de Viaceslav Samoshkin
La Editura “Aleteia” din Sankt-Petersburg a aparut cartea “Aroma romaneasca. Scene din Revolutia din decembrie” de Nikolai Kolokolcikov. Numele autorului este un pseudonim clar (traducandu-se in romaneste “Clopotelul”) si se pare ca in spatele lui se afla un ziarist rus care a lucrat in Romania in calitate de corespondent permanent si care a “vazut totul”.
In prefata el defineste genul cartii ca “docufiction”. “Tot ce a petrecut in public este prezentat in mod documentar, scrie el, tot ce priveste viata privata este o fictiune”. In acelasi timp, autorul isi numeste cartea drept “o enciclopedie a Revolutiei romane, dar si folclorul ei”.
Pentru a face naratiunea mai captivanta autorul introduce elementele unui roman politist: in zilele revolutiei eroul, reporter al unui ziar sovietic, care si el se cheama Nikolai Kolokolcikov, prin jocul intamplarii, primeste pentru pastrare “servieta de plastic” care contine, nici mai mult, nici mai putin, “codurile Ceausescu” si care in cele din urma nimereste unde trebuie, adica in mainile “securistilor”. Acest ziarist incearca sa inteleaga ce se petrece in Romania, cine trage si cine sunt “teroristii”, incurcandu-se din ce in ce mai mult.
In cadrul genului ales autorul exploateaza si tot felul de zvonuri si “scenarii” privind implicarea KGB-ului in evenimentele din decembrie. In prefata el precizeaza: “In ceea ce priveste rolul jucat de KGB, CIA etc. este greu de presupus ca in acel moment si in acel loc nu au fost prezente serviciile speciale care se respecta”. Totodata, povesteste autorul, in 1990 el a refuzat propunerea unui ziarist tanar roman de a scrie impreuna o carte despre rolul KGB-ului in Revolutia romana sub motivul ca nu dispune de faptele reale. “Peste cateva timp, continua autorul, in Romania a aparut o serie de brosure “documentar-fantastice” despre revolutie in care eu figuram in calitate de unul dintre personajele sinistre, chiar sub numele meu adevarat”.
Insa nici autorul insusi al “Aromei romanesti” n-a evitat tentatia senzationalului. Sub pana lui apare un personaj enigmatic “Ananasievici”, de fapt, rezident al spionajului sovietic care il racoleaza in reteaua KGB chiar pe Nikolai Kolokolcikov si care in zilele fierbinte din decembrie apare in mai multe locuri cheie, raportand la Moscova prin telefon niste fraze misterioase… Insa rolul si intentiile lui raman confuze. Nu este clar ce a vrut el, ce a facut si pentru ce merite, la sfarsit este decorat cu Ordinul Steagului Rosu de Lupta. Se pare ca aceasta forma hibrida de poveste – nici documentar, dar nici fiction joaca feste autorului.
Inceputul cartii, unde in mod interesant este prezentata Romania si specificul ei ca tara, promite mult, insa spre sfarsit naratiunea devine mai schematica si haotica si asteptarile cititorului nu se indeplinesc. Spre deosebire de nunta de la Cana Galileii, apa nu se preface in vin…
Pe de alta parte, cartea prezinta revolutia “televizata” cu Craciunul ei sangeros destul de detaliat, iar eroul principal coboara chiar in “bunkerul antiatomic” al lui Ceasescu sau, in calitate de invitat al lui Duican-Dumitrescu (se presupune ca este vorba de Gelu Voican-Voiculescu), chiar asista la procesul Ceausestilor si la scena executiei lor.
In ce priveste “enigmele Revolutiei Romane”, cartea propune mai multe versiuni, de fapt, le enumara, dar lasa problema deschisa. In acest sens, “Aroma romaneasca”, prin constructia ei pretinzand probabil sa aiba un succes comercial, nu contine ceva inedit, toate datele problemei fiind demult cunoscute.
Moscova, noiembrie
Sursa: Inforusia.ro
Personalitati din domeniul militar din Rusia in vizita la Bucuresti |
In perioada 11-14 decembrie se vor afla in vizita in Romania doua personalitati importante din sfera militara a Federatiei Ruse. Vizita domnilor MAKHMUT AKHMETOVICI GAREEV, general de armata (in rezerva) si a lui VLADIMIR ANTONOVICH ZOLOTAREV, general-maior, consilier de stat in exercitiu al Federatiei Ruse este prilejuita de participarea acestora la unele manifestari consacrate implinirii a 65 de ani de la victoria obtinuta in cel de-al Doilea Razboi Mondial , comunica surse din Ambasada Fedetariei Ruse la Bucuresti. Oaspetii rusi vor participa pe 14 decembrie la o masa rotunda organizata de Institutul National pentru Studiul Totalitarismului cu tema „Romania si Uniunea Sovietica: de la confruntare la cooperare (august-septembrie 1944)”. MAKHMUT AKHMETOVICI GAREEV, in varsta de 86 de ani, este o personalitate distinsa in mediul militar rus, activand in cadrul fortelor armate peste 50 de ani. Este cunoscut ca un mare istoric si specialist in domeniul militar, Presedinte al Academiei de stiinte militare din Federatia Rusa, doctor in stiinte istorice si militare, profesor, autor a mai multor lucrari stiintifice. Pentru activitatea sa fructuoasa in domeniul militar a fost distins cu 19 ordine si 30 de medalii. VLADIMIR ANTONOVICH ZOLOTAREV este seful Institutului istoriei militare al Ministerului apararii din Federatia Rusa. In acelasi timp este si adjunctul Sefului Directiei generale a Presedintelui Rusiei privind apararea drepturilor constitutionale a cetatenilor Rusiei. Doctor in stiinte istorice si juridice, profesor. In perioada 1991-1996 a detinut functia de presedinte al Asociatiei ruse a istoricilor care studiaza perioada celui de al doilea razboi mondial. Sursa: Inforusia.ro |
No comments:
Post a Comment