Pages

Friday, May 9, 2008

Concedieri suspecte la “Adevărul”. Mihuleac executat. Minciunile lui Halpert

Mirela Corlatan publica in
editia on line a Cotidianului stirea enervanta de mai jos:
Ziarul deţinut de Dinu Patriciu a anunţat mai mulţi comentatori de încheierea relaţiilor contractuale
De joi, ziarul “Adevărul” a renunţat la colaborarea cu câţiva dintre comentatorii săi, pagina de opinii apărând într-un nou format. Printre cei care nu vor mai scrie opinii în “Adevărul” se numără Romulus Căplescu, Cătălin Mihuleac, Gheorghe Stanca şi Adrian Majuru. Motivaţia oficială a reducerii numărului de comentatori a fost aceea a “schimbării conceptului” paginii de opinii în special, decizie luată încă de acum o lună, după cum spune Adrian Halpert, directorul editorial. Schimbarea coincide cu venirea unei noi echipe la conducerea ziarului, respectiv a lui Grigore Cartianu, ca redactor-şef, şi a lui Emilian Isăilă, ca redactor-şef adjunct, ambii plecaţi prin demisie de la “Evenimentul zilei”. În ziua în care ziarul a întrerupt colaborarea cu vechii comentatori, Grigore Cartianu a debutat cu “Tableta zilei”, o rubrică în care va scrie de acum zilnic. Adrian Majuru crede că în spatele acestei decizii stau, în ce-l priveşte, raţiuni politice. “Eram un comentator independent şi probabil au deranjat textele mele prin care criticam actuala putere, ziarul devenind aservit PNL şi Guvernului”, spune Majuru pentru cotidianul.ro. Romulus Căplescu, care a lucrat din anii ’70 la “Scânteia” şi din 1990 la “Adevărul”, susţine însă varianta unei “schimbări fireşti de generaţii”. “Oficial, eu încă nu am fost anunţat, dar cred că, dacă se confirmă zvonurile, reorganizarea se justifică prin schimbarea de generaţii”, spune jurnalistul Romulus Căplescu. “Am preferat ca, în locul unor comentatori fără nici o audienţă, să publicăm zilnic comentariul unui jurnalist străin. Aşadar, decizia nu are nici o legătură cu opţiunile politice, ci doar cu desfiinţarea rubricii în care aceştia publicau până acum. Domnul Căplescu va continua să scrie în alte pagini”, a precizat Halpert pentru cotidianul.ro.

Exlicatia e cam neobrazata. Spre exemplu, m-am uitat de curiozitate la accesarile avute de articolele tanarului scriitor cu nerv si verva Catalin Mihuleac. Unul dintre ultimele (din Adevarul) "C.T. Popescu, otrăvitorul de vipere" (http://www.adevarul.ro/articole/c-t-popescu-otravitorul-de-vipere/349025), din 22.04.2008, are 3425 afisari. Eu zic ca Mihuleac nu e chiar "fara nici o audienta". Poate subiectul sa fi deranjat. Zice(a) Mihuleac, despre CTP: "Niciun moment n-are teama că se înşală, fiind vaccinat de prunc împotriva îndoielii intelectuale de bun gust. E născut pentru a detesta şi o face şi pe budă, mai ales acolo. Se povesteşte că-ntr-o zi pe CTP l-a muşcat o viperă bătrână, şi vipera a murit otrăvită. N-am nimic cu el, ci doar cu acei critici care l-au asemănat cu Arghezi. Căci, oricât de mare i-ar fi slăbiciunea pentru dejecţii şi putrid, CTP nu va fi niciodată, ca Arghezi, un creator de limbă românească. Într-un stat de drept, criticul Manolescu ar trebui să-i plătească daune morale lui Arghezi, pentru această insultă bădărănească". Hopa! A calcat pe coada doua vipere dintr-o lovitura. Dupa cum bine stim, CTP e un alt fel de urmas nelegitim de-al lui Tinu. Mai nou, dupa modelul Manolescu, se crede si posibil presedinte. Poate il vedem, din nou, pe CTP, la Adevarul, daca s-a intors in mana celor de la Pravda. Mai stii?
Un alt editorial de-al lui Mihuleac, executoriu si plin de umor , e cel cu dusul scotian si "geniul" lui Mungiu. Conchide: "Cu riscul ca vreun domn colonel să mă scrie pe toacă, tot n-o să pricep ce au gândit băieţii cu ochi albaştri, când s-au hotărât să susţină un asemenea film" (http://www.adevarul.ro/articole/sub-dus-cu-geniul-mungiu/348703) L-o fi scris pe raboj vreo sub-coloneleasa din armata lui Soros. Sau sa fi fost vreun sergent-major deranjat de un alt articol suculent: Creierul ziaristului sportiv român. Care se inchie asa: "Cred că, dacă vreun trib de canibali ar pune mâna pe-un lot de ziarişti sportivi români şi le-ar prepara creierul în tigaie, bieţii africani s-ar alege cu o indigestie intelectuală cumplită".
Concluzia sinistra este ca se strange din ce in ce mai mult in lat libertatea presei din Romania. Zic si eu, exact ca Mircea Badea cand ma ameninta SRS cu expulzarea: daca as avea ziarul meu as fi onorat sa-l invit pe Mihuleac sa scrie cate o rubrica dintr-asta, "fara nici o audienta".

Si ia sa privim, spre comparatia, la "super-analistii" Magdalena Boiangiu, tocmai de la Dilema lui Plesu si Foreign Policy, si Grig Cartianu, de la... nu mai stiu de unde. Pai ei au sute de mii de accesari, care le justifica (din pix) jacuzziul in banii de la Patriciu-KazMunaiGas. Priviti mai jos, doua exemple de editoriale aparuta in aceeasi perioada cu cele ale lui Mihuleac de mai sus: Boiangiu - 511 afisari (uau!!!) si insusi redactorul-sef Cartianus, super vedeta societatii civile, care pleaca acasa cu roaba de ruble, a reusit performanta atingerii a 918 accesari (desi are mana-n falca ca un adevarat patatelectual). Of, Doamne!
Halpert, esti un mincinos ordinar! Puteai sa gasesti o explicatie mai buna. Pacat!
















No comments: