Pages

Tuesday, September 15, 2009

MAI SIMTE BASESCU ROMANESTE? Cascaveaua, tigania, ne-simtirea. Exercitiu de dez-amagire.

O profesoara a sintetizat pe Valea Doftanei, la una din numeroasele manifestari publice la care s-a abonat presedintele-candidat, o drama adanca a romanilor din ultimii patru-cinci ani, exprimata si trantita simplu, verde-n fata, lui Traian Basescu: "Sa stiti ca mai sunt oameni care simt romaneste in Romania. Sa stiti! Dumneavoastra nu prea mai simtiti romaneste!".

Luat prin surprindere, Basescu n-a avut nicio replica decat: "Asta sa o spui la tine acasa". Raspuns prost: "acasa" romanilor e Romania. Iata cum startul furat al campaniei prezidentiale prin invartitul lui Basescu la toate mesele electoratului se intoarce chiar impotriva lui. De la cascaveaua Doftanei pana la tigania de la Costesti, Basescu apare din ce in ce mai ridicol, drept un candidat de balci, iar riscul ca data viitoare un roman la el acasa sa-l trimita la origini, in direct, este foarte ridicat. Pentru ca dincolo de circul politic de zi cu zi, profesoara din Doftana are dreptate: Basescu si-a bagat in cortul de la Cotroceni o haita de lighioane, pe care o pastoreste mai mult sau mai putin constient, dar care in niciun caz nu simte romaneste. Nu mai e mult - trebuie doar sa se zgarie putin, sa dea primele semne de sangerare pre-electorala - pana va fi sfartecat de propria-i menajerie. Care va gasi imediat candidatul potrivit sa-i dea la lins un os, eventual chiar osemintele Romaniei.
Marturisesc, revolta doamnei profesoare din Doftana m-a zguduit si pe mine, dupa cum am vazut ca a lasat semne si pe fata prese­dinte­lui, cazuta de-a dreptul, cand a intrat repede in limuzina sa blindata. Mi-am pus si eu intrebarea, ca jurnalist: cand a inceput Basescu sa nu mai simta romaneste? Sa dam filmul inapoi.
In 2004, ales la mustata, cu acordul si sprijinul lui Ion Iliescu, dupa cum afirma specialistii, Traian Basescu, pe care il sustinea atunci (aproape) toata redactia ZIUA, tine un discurs considerat epocal, din care nu lipsesc, in premiera pre­zidentiala, referirile patriotice la Basarabia si, ca politica externa, la celebra Axa. Promitea din primul minut al carierei sale de sef al statului sa fie un altfel de presedinte. Viitorul lui fost consilier prezidential, actual europar­lamentar, Cristian Preda, unul dintre intelectualii lui Andrei Plesu care declara, de exemplu, ca Eminescu trebuie reucis public, consi­dera, putin speriat, ca Ba­sescu "trebuie sa fie atent" la discursul sau, pentru ca da impresia "ca a preluat me­sajul PRM spunand ca Roma­nia trebuie sa fie a roma­nilor". Dar a cui sa fie? Atunci a inceput operatiunea de capcanare si lobotomizare a presedintelui. Incet-incet, o gasca de profitori care nu simt si nu au simtit niciodata romaneste l-au inconjurat pe Basescu pana l-au trans­format in ceea ce ii reprosa profesoara din Doftana: un om care "nu prea mai simte romaneste". Ca intelege sau nu Basescu, el este cel care a stipendiat si girat persoane care, prin toate actiunile lor, in retea, demonstreaza ca urasc Romania, urasc roma­nii. Lucrurile astea se vad si la Bucuresti, si la Doftana si peste tot unde romanul se (mai) simte inca acasa, cu voia dlui presedinte.
Din perspectiva romaneasca, retrospectiva ultimilor ani este infioratoare. Iar mo­men­tul in care Basescu cel nor­mal a devenit Basescu cel in­jectat cu vaccinul de "corec­tat politic" este, mai precis, conform persoanelor celor mai informate din Romania, vizita lui George Soros in Romania, din iunie 2005. Faptul ca, dupa acel mo­ment, oameni care l-au spri­jinit total se indoiesc astazi daca mai simte romaneste ar trebui sa-l scuture mai tare pe Basescu. Cat de un "raport final".
Victor RONCEA - victor.roncea@ziua.ro
Preluat de la Opinii - ZIUA

1 comment:

Anonymous said...

Hai Victore nu fi chiar asa de pesimist. Am parcurs toate etapele si suntem sincroni cu restul lumii.

Teleptualoizii cu un sfert de creier si ala pe partea stanga l-au invatat ca politica e o forma de show biz si marketing de produs si ca stiu ei ce fac si e bine asa.

Basescu a aplicat o asa numita tehnica a expropierii ideilor. Stia foarte bine ca Vadim are dreptate in multe privinte, ca are un electorat semnificativ care insa nu-l poate vota din cauza de US-UE-NATO si directia pe care sunt tantalaii astia acum. A luat ce putea fi folosit, a atras voturile acestui electorat si castigat. Ca era convingator repetand lucruri spuse poate cu 10 ani inainte de Vadim l-a facut sa para natural. Dupa aia a mers din prostie in prostie de parca ii comanda cineva sa calce in strachini. Chiar si ca primar cand cu autorizatia pentru marsul pedofililor si homosexualilor (putea sa o interzica si basta). Alt pas in strachini a fost numirea lui tariceanu (litere mici sunt evident INTENTIONATE). Cand am vazut asta am simtit ca se duc toate de rapa.
Faptul ca radactia Ziua nu mai e "cu Basescu" este nesemnificativ.

Ca e vorba de un partid sau altul, ca e vorba de o persoana sau alta, apare din ce in ce mai clar ca este vorba de realizarea unei coalitii de minoritati ce sa dikteze majoritatii romanesti. De la "democratia este dictatura majoritatii" vorba lui Toqueville la "democratia este dictatura minoritatilor".

Ca teleptualoizii cu doctorate la Harvard asta invata acolo, asta debiteaza dobitoceste si aici. Ca spiritul critic nu a fost niciodata dezvoltat ci numai toceala cretina a la Trasnea (mitilinivi) e cea mai buna explicatie pentru strachinile calcate de presedinte.

Omul politic nu mai e nici macar OM. E un actor parlit cu un scenariu in mana. Un actor dresat sa planga si sa rada convingator, sa para ca sufera in tacere, etc.

Cine scrie scenariul? Clanul izmana. Cu ce scop? Pai nu se vede dragilor?

Vedeta masculina? Cam cheala si obosita de autoluare in serios. Un ioropean mai chipes si nitel graseiat cu o nevasta ce o imita pe m-me Kennedy-Onassis. Alt actor acelasi scenariu mai rafinat. Majoritatea ramanand in continuare fara nici cea mai mica reprezentare politica. Numa' buna de muls.

Concluzie: suntem sincroni cu ioropa si amerika.
In rest asteptam urmarea cu viu interes.

PS: Hai sa te zapacesc. Stii chestia aia a lui patriciu si tariceanu cu taiatul cozii motanului dintr-o data aka terapie de soc era a lui de Larry Summers - inclusiv coada motanului (si asta e din clanul izmana). Asta deja teoretizase jefuirea economiilor nationale din Europa zisa de est.

PS1: D-le si cand te gandesti ca acum 19 ani chiar dadeam bani pe brosura aia stupida a lui Fukuyama despre sfarsitul istoriei (si acum o mai pentru stranepoti). Practic nu cred ca circul de genul "Yesss, we can" si un presedinte cu un cap cat nuca de cocos ma poate dura prea mult.