Pages

Tuesday, September 2, 2008

Agonia presei infestate. De la Evenimentul Zilei la Adevarul

Razvan Ionescu a plecat azi de la Cotidianul la Adevarul, unde spera ca va face treaba mai buna decat a fost lasat sa faca sub "Fetele Cotidianului" si spectrul lui Buscu-RAAPPS. Cel putin asta am inteles de la el, dupa ce, diplomatic, mi-a spus ca a preferat sa faca o alta alegere. Traiectoria lui Razvan Ionescu pe masa de biliard a mass media centrale vorbeste si despre agonia presei romanesti (sau, mai precis, a presei din Romania).
In mod clar, de cand Ionescu a fost indepartat de la Evenimentul Zilei, ziarul a mers in jos. Nici acum nu si-a revenit. Dupa cum anunta 7Plus saptamana trecuta, si actualul redactor sef, Horia Ghibutiu, este pe picior de plecare, impreuna cu alti jurnalisti, in ciuda investitiilor si promisiunilor trustului Ringier. Conform 7Plus, EvZ a ajuns la circa 40.000 de exemplare. Problema - aceeasi cam de cand a plecat Cristoiu - este ca publicatia nu are o directie clara, veridica, sincera, ceea ce este valabil pentru mai toate ziarele centrale, aflate intr-o veritabila deriva ideologica. EvZ a comis si greseala, intentionata, de a parea un "oficios", iar cititorul, care de cele mai multe ori este mai inteligent decat ziaristul si sforarul din spatele lui, respinge intr-un final incercarea de manipulare, oricat de abil ar fi mascata. Mai mult, EvZ a cazut in gaura neagra a ideologizarii excesive si sistematice intr-o directie clar anti-romaneasca, printr-un grup de profitori din gama intelectualilor rosii, asa-numit, caraghios, "Senatul EvZ". Priviti mutrele din poza si veti intelege. Rezultatul: acreala. Majoritatea lor a rulat in acelasi film, dar la Cotidianul, devenit o foaie volanta a Noii Stangi, o Scanteia mai stufoasa si mai proasta. Din acelasi motiv va si disparea Cotidianul. Cine sa-l mai citeasca? Ei intre ei?
Acum, problema se va muta la Adevarul, unde se afla si robinetul de la conducta cu bani. Cum Patriciu va fi milionar si maine, gasca profitorilor se muta, incet dar sigur, lasand in urma doar o dara cleioasa, spre KazAdevarul, MunaiDilema si GazForeign Policy. In mod amuzant, corul aplaudacilor la ordin ai presedintelui s-a transferat de la Evz la Adevarul, ca si cum nici ustoroi n-au mancat nici gura nu le miroase. Cu o satisfactie debordanta Patriciu a "capcanat" "oamenii presedintelui", rand pe rand - chiar daca sunt de o calitate indoielnica - atat din presa cat si din politic: de la Plesu la Weber si Saftoiu pana la trioul cu un singur tricou Ciocazanu-Cartianu-Nahoi, acum incununat cu Razvan Ionescu. Asta s-ar putea sa le stopeze planurile celor trei de a emigra inapoi la EvZ, dupa cum se zvonea, pana ieri. Insa daca Razvan nu vrea sa aiba parte de insuccesul de la EvZ ar trebui sa aiba grija sa nu cada in aceeasi plasa si sa elimine la timp dinozaurii diplomatiei kaghebiste care si-au facut culcus sub acoperirea dilematicilor foreign policysti. Ceea ce e ca si imposibil. Altfel, cred eu, Adevarul va avea soarta EvZ, a Cotidianului sau a Romaniei libere, parca deja disparuta de pe piata media.
Un ziar care vrea sa se impuna trebuie sa aiba cu ce, pe sufletul cititorului. Dar in primul rand sa fie un ziar cat mai curat, fara "cartite", turnatori si impostori. Pe cat se poate. Problema presei este de fapt aceeasi cu cea din politica, daca nu si cu cea din servicii. Tot cu ei? Tot aceeasi placa? Unde este suflul nou? Si, mai ales, in ce consta acel suflu indelung asteptat?

1 comment:

Zob Gheorghe said...

Se vede şi din acest articol că jurnalistul este un individ dependent de proprietatea privată asupra mijloacelor de producţie. Este deci partinic. Ca şi minciuna capitalistă a separării puterilor în stat principiul obiectivităţii jurnalismului este doar un deziderat o minciună capitalistă sfruntată.

Acestea astfel fiind, certitudinea se poate obţine de un jurnalism de largă rezonanţă naţionalistă deoarece asigură obiectivitatea prin generalitatea interesului.