Pages

Thursday, February 26, 2009

APEL: Patriarhia Romana a binecuvantat Statul Politienesc

Asociatiile civice reunite in Actiunea Pentru Educatie si Libertate - APEL, un organism constituit ca reactie de aparare a societatii fata de noile masuri de control ale populatiei care pot conduce la reinstaurarea statului politienesc, a luat act de Hotararea Sfantului Sinod al BOR de azi, miercuri, 25 februarie 2009, privind Pasapoartele Biometrice. Prin vocea purtatorului de cuvant al Patriarhiei, pr. Costel Stoica, am aflat si ca Patriarhia “nu vede nici un pericol” in aceste noi tipuri de documente.

Practic am luat la cunostinta ca Sfantul Sinod a binecuvantat masurile luate de autoritati, astfel ca Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane devine prima institutie bisericeasca din spatiul ortodox rasaritean care accepta insemnarea electronica (*), un act respins de mari duhovnici ai Ortodoxiei rasaritene si romanesti. Decizia este controversata mai ales ca ierarhii Sinodului Mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului afirmau printr-o Hotarare oficiala, data pe 19 februarie, ca: “Argumentul ca acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea si urmarirea delicventilor constituie o ofensa la adresa intregului popor roman, care nu poate fi tratat ca o banda de infractori. Dimpotriva, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea si intimitatea oamenilor, drepturi consfintite nu numai de legile civile, ci si de normele religioase”.

Actiunea Pentru Educatie si Libertate constata cu regret ca ierarhii s-au dovedit mai increzatori in autoritatile ministerului de Interne chiar si decat membrii Senatului Romaniei, care au decis ieri sa NU voteze Proiectul de lege privind aprobarea OUG 207 din 2008 pentru modificarea si completarea Legii 248 din 2005 privind regimul juridic al liberei circulatii a cetatenilor cu privire la introducerea Pasapoartelor biometrice. Senatul si-a justificat atitudinea relevand absenta unei dezbateri publice nationale si absenta unei expertize avizate oferite de specialisti din mai multe domenii - sociologi, juristi, ciberneticieni, medici, teologi, monahi, ierarhi s.a.


Datorita lipsei unei campanii de informare pe tema documentelor electronice avem sincere indoieli in privinta temeiniciei cu care a fost studiat si dezbatut subiectul in cauza de catre cei care au votat astazi in Sinodul BOR si credem ca este posibil ca membrii Sfantului Sinodul sa fi fost lipsiti de o informare adecvata, din mai multe surse. Afirmatia noastra se bazeaza pe urmatoarele idei:

Solicitarea unei "alternative" prin Pasapoarte de urgenta, pe termen scurt, de doar sase luni, invocata de Sfantul Sinod, nu raspunde cerintelor unei societatii normale si transforma practic marea majoritate a acestui popor crestin ortodox intr-o minoritate de tip yehovist. De asemenea ea este absurda intrucat majoritatea statelor lumii solicita, pentru a acorda viza, ca Pasaportele sa aiba valabilitate pana la termenul de expirare intre trei si sase luni. Firesc ar fi sa se ceara ca obligatorii sa fie in continuare actele vechi si optional, la cererea explicita a solicitantului, cele biometrice.

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane a adoptat puncte de vedere ale unui Minister care deja se afla intr-un cadrul cvasi-ilegal, prin impunerea Hotararii de Guvern 1566/2008, fara ca aceasta sa fi fost precedata de o dezbatere publica, conform Legii. Eroarea crasa raspandita de Patriarhie ca "a avea un pasaport este un drept nu o obligatie", cu alte cuvinte nimeni nu ne obliga sa ne luam Pasapoarte cu cip, este un discurs sofistic care aminteste “silogismele” perioadei totalitarismului comunist din Romania cand nimeni nu "ne obliga" sa ne luam Carnet PCR dar, desigur, pentru a calatori mai usor in lume, aveam acest "drept". Steaua rosie cu cinci colturi, un simbol anti-crestin, era un “pasaport universal” pentru cei care “se insemnau” cu acesta efigie. Astazi "pasaportul universal" a fost inlocuit cu un cip biometric.

Amintim atat pentru Biroul de Presa al Patriarhiei cat si pentru Ministerul de Interne ca dreptul la libera circulatie este un drept fundamental consfintit atat de Declaratia Universala a Drepturilor Omului adoptata de ONU, Articolul 13, cat si de Constitutia Romaniei, Articolul 25, care "garanteaza dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor romani fara deosebire de rasa, nationalitate, sex, limba, religie, convingeri politice sau ocupatie". Oferirea doar a unei alternative, pe o perioada limitata de timp, constituie asadar o restrangere a unui drept fundamental si, in fond, a libertatii umane data de Dumnezeu, ceea ce reprezinta de facto, pe langa sistemul de supraveghere prin cip RFID, inca un pas spre instaurarea unui stat politienesc totalitar.

