Pages

Saturday, July 5, 2008

Daca Sofronie si Corneanu nu vor fi caterisiti "consecinţele ar fi din cele mai grave"

ZIUA: Dihonie in Biserica- Interviu cu Parintele Staret Stefan Nutescu, de la Schitul Lacu, de la Sfantul Munte Athos: Ortodoxia trece prin momente deosebit de grele şi lucrul acesta il intuiesc şi il trăiesc cu "neliniştea cea bună" toţi cei care sunt mădulare vii ale Bisericii. In istorie, ori de cate ori a fost primejduită dreapta credinţă, monahii, preoţii şi mirenii şi-au părăsit cele ale lor pentru a mărturisi cu cuvantul şi cu viaţa pentru Hristos. Apostazia de la credinţa ortodoxă a mitropolitului Nicolae Corneanu şi a episcopului Sofronie primejduieşte astăzi viaţa Bisericii mai mult decat aspra prigoană comunistă, fiindcă acum insăşi invăţătura de credinţă, temeiul mantuirii noastre, este pusă in pericol.

Vezi atasat articolului din ZIUA si

Memoriul Laicatului Roman * Mesaj catre ortodocsi * O parte din adeziunile la Memoriu pana la 2 iulie * Scrisoarea Episcopului romano-catolic Martin Roos catre membrii Sfantului Sinod al BOR
Post si rugaciune pentru pastrarea dreptei credinte
Tinand seama ca asupra unor ierarhi din Sf Sinod se fac presiuni pentru musamalizarea cazului pus in discutie in cadrul sedintei Sfantului Sinod din 8-9 iulie referitor la cei doi ierarhi acuzati de incalcarea canoanelor Bisericii Ortodoxe, IPS Nicolae Corneanu si PS Sofronie Drincec, pentru ca in cadrul sedintei sa lucreze Duhul Sfant si nu duhul politicii globalizarii credintei, facem un apel la toti credinciosii, preotii si monahii din cuprinsul eparhiei noastre la post si rugaciune.
Propunem ca, in zilele cand in Sfantul Sinod se va lua in discutie aceasta problema, sa tinem cu totii post si rugaciune, fiecare dupa putinta sa, pentru ca voia lui Dumnezeu sa fie si nu voia omului. Stiind ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului ci indreptarea lui.
Confuzia dintre religii creata prin un ecumenism dus pana la fanatism nu poate fi de folos nici Bisericii si nici individului care incovoiat de grijile lumesti este tentat din ce in ce mai mult sa creada fara sa mai cerceteze.
In privinta canoanelor Bisericii amintim ca acestea spun ca "Daca un preot sau episcop ar sluji cu ereticii sa fie caterisit iar daca e laic sa fie afurisit" (can. 45 Apostolic), iar Filioque, Azima, purgatoriul, infailibilitatea si primatul papal, imaculata conceptie si altele, sunt condamnate de-a lungul istoriei de catre Biserica Ortodoxa ca erezii.
In acest sens Bisericile Ortodoxe surori au reactionat cu promtitudine la aflarea celor doua grave abateri canonice.
Ieromonah Eftimie Mitra,
impreuna cu un grup de preoti din Tara Beiusului

No comments: