Pages

Tuesday, February 24, 2009

APEL S.O.S. - Salvati Sufletele Noastre - catre Sfantul Sinod. MEMORII si DOCUMENTE despre pericolele cipului biometric si atacul la libertatea umana

Sfantul Sinod dezbate cipul
Studiu CES al UE despre RFID-RO (DOC, 107 kB) Descarca »
Memoriu catre Sfantul Sinod (RTF, 518 kB) Descarca »
Introducerea dispozitivului biometric in pasapoartele romanilor, fara consultare publica, este subiect de discutie in Dealul Patriarhiei

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane are, pentru doua zile, o consfatuire din care nu va lipsi situatia situatia introducerii in Romania a actelor cu cip biometric, fara consultarea Bisericii si fara dezbatere publica nationala. Pe 15 decembrie anul trecut, Guvernul Tariceanu, aflat inca in functie a dat o Hotarare de Guvern, cu Nr 1566, semnata si de Cristian David, ministrul de Interne de atunci, prin care de la 1 ianuarie au devenit obligatorii pasapoartele cu cip, un dispozitiv de identificare prin unde radio - RFID, care contine toate datele biometrice ale unei persoane.
Practic Romania a devenit prima tara din Uniunea Europeana care insereaza amprentele oculare, papilare si imaginea faciala. Tot de la 1 ianuarie au fost introduse permise auto cu cip biometric in care vor fi stocate si date medicale sau de cazier ale detinatorilor urmand ca de la 1 ianuarie 2011 toate cartile de identitate sa fie dupa acelasi tipic. Ordonanta incalca prevederi ale Constitutiei Romaniei care tin de libertatea persoanei si libertatea de constiinta si credinta dar si norme europene, printre care eludarea dezbaterii publice si a consultarii cu societatea civila, drept pentru care a si fost contestata in instanta, prin casa de avocatura Mihai Rapcea si Asociatia "Adevar si Dreptate", membra a Coalitiei Impotriva Statului Politienesc.
Memorii la Sinod, Guvern si Parlament
Intr-o prima faza instanta a respins contestatia si cele peste 5000 de cereri de interventie stranse din intreaga tara, ca "neintemeiate", dar chiar ieri partile au depus recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Dupa apelul parintelui Iustin Parvu de la Manastirea Petru Voda, fost detinut politic anticomunist timp de 17 ani si mare duhovnic al ortodoxiei, prin care cerea ierarhilor, monahilor si credin­ciosilor sa se impotriveasca insemnarii electronice, considerate un semn premergator pecetlurii propavaduite in Apocalipsa dupa Ioan, s-au adunat deja 100.000 de semnaturi. Dintre acestea, o parte au fost depuse alaturi de un Memoriu la Guvern si o alta parte vor fi depuse chiar astazi la Parlament, in cadrul unei intalniri a parlamentarilor responsabili cu organizatiile societatii civile reunite sub titulatura Actiunea Pentru Educatie si Libertate (APEL). O alta orga­nizatie, Asociatiile Laicatului Ortodox (ALO), a depus ieri la Patriarhie si a transmis tuturor membrilor Sfantului Sinod un alt Memoriu insotit de mai multe studii si analize asupra pericolelor folosirii cipului electronic RFID.
De la lansarea dezbaterii neoficiale, situatia a generat tulburare printre credinciosi, drept pentru care Sfantul Sinod a cerut mai multe clarificari din partea autoritatilor in timp ce Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului deja a luat o Hotarare memorabila, in care se mentioneaza ca Guvernul precedent a incalcat prin Ordonanta 1566/2008 normele democratice si se face Apel la autoritati si la presedintele Romaniei pentru redresarea situatiei. Mitropolitul Bartolomeu Anania si toti arhiereii sai afirma, printre altele: "Argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delicventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Dimpotriva, acest sistem de su­praveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase".
Parintele Arsenie: "Cu nici un chip"
Inainte de sedinta de azi si maine a Sfantului Sinod, un alt aprig luptator anticomunist, cu 14 ani de temnita grea, marele duhovnic al ortodoxiei romane parintele Arsenie Papacioc, se pronunta categoric impotriva insemnarii electronice. "Nu trebuie acceptata cu niciun chip", afirma parintele Arsenie, in exclusivitate pentru ZIUA. El isi exprima solidaritatea cu parintele Justin si chemarea sa la mucenicie si avertizeaza asupra strategiilor care trebuie adoptate in aceasta lupta de lunga durata afirmand si ca Sfantul Sinod reprezinta o mare forta institutionala. Parintele Arsenie Papacioc mai spune ca simte ca tara noastra "va avea un mare rol in istoria pamantului astuia" chiar daca a venit un moment de "mare primejdie". Sau poate tocmai de aceea.
Victor RONCEA / ZIUA
Sfantul Sinod dezbate cipul

2 comments:

Anonymous said...

Roncea, baietu, iaca tu esti dus tare cu pluta. Serios. Bai risule, daca mai calci prin R. Moldova iti rupem picioarele, cicatule ce esti. Te trimitem cu tot cu Iura Rosca de git, lingaule si prostituatule. Mai spurcaciune, tu mai ai nas sa scrii despre Moldova? Vita draceasca si fatarnica.

p.s. Pretinzi ca la tine pe blog cenzura nu exista iaca chiar o sa vad. Pana acum am scris 3 comentarii si nici unul nu a trecut. Hai sa mai vad odata, pidarule ce esti.

Anonymous said...

Domnule Roncea, pe blogul dvs personal aveti dreptul sa impuneti orice fel de restrictii si cenzura. Nu trebuie sa le permiteti tuturor hahalerelor sa va invadeze spatiul virtual si sa va injure 'la dumneavoastra acasa' de dragul unei corectitudini de care, pina una alta nu beneficiaza decit delicventii. Si-asa forumul Ziua e plin de dejectiile lor. In plus scrie clar ca este activat controlul moderatiei de exprimare. Cui nu-i convine n-are decit sa se duca sa se spinzure. Toleranta noastra excesiva a facut ca ne-au incalecat toate leprele romanesti si internationale.