE, informeaza: NEGOCIERI ROMANO-ITALIENE PRIVIND REGIMUL JURIDIC AL MORMINTELOR DE RĂZBOI


LA ROMA, NEGOCIERI ROMANO-ITALIENE PRIVIND REGIMUL JURIDIC AL MORMINTELOR DE RĂZBOI

În perioada 2 – 4 decembrie a.c., la Roma, au avut loc negocieri la nivel de experţi referitor la proiectul de Acord interguvernamental româno-italian privind regimul juridic al mormintelor şi operelor comemorative de război. Delegaţia română, din care a făcut parte şi un reprezentant al Ministerului de Externe, a fost condusă de directorul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, domnul Cristian Scarlat, iar cea italiană de generalul Giuseppantonio Cappucci, din conducerea instituţiei partenere – Commissariato Generale Onoranze Caduti in Guerra.

Ordinea de zi a discuţiilor cu Partea italiană a cuprins nu doar discuţiile tehnice propriu-zise pentru definitivarea textului proiectului de Acord interguvernamental româno-italian, ci şi informarea reciprocă privind amenajarea şi întreţinerea mormintelor şi operelor comemorative de război din cele două state.
Conform unor statistici provizorii, pe teritoriul României sunt 1952 de morminte italiene (cele mai multe în Cimitirul militar italian Ghencea), iar în Italia sunt înhumaţi circa 2000 de militari români, căzuţi în Primul Război Mondial.

Acordul preconizat va creea cadrul juridic necesar pentru respectarea datoriei sacre de cinstire a memoriei eroilor de război, în conformitate cu obligaţiile ce decurg din prevederile Convenţiilor de la Geneva din 12 august 1949 şi din Protocoalele adiţionale ale acestora din 8 iunie 1977, precum şi din prevederile Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război.

Până în prezent, România a încheiat astfel de acorduri cu Republica Federală Germania (1996), Federaţia Rusă (2005), Republica Slovacă (2007) şi Republica Ungară (2008), cel cu Slovenia fiind deja, şi el , gata de semnare.
Colonel Ion Roncea
Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor

No comments: