Pages

Tuesday, September 2, 2008

Cu Procesul "Insula Serpilor" cred ca pentru prima oara imi vine sa-i pup pe-astia de la MAE! Felicitari echipa Aurescu pentru ce faceti la Haga!

Procesul. Ziua I.
Romania denunta ocupatia URSS in Insula Serpilor
Ministerul roman de Externe a declansat, ieri, la Haga, ofensiva juridica pentru delimitarea corecta a platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra * Diplomatii romani au demontat argumentele juridice si geografice false ale delegatiei ucrainene
Delegatia Romaniei a deschis, ieri, la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, conform practicii juridice, pledoariile Romaniei in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea spatiilor maritime din Marea Neagra, relateaza serviciul de presa al MAE.
Pledoariile Romaniei au fost sustinute de Bogdan Aurescu, Agentul Romaniei pentru CIJ, Alain Pellet, expert international care reprezinta Romania, pe tema "Jurisdictia si dreptul aplicabil", Cosmin Dinescu, co-agentul Romaniei pentru CIJ, care a descris "Contextul geografic al zonei delimitarii", si James Crawford, reprezentant al Romaniei, pe tema "Coastele si zona relevanta pentru delimitare". Aurescu a dezvoltat argumentul Romaniei conform caruia caracteristicile geografice ale zonei in care se efectueaza delimitarea in procesul Romaniei cu Ucraina de la Haga permit aplicarea fara exceptie a metodei clasice de delimitare folosita de CIJ in practica sa, singura circumstanta geografica mai aparte din zona fiind formatiunea maritima Insula Serpilor. Conform oficialului roman, prima parte a delimitarii maritime dintre Romania si Ucraina a fost deja realizata prin acorduri intre Romania si URSS, sub forma unor procese-verbale de demarcare a frontierei incheiate incepand cu anul 1949, care traseaza frontiera in zona din jurul Insulei Serpilor. Linia de delimitare merge, conform acestor acorduri, pe arcul de cerc din jurul acestei formatiuni, pe o raza de 12 mile marine, iar spatiile maritime exterioare acestei frontiere apartin Romaniei. Astfel, regimul postsovietic de la Kiev, ca succesor a URSS la aceste acorduri, este obligat sa le respecte.
Mostenirea sovietica
Romania nu poate accepta extinderea consecintelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorica prin care formatiunea geografica Insula Serpilor a fost ocupata ilegal de catre URSS in 1948, a declarat Bogdan Aurescu.

Continuarea la
Vezi si

Audieri la CIJ (Haga) - Procesul de Delimitare Maritimă (România c. Ucraina)

În perioada 2-19 septembrie 2008 se desfăşoară, la Haga, audierile în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în cadrul procesului României cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive în Marea Neagră.
România şi Ucraina au pretenţii concurente la suprafeţe de platou continental şi zone economice exclusive, zona în dispută fiind de peste 12 000 km2 în Marea Neagră. Cele două state au convenit de comun acord, în Tratatul politic de bază din 1997, să rezolve diferendul prin intermediul CIJ, dacă negocierile bilaterale nu se pot finaliza printr-un acord.
România a sesizat CIJ în septembrie 2004. Procesul a avut o fază scrisă, în care cele două state au depus la Curte documentele care conţin argumentaţia juridică prin care fiecare îşi susţine pretenţiile. Faza scrisă a procesului s-a desfăşurat sub incidenţa regulii de confidenţialitate a CIJ. Audierile care încep pe 2 septembrie (faza orala a procesului) sunt publice, iar cele două state vor susţine în faţa Curţii argumentele juridice pe care fiecare îşi bazează cazul.
În primul tur, pledoariile României se vor desfăşura între 2 şi 5 septembrie. Va urma Ucraina, care va răspunde în perioada 9-12 septembrie. În ultima săptămână a audierilor, România va pleda, în al doilea tur, pe 15 şi 16 septembrie, iar Ucraina pe 18 şi 19 septembrie.
Pledoariile României sunt susţinute de Bogdan Aurescu, director general în MAE, Agentul României la CIJ, Cosmin Dinescu, directorul general al Direcţiei Generale Afaceri Juridice din MAE, co-agent al României la CIJ, James Crawford, profesor de drept internaţional la Universitatea din Cambridge, Alain Pellet, profesor de drept internaţional la Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense, Vaughan Lowe, profesor de drept internaţional al Universităţii din Oxford şi Daniel Müller, cercetator la Centrul de Drept Internaţional de la Nanterre, Universitatea Paris Ouest Nanterre-La Défense.
La finalul audierilor CIJ va intra în perioada de deliberare, după care va anunţa o decize definitivă, irevocabilă şi executorie, care va consta într-o linie definită prin coordonate geografice.
Comunicate
Documentele scrise depuse de România la Curtea Internaţională de Justiţie în procesul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră - 2 septembrie 2008
Deschiderea pledoariilor României în procesul de la Haga privind delimitarea maritimă în Marea Neagră - 2 septembrie 2008
Audieri în procesul de la Curtea Internaţională de Justiţie pentru delimitarea spaţiilor maritime în Marea Neagră (România c. Ucraina) - 1 septembrie 2008
Stabilirea perioadei Audierilor Publice în procesul pentru delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina) - 25 iule 2008
Documentele scrise depuse de România
Pledoariile României
Rezumatul pledoariilor din 2 septembrie 2008
Traducerea în limba română a discursului introductiv al Agentului României, Bogdan Aurescu
Echipa României în procesul de la Haga
Informaţii de fond
Întrebări şi răspunsuri
Link-uri utile
Curtea Internaţională de Justiţie
www.icj-cij.org
CIJ: Cazul privind delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)
si

No comments: