Pages

Tuesday, September 2, 2008

Romania si romanii, tinta unui atac informational de amploare pe forumurile presei online

Situatia geopolitica din ultimii ani si perspectiva inceperii unui nou Razboi Rece au transformat forumurile presei online in adevarate campuri de lupta in care agentii straini de influenta ataca statalitatea Romaniei, politica sa internationala, valorile si simbolurile nationale, precum si poporul roman. In timp ce multe state au tinut cont de noile mijloace de informare care se dezvolta rapid si au infiintat departamente speciale care sa contracareze sau sa initieze atacuri de acest gen, serviciile secrete din Romania par depasite de situatie si lasa impresia ca ignora total aceste actiuni care pot aduce grave atingeri sigurantei nationale.
Conflictul recent din Caucaz este poate cel mai bun exemplu in a ilustra cele afirmate mai sus. Numarul celor care incearca sa manipuleze si denigreaza in mod constant Romania a crescut rapid. De asemenea, virulenta mesajelor si frecventa lor. Mai grav este ca se poate observa existenta unui tipar bine definit in modul de actiune. In unele cazuri, se poate vorbi chiar si de o organizare in ture. Personaje obscure, ce se ascund dupa "nickname"-uri cat mai originale, reusesc performanta sa fie active 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana. Explicatia nu poate fi decat una singura: mai multe persoane care folosesc acelasi username, lansand mesaje similare. De asemenea, nu trebuie ignorat nici faptul ca, la anumite articole, "comentatorii" lucreaza in echipe de cel putin doua persoane, sprijinindu-se reciproc in difuzarea mesajului clar anti-romanesc.
Razboiul informational (cu componentele sale mediatica si psihologica) se bazeaza si pe faptul ca discernamantul oamenilor trebuie sa fie redus. Fapt observat clar la o parte a celor care posteaza pe forumuri si care, in decurs de cateva zile, au reusit sa isi schimbe opiniile, adoptandu-le pe cele ale initiatorilor mesajelor "inamice". S-a ajuns astfel la situatia ingijoratoare in care numarul "nationalistilor" si "neutrilor" reprezinta minoritatea. Din pacate, evolutia fenomenului poate fi observata doar in ceea ce priveste activitatea pe forumuri. In lipsa unor studii stiintifice de specialitate, este greu de spus care este efectul si in randul cititorilor care, desi urmaresc comentariile, prefera sa nu posteze.
O alta caracteristica este limbajul agresiv, ofensator si impanat din plin cu atacuri directe la persoana. Mesajul este de cele mai multe ori xenofob si antisemit. Sunt promovate curentele iredentiste, secesioniste si antiunioniste, confundandu-se dreptul la libera exprimare cu derapajele in afara legilor tarii si ale bunului simt. De asemenea, ura de rasa se amesteca cu negarea valorilor democratice, cu atacuri directe la adresa Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice, concomitent cu cresterea manifestarii simpatiei si promovarii "valorilor" provenite din regimurile cu caracter pseudo-democratic si dictatorial din statele fostei URSS. Orice incercare a altor participanti la discutii de a demonta afirmatiile este taxata imediat cu injurii. Postarile sunt lipsite de cele mai multe ori de justificari logice, fiind de fapt doar stereotipuri folosite la nesfarsit si avand drept scop transmiterea aceluiasi mesaj - cu scopul de a modifica perceptia normala si de a castiga opinia publica. Mesaj care, in mare, spune mereu ca Romania este un stat artificial, ca regiunile locuite de secui trebuie sa fie independente si ca UE si NATO reprezinta niste institutii anacronice, dictatoriale si imperialiste. De asemenea, Romania este fie sclavul intereselor celor doua institutii de mai sus si a SUA, fie un agresor cu pretentii teritoriale nejustificate fata de statele vecine. Bucurestii sunt condusi de "tigani" care nu numai ca au inrobit Banatul si Ardealul, dar vor sa acapareze Republica Moldova si au ajuns sa omoare oameni nevinovati in Afganistan si Irak.
Moartea unui militar roman si ranirea altor patru in Afganistan a provocat un val de reactii de acest gen pe forumurile mai multor publicatii online (militarii romani sunt niste "criminali" si niste "mercenari" care trebuie sa moara). Ramane de vazut daca, la un moment dat, autoritatile din domeniul sigurantei nationale vor incerca macar sa analizeze fenomenul, daca nu chiar sa il contracareze.
scrie

Marius Batca la ZIUA Online

Se pare ca da, as spune, cu referire la ultima propozitie...

Adaug:

Atacurile anti-romanesti sunt declansate de multe ori chiar din interiorul unor redactii. Le-am insirat mai jos, in postarea cu agonia presei din Romania, asa ca nu vreau sa ma repet. Chiar azi mi-a sarit in ochi o porcarie a unei oarecare Antoaneta Etves, de la Cotidianul, care constata revoltata ca Guvernul mai dă un milion pentru spionarea lucrărilor la canalul Bîstroe. Autoarea e suparata foc. Zice: "Ministerul Mediului intenţionează să monitorizeze şi să verifice în continuare starea apei, a aerului, a florei şi a faunei din Delta Dunării şi să completeze studiul care stabileşte ce impact au avut lucrările ucrainenilor. Aceasta deşi guvernul ucrainean a revocat pe 11 august decizia privind realizarea celei de-a doua faze a construcţiei la canalul Bîstroe". Auzi, tata! Sa faci tu 'poc'! Verificand cine-i mancurta asta gasesc ca tot ea a bagat si vrajeala de la inundaţii, ca "Ucraina a trimis 18 avertismente - Gravitatea inundaţiilor nu a fost cauzată de lipsa de informaţii din partea Ucrainei. Avertizările au venit, dar românii nu le-au centralizat ca să poată face o prognoză". Auzi, prostii de romani! Saraca Ucraina, acuzata degeaba! 18 avertizari a dat. Si Etves le-a numarat. Poate chiar pe sub biroul ambasadorului. Nu spui care, ca tot dracul ala e! :)

Si-uite asa se va desfiinta intr-o zi Cotidianul... Prea s-a umplut de bube!

No comments: