Pages

Monday, November 24, 2008

Profesionistii administratiei „tinutului secuiesc” : hoti la drumul mare

de Dan Tanasa
Liderii Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR) se irita foarte repede daca cineva ii chestioneaza cu privire la saracia lucie din cele doua judete din inima tarii pe care le controleaza administrativ, economic si cultural din Decembrie `89. Cum e si firesc, pentru ei bineinteles, singurii vinovati pentru faptul ca in judetul Covasna investitiile straine pe cap de locuitor sunt sub un euro sunt romanii de la Bucuresti, cei din Guvernul Romaniei, care ii discrimineaza, nu le acorda destule drepturi, nu le acord autonomia teritoriala si subfinanteaza zona Covasna-Harghita. Filosofia politica a UDMR in gestionarea administrativa a celor doua judete este manipularea propriului electorat prin cautarea pisicii in ograda vecinului, pe principiul „mie mi-e rau pentru ca altuia ii e bine”.
Intr-adevar, cele doua judete pentru care UDMR lupta sa obtina autonomia unui pretins tinut secuiesc sunt pline de profesionisti intr-ale administratiei publice locale care pot gestiona zona si care pot accesa fonduri europene atat de necesare zonei pentru dezvoltarea economica mult visata. Dar asta numai dupa obtinerea autonomiei. Pana atunci profesionistii care administreaza zona Covasna-Harghita sunt nevoiti sa dea cu subsemnatul pe la Agentia Nationala de Integritate deoarece foarte multi dintre acestia au pe numele lor sesizari inaintate de subsemnatul. Motivul? Marea majoritate a consilierilor locali din Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Targu Secuiesc, Gheorgheni, Odorheiul Secuiesc precum si o parte a consilierilor judeteni din Harghita si Covasna si-au completat eronat declaratiile de avere, cu incalcarea prevederilor legale in vigoare. La Targu Secuiesc pana si primarul Racz Karoly a fost depasit de complexitatea redactarii unei declaratii de avere, completand-o in calitate de administrator la o firma in loc sa o completeze in calitate de primar, asa cum il obliga legea. Toti consilierii vizati de sesizarile mele catre ANI sunt membri ai UDMR sau PCM.
Institutul pentru Politici Publice Bucuresti a dat recent publicitatii un raport din care reiese ca in perioada iunie-octombrie 2008 toate cele 44 de proiecte de hotarare adoptate de Consiliul Local Miercurea Ciuc au fost propuse de primar, consilierii neavand nici o initiativa legislativa. Profesionistii administratiei publice locale care administreaza judetul Covasna, adopta hotarari de consiliu judetean prin care aloca fara probleme mii de lei pentru panouri publicitare care sa promoveze specificul zonei. Daca nu se constata ca au prejudiciat bugetul public prin aceste hotarari, asa cum s-a intamplat in cazul panoului cu „tinutul secuiesc” din 2007, atunci cu ajutorul prefecturii acestia constata cat de incompetenti sunt deoarece ajung sa revoce singuri hotarari pe care tot ei le-au dat pentru amplasarea acestor panouri.
Cu ceva vreme in urma, primarul PCM din Targu Secuiesc, domnul Racz Karoly, ma informa, in urma solicitarii mele in baza legii 544/2001, ca pagina de internet in limba romana a institutiei conduse de dansul va fi gazduita la adresa targusecuiesc.ro. Cand s-a vazut reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, domnul Racz a revenit, informandu-ma ca pagina este de fapt la o alta adresa si ca meniul in limba romana este in constructie. Prea tarziu. Profesionalismul domniei sale ajunsese si la urechile altora.
Nu mai tarziu de ieri am putut sa vad din nou la lucru profesionalismul autoritatilor publice locale care controleaza de 19 ani de zile zona Covasna-Harghita. De aceasta data am ramas mut in fata atitudinii europene si impecabile a presedintelui Consiliului Judetean Harghita, domnul Borboly Csaba, cel care refuza sa arboreze drapelul Romaniei pe sediul UDMR dn Miercurea Ciuc pe motiv ca UDMR nu este partid politic (asta in timp ce UDMR a incasat anul trecut din bugetul public peste 7 miliarde de lei vechi in baza legii 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice). Dupa ce am sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Ministerul Internelor si Reformei Administrative cu privire la faptul ca, printre altele, pe pagina oficiala a Consiliului Judetean Harghita denumirea institutiei apare doar in limba maghiara, domnul presedinte Borboly Csaba a modificat subit pagina oficiala. Nu inainte de a imi oferi inca o mostra de profesionalism a domniei sale si a celor care il inconjoara in aparatul administrativ deoarece, in graba lui de a sterge eventuale urme ale discriminarii sale la adresa romanilor, a scris pe pagina oficiala de internet in limba romana sintagma „Consuliul Judetean Harghita”.
Pretinsul tinut secuiesc are asadar o armata de profesionisti gata sa preia fraiele in momentul in care Marko Bela si ai lui vor obtine autonomia teritoriala pe criterii etnice a zonei. Doar ca pana atunci, profesionistii administratiei publice locale, fie ei membri UDMR sau PCM, o lasa mai moale cu pregatirea profesionala si se mentin antrenati cu magarii, gainarii, bascalie si cu multa, foarte multa, incalcare a legilor Romaniei.

2 comments:

Alex sau cum vreți voi said...

acum nu mai scrie nici macar "Consuliul Judetean Harghita", e gol :))
S-au gandit, ca pana nu consulta un profesor de limba română, nu e sigur sa afiseze titlul.
Siteul e o mare varza, toate articolele sunt in maghiara, iar optiunile de pe marginea paginii sunt ba in engleza, ba in română.
Vai de capu' vostru...

Alex sau cum vreți voi said...

ma refeream la versiunea in limba engleza a siteului