Pages

Monday, November 24, 2008

Dorin Chirtoacă: Eugen Tomac are aceeaşi vârstă pe care am avut-o şi eu când am câştigat Primăria Chisinaului

Eugen Tomac, doctorand în istorie, este candidatul Partidului Democrat-Liberal pentru Parlamentul României şi s-a remarcat ca un bun cunoscător al românilor de pretutindeni, motiv pentru care a fost ales de preşedintele Traian Băsescu să-i fie consilier. Cetăţenia română pentru toţi românii, eliminarea vizelor pentru românii de peste hotare şi accesul pe piaţa forţei de muncă pentru românii basarabeni - sunt obiective esenţiale ale programului său electoral. În cadrul lansării oficiale, a fost susţinut de către Dorin Chirtoacă, care a devenit primarul general al capitalei la vârsta pe care o are acum candidatul PD-L Eugen Tomac.

- Domnule Dorin Chirtoacă, este adevărat că alegerea lui Eugen Tomac pentru Basarabia s-a hotărât prin intervenţia Partidului Liberal şi a dvs. personal?
- Am avut consultări cu PD-L din România în mai multe rânduri, ajungând la concluzia ca partidele noastre să participe la electorale anume cu Eugen Tomac şi Viorel Badea, în vederea realizării punctului din programul de guvernare al PD-L cu privire la reacordarea cetăţeniei române tuturor românilor din RM.
- Ştim că PD-L intenţiona, de fapt, să propună candidatura lui Alexandru Leşco, fost deţinut politic în Transnistria, şi a lui Ştefan Urâtu, preşedintele Comitetului Helsinki pentru drepturile omului din RM. Cum aţi convins PD-L să-şi schimbe opţiunea?
- Nu a existat o dispută în această privinţă. Eugen Tomac este credibil prin faptul că încă de la începutul studenţiei şi-a asumat o traiectorie, prin care a apărat drepturile românilor din RM, în ultimii ani conlucrând excelent în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu. În plus, PD-L este singurul partid din România cu un program ce conţine un capitol special cu privire la românii de pretutindeni, un scop principal fiind redobândirea cetăţeniei române, timp de şase luni. Ceilalţi contracandidaţi nu pot oferi o asemenea soluţie, întrucât partidele din care vin nu au o asemenea prioritate în programele de guvernare. Mai mult, acestea nu au întreprins până în prezent măsuri reale în ceea ce priveşte realizarea acestui drept, deşi au fost şi mai sunt la guvernare: atât PSD, cât şi PNL.
- Aţi fost colegi la universitate cu Eugen Tomac. Cum a ajuns el în funcţia de consilier al lui Traian Băsescu?
- Cu Eugen Tomac ne-am cunoscut în 1998, atunci când eu eram în anii terminali de facultate. El era abia la începutul studiilor. Eram implicat în Liga Studenţilor Basarabeni. Din anul III, am transmis ştafeta lui Eugen. Ulterior, am creat împreună Liga Tinerilor Români de Pretutindeni. El a continuat şi după facultate să activeze în vederea apărării studenţilor basarabeni şi promovării drepturilor românilor în afara României. Eugen Tomac s-a cunoscut cu actualul preşedinte al României, domnul Traian Băsescu, pe vremea când acesta era primarul general al Bucureştiului şi i-a solicitat sprijinul în demersurile sale. Această conlucrare e cu vechime de ani de zile, iar accederea în funcţia de consilier al preşedintelui a fost pentru Eugen un proces firesc, bazat pe împărtăşirea aceloraşi valori şi principii cu Traian Băsescu.
- Unii contracandidaţi susţin că singurul atu al lui Eugen Tomac în alegeri este sprijinul de care se bucură din partea fiicei lui Traian Băsescu şi al dvs. Cum comentaţi?
- Cel mai important atu al lui Eugen Tomac constă, înainte de toate, în faptul că vine din partea preşedintelui României şi a PD-L, care şi-au asumat deschis şi nu doar în preajma alegerilor obiectivul de a acorda cetăţenia română tuturor românilor din RM. Din păcate pentru ceilalţi candidaţi, partidele din care provin - PNL şi PSD - nu au avut un asemenea obiectiv decât acum. Mai grav e că, atunci când au avut pârghia să rezolve această problemă, nu au făcut-o. Un alt atu al candidatului nostru e că nu este compromis, nu este un „fost”. Eugen Tomac are aceeaşi vârstă pe care am avut-o şi eu când am câştigat Primăria Capitalei şi este, cel puţin, la fel de bun ca şi mine. Basarabia are nevoie de el.
Articol de Angelina Olaru

No comments: