Pages

Saturday, May 10, 2008

Publikus informáciokat akar megtudni? Tanuljon meg magyarul!

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului isi exprima nedumerirea fata de lipsa unei pagini oficiale a Primariei Municipiului Sfantu Gheorghe (jud. Covasna) in limba romana. Orice simplu cetatean care doreste sa se deplaseze in orasul Sfantu Gheorghe, in interes de afaceri sau ca simplu turist, si acceseaza pagina http://www.sfantugheorghe.ro/ este intampinat de mesajul „Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe a incetat contractul pt. pagina prezenta. Va rugam sa ne contactati la adresa office@gnd.ro in cazul in cara aveti interes de a prelua sau cumpara pagina http://www.sfantugheorghe.ro/”. In acelasi timp, de pe aceasta pagina cetatenii pot accesa siteul http://www.sepsiszentgyorgy.ro/ un site redactat exclusiv in limba maghiara, foarte bogat in informatii de interes public, absolut necesare oricarei persoane care doreste sa se deplaseze in Sfantu Gheorghe. Nici pagina oficiala a Prefecturii Covasna (http://www.prefecturacv.ro/) nu contine informatii legate de pagina de internet a Primariei Sfantu Gheorghe. Pe internet mai circula si adresa http://www.sfantugheorgheinfo.ro/ care insa nu este accesibila.
Consideram ca situatia existenta constituie un abuz al Primariei Sfantu Gheorghe fata de cetatenii orasului vorbitori de limba romana, dar si fata de ceilalti locuitori ai tarii, potentiali turisti sau investitori in zona. Inexistenta unor informatii minimale in limba romana face imposibil un contact elementar intre cetatenii romani si propria administratie, ducand la o veritabila secesiune a autoritatilor in raport cu un procent semnificativ al propriului electorat. Reamintim faptul ca primariile sunt obligate prin lege sa detina o pagina de internet unde sa posteze, intre altele, declaratiile de avere ale conducerii locale.
In consecinta, Fundatia Pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului solicita Primariei Sfantu Gheorghe si Consiliului Local o situatie a bugetului alocat de primarie in perioada 2004-2008 pentru promovarea pe internet a orasului Sfantu Gheorghe precum si adresa oficiala a siteurilor in limba romana platite din bugetul primariei pe care cetatenii le pot accesa pentru a se documenta cu privire la activitatea Primariei si a Consiliului Local.
In plus, FACIAS solicita primariei Sfantu Gheorghe adresa exacta unde pot fi consultate de catre cetatenii romani declaratiile de avere ale autoritatilor locale.
Dan Tanasa, Director Investigatii FACIAS
Contact: 0744.822.581, tanasa@facias.ro, http://www.facias.ro/

1 comment:

Anonymous said...

Eu am facut click pe pagina in romana si merge de minune, spre surprinderea mea. Ba chiar si declaratiile de avere.
Sa fi fost efectul solicitarii FACIAS? In doar trei zile. Sunt nelamurit. Sa fi fost vorba de un nou contract care a intrat in vigoare zilele astea?
Oricum, esentialul e ca romanii din Sfantu Gheorghe au acces la informatii de baza in limba statului.