In mod cu totul ciudat observam ca Biroul de Presa al Patriarhiei Romane si-a asumat functia de purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne stimuland totodata cu iresponsabilitate campaniile anti-ortodoxe ale unor grupari anti-crestine cu adanci radacini in trecutul bolsevic. Practic, Sinodul BOR ii informeaza pe credinciosi ca au libertatea sa NU mai poata calatori de acum inainte la Ierusalim, la Mormantul Domnului si la cel al Maicii Domnului sau in alte locuri sfinte pentru intreaga crestinatate, aflate in afara UE.

Nu in ultimul rand este de observat ca atat Patriarhia cat si Ministerul de Interne practica de comun acord o dezinformare nationala, eludand faptul ca atat Permisele Auto contin de la 1 Noiembrie 2008 un cip cu date biometrice, cat si faptul ca, de la 1 ianuarie 2011, vor fi introduse, tot obligatoriu, Carti de Identitate cu cip biometric, conform OGU 184/2008, devenita lege dupa ratificare ei in Senat. Ce vor spune atunci Patriarhia la unison cu Ministerul de Interne: ca nici Buletinul nu constituie o obligatie?!

Mai observam ca prin iesirea sa publica Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costel Stoica, isi permite sa bagatelizeze si sa ridiculizeze Sfanta Scriptura, mesajul Apocalipsei Sfantului Apostol Ioan Teologul si cuvintele Mantuitorului din capitolul 24 al Evangheliei dupa Matei, cat si talcuirile Sfintilor Parinti din cei 2000 de ani de Crestinism. Prin inlocuirea lor cu explicatiile oferite de Ministerul de Interne si incercarea de aruncare in derizoriu a cuvantului unor mari Duhovnici ai Ortodoxiei noastre, cum ar fi Parintii Arsenie Papacioc si Justin Parvu - care au reiterat chiar zilele acestea ca aceste acte electronice "nu trebuie acceptate sub nici un chip" - se provoaca o si mai mare tulburare in randurile credinciosilor si se risca indepartarea institutiei Patriarhiei Romane atat de trupul Bisericii, poporul ortodox, cat si de capul ei, Mantuitorul Iisus Hristos.

Vom reveni cu un punct de vedere complex pe aceasta problematica atat de grava dupa consultarea cu organizatiile membre ale APEL din intreaga tara, responsabile de adunarea a 100.000 de semnaturi impotriva Pasapoartelor biometrice si care au depus ieri la Camera Deputatilor si Senat un Memoriu solicitand dezbaterea publica la nivel national.

Consideram ca sustinerea si aplicarea masurilor politenesti alaturi de utilizarea practicilor de tip securistic, de trista amintire, nu vor intari societatea romaneasca, nu vor consolidata autoritatea statului si nu vor aduce beneficii de credibilitate si respect ierarhilor BOR, din partea populatiei majoritar ortodoxe a Romaniei.

Actiunea Pentru Educatie si Libertate
26 Februarie 2009
NOTA: (*) Documentar Predania: Utilizarea documentelor electronice
Pozitii din Biserica Ortodoxa in ultimii 20 de ani
http://www.predania.ro/download/diverse/Pozitii_ale_Bisericii_in_privinta_actelor_electronice.pdf

Comunicat APEL (DOC, 25 kB) Descarca »

4 comments:

Anonymous said...

http://crestinism.net/dezbaterea-pasapoartelor-biometrice-in-bor-un-nou-episod-al-disputei-intre-patriarhul-daniel-si-mitropolitul-bartolomeu-anania/

Anonymous said...

Nu va lasati! Avem nevoie de oameni ca voi, ca Danion Vasile, ca Maica Ecaterina sa ne reprezinte, sa ne apere credinta!

Am apreciat initiativa imediata la chemarea Parintelui Justin, ati fost primul care a mobilizat credinciosii prin actiune prompta. Avem nevoie de dvs.

Cu respect,
A.M.

gabi sismanian said...

Fratilor, tare mi-e teama ca prin Hotararea BOR din data de 25 februarie 2009 cu privire la cipurile biometrice, Sfintul Sinod s-a urcat intr-o alta barca. Cred ca se muta in America

gabi sismanian said...

Fratilor, tare mi-e teama ca prin Hotararea BOR din data de 25 februarie 2009 cu privire la cipurile biometrice, Sfintul Sinod s-a urcat intr-o alta barca. Cred ca se muta in America