Pages

Monday, November 24, 2008

O analiza ZIUA: Cum voteaza romanii din lume


Pentru prima oara dupa 1944, romanii vitregiti de soarta din jurul tarii isi vor putea alege un reprezentant in Parlamentul de la Bucuresti

Alegerile parlamentare din aceasta toamna urmeaza a se desfasura dupa un format nou, de unii criticat de alti laudat: modelul uninominal. Legislatia pentru alegerea deputatilor si a senatorilor a fost modificata in acest an, astfel incat, in luna noiembrie, va avea loc primul scrutin uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei. Desi in urma cu aproximativ o saptamana majoritatea candidatilor au precizat ca isi vor desfasura campaniile electorale mai mult prin intermediul presei si pe Internet decat in teritoriu, semnele acestor politici nu sunt foarte convingatoarea, cu exceptia unor candidati, mai ales a celor mai tineri. De altfel, batalia se va da probabil in privinta alesilor romanilor din strainatate si pe acest criteriu, noua generatie fiind preferata "fostilor".
Tot pentru prima oara dupa 1989, sau mai bine spus dupa 1944 - cand teritorii romanesti istorice au fost ocupate de Armata Rosie - romanii din jurul granitelor si de pretutindeni pot vota pentru a avea un ales in Parlamentul Romaniei. "Colegiul Basarabia" este important pentru Romania atat din punct de vedere istoric cat si moral: Parlamentul de la Bucuresti si autoritatile responsabile au datoria sa repare nedreptatile de pana acum: sa rezolve problema vizelor si sa redea romanilor vitregiti de soarta dreptul lor natural: cetatenia romana. Pana acum, toate guvernarile au lasat pe ultimul loc aceasta problema nationala.
Cine, ce, unde
Continuarea la

No comments: