REALITATEA.NET - Sfântul Sinod solicită alternativă la paşapoartele biometrice. Cum comentaţi?
O hotarare a Sinodului privin pasapoartele biometrice contrazice sfintii parinti si marii duhovnici ai ortodoxiei rasaritene
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis azi ca persoanele care invoca obiectii de constiinta sau motive religioase au libertatea sa nu solicite pasapoarte biometrice, insa aceastea sunt valabile, in regim de urgenta, doar pentru sase luni. Problema este ca majoritatea statelor solicita pentru a oferi viza ca pasapoartele sa aiba pana la expirarea termenului de valabilitate intre trei si sase luni. Patriarhia a mai sustinut, ca si Ministerul de Interne, ca pasapoartele constituie "un drept si nu o obligatie" si a evitat sa observe ca aceeasi Ordonanta de Urgenta prevede instituirea obligatorie a Cartilor de Identitate biometrice cu incepere de la 1 ianuarie 2011, ceea ce constituie o obligatie si nu un drept.
Mai mult, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a afirmat intr-o declaratie de presa Patriarhia isi va pune cip pentru ca el si colegii lui vor fi printre primii solicitanti de pasaport biometric. "Am decis sa fim printre primii care-si fac pasapoarte biometrice, insa aceasta nu o spunem pentru lauda noastra ci pentru a dovedi ca noi nu vedem niciun pericol in aceste documente", a afirmat preotul Costel Stoica citat de Agerpres, intrebat daca, personal, va accepta pasaportul biometric. Purtatorul de cuvant a ridiculizat astfel cuvantul unor mari duhovnici ai ortodoxiei, precum parintii Arsenie Papacioc si Justin Parvu, care au avertizat ca aceste acte electronice nu trebuie primite "sub nici un chip". Cu cateva zile in urma ierarhii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului afirmau despre instituirea actelor electronice, printr-o Hotarare oficiala, ca "argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delicventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Dimpotriva, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase".
Prin decizia contradictorie a Sfantului Sinod, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romania devine prima institutie bisericeasca din spatiul ortodox rasaritean care accepta insemnarea electronica, un act considerat de mari duhovnici ai ortodoxiei rasaritene si romanesti drept premergator pecetluirii finale si de catre organizatiile de aparare a drepturilor omului drept un atentat la libertatea umana, se afirma intr-un comunicat al Actiunii Pentru Educatie si Libertate dat azi, dupa decizia Sinodului. Este posibil ca aceasta decizie controversata sa genereze noi tulburari in sanul bisericii. (V.R.)
Comunicat APEL (DOC, 25 kB) Descarca »
OCHII PĂRINTELUI JUSTIN. Privirea Duhovnicului României în fotografiile
Cristinei Nichituș Roncea. 101 ani de la nașterea Mărturisitorului de la
Petru Vodă
-
A privi în ochi Sufletul iradiază din trup, din chip, se face auzit prin
grai, dar mai ales se revarsă din privire. Cugetele noastre, faptele
noastre ne zu...
4 years ago
5 comments:
Nu va socati. Diavolul lucreaza si printre ei.
Felicitari pentru emisiunea de aseara!
Absolut sinistru, mi-e greata. De fapt acum vad de ce a murit subit Teoctist. Sper sa aiba viata lunga Bartolomeu si cei ca el.
...si prin aceasta, patriarhia romana a ales sa lepede pe Hristos, sa slujeasca fiarei si sa fie stearsa din sufletul credinciosilor romani si din cartea
vietii...vai de ei, mai bine nu se nasteau sau mai bine le va fi daca isi vor lega bolovani de gat si se vor arunca in apa, pentru ca au smintit pe credinciosi !
imi pare rau ca parerea lor va influenta mase de oameni. oare cum pot dormi asemenea oameni noaptea?
Dumnezeu poate sa lumineze si in ultimul moment - sa ne rugam, o mica rugaciune curata poate aduce trezirea celor care par a fi adormit, chiar daca pare a fi aproape ceasul al 12-lea; - e pentru binele poporului roman si a fiecaruia dintre noi. sa o facem
Post a Comment