Pages

Thursday, April 30, 2009

AICI VA FI MONUMENTUL HOLOCAUSTULUI. Cotidianul: Monumentul Holocaustului mută 32 de arbori din parcul Brezoianu


Monumentul Holocaustului mută 32 de arbori din parcul Izvor
29 Apr 2009 Antoaneta Etves 1 comentarii
32 de arbori din perimetrul unde urmează să fie construit Monumentul Holocaustului vor fi scoşi şi mutaţi, pentru ca obiectivul să poată fi ridicat.

Pentru construirea Monumentului Holocaustului, în spaţiul delimitat de Străzile Lipscani-Ion Brezoianu-Mihai Vodă şi ing. Anghel Saligny, este necesară mutarea a 32 de arbori din zona în care urmează să fie ridicat. Întrebat dacă proiectul privind Monumentul Holocaustului este atât de mare, încât să fie necesară mutarea celor peste 30 de arbori, Sorin Oprescu a răspuns că, deşi iniţial nu era prevăzută mutarea copacilor, în forma sa finală proiectul are în vedere un spaţiu mult mai mare, primarul precizând că "aceasta este viziunea constructorului".Memorialul Holocaustului, care va fi realizat în centrul Bucureştiului de sculptorul Peter Jacobi, va fi un complex abstract format din şase piese, cea principală atingând înălţimea de şapte metri.
Jacobi a câştigat un concurs organizat în prima parte a anului 2006 de către Ministerul Culturii. Elementul definitoriu pentru Memorial va fi "mişcarea", creată prin jocul de lumini şi umbre, potrivit unei declaraţii a sculptorului, de la momentul respectiv. Memorialul va fi parţial sub nivelul solului, aspect menit să sugereze faptul că adesea evreii au trăit şi au muncit în spaţii subterane. În afară de sculpturi, în exteriorul Memorialului va fi plasat un zid de aproximativ 300 de metri pătraţi din plăci de fibră, pe care vor fi perforate mai multe texte, reprezentative pentru Holocaustul din România.

Vezi si

Monumentul Holocaustului, în cinci piese
21 Sep 2008 Antoaneta Etves 3 comentarii

Roata romilor, Steaua lui David, Relieful Via Dolorosa, o coloană memorială şi un templu sacral vor alcătui memorialul din centrul Capitalei.

Ministerul Culturii şi Cultelor vrea să amplaseze, în primăvară, un monument al Holocaustului în Centrul Istoric al Bucureştiului, în spaţiul delimitat de străzile Anghel Saligny, Mihai Vodă, Lipscani şi Brezoianu. Monumentul va fi alcătuit din cinci obiective. Trei dintre ele reprezintă steaua lui David, care este simbolul evreilor, Roata romilor, care aminteşte de migraţia acestora din India spre Europa, relieful Via Dolorosa, care semnifică o şină de tren ce duce cu gândul la transportul evreilor spre lagăre. Totodată va fi amplasată o coloană care va marca locul Memorialului şi care va putea fi văzută de la distanţă. Coloana are o compoziţie complexă şi îşi va schimba profilul pe măsură ce vizitatorul o înconjoară.
„Semnificaţiile unei coloane sunt multiple şi bine cunoscute în România, care posedă una dintre cele mai cunoscute coloane din lume. Aici semnificaţia amintirii este intenţionată”, ne-a explicat Peter Jacobi, sculptorul care a câştigat concursul organizat de Ministrul Culturii şi Cultelor pentru atribuirea lucrării. „Coloana memorială se află acum într-o turnătorie din Germania şi va fi gata în luna decembrie. Ea va fi făcută din fontă, pe motiv că acest material dă o expresie mai gravă monumentului”, ne-a declarat sculptorul. Potrivit acestuia, şi Roata romilor este în prezent în faza de turnare, tot în Germania, şi va avea un diametru de 2,8 metri, iar în mijlocul ei va fi o platformă cu 16 raze. Steaua lui David va fi şi ea făcută din fier masiv, tot de nemţi. În mijlocul acestor piese, autorităţile vor să amplaseze un templu „sacral”, care va avea acoperişul spart şi făcut din bârne cu spaţii între ele. „Peste bârne vom pune sticlă. Lumina va pătrunde haşurat şi va crea o atmosferă unică. Templul va fi sub formă de culoar pe care se va putea circula, iar de o parte şi de alta vor fi două încăperi încastrate în pereţi. Într-o încăpere vor putea fi admirate pietre de pe mormintele evreieşti desacralizate originare din Ucraina, iar în cealaltă, pietre dintr-un cimitir dezafectat din Bucureşti. Monumentul va costa 17 milioane de lei“, potrivit sculptorului. La sfârşitul lunii octombrie, Consiliul General al Capitalei va lua în discuţie Planul Urbanistic Zonal al Monumentului.

3 comments:

Anca said...

Ca muta citiva arbori n-ar fi asa de grav, dar muta o minciuna in inima capitalei, si asta este adevarata crima. A ne inchina unei minciuni este totuna cu a ne inchina la idoli.

Anonymous said...

În România NU a fost holocaust!

Anonymous said...

extrem de rusinos ..cata tradare din partea oficialilor romani ..