Pages

Thursday, May 8, 2008

Ungurii din Har-Cov au eliminat tricolorul din sigla Postei Romane


Dan Tanasa informeaza:

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului isi exprima nedumerirea in raport cu bizara criza de identitate prin care continua sa treaca Posta Romana. In acest moment, aceasta institutie strategica a statului roman este reprezentata de mai multe sigle, in functie de sensibilitatile locale si politice. Astfel, dupa cum se poate observa mai jos, sigla agreata de site-ul oficial al Postei Romane si de oficiile postale din majoritatea judetelor tarii contine steagul Romaniei – fapt aflat in acord cu caracterul strategic al institutiei. Pe de alta parte, in judete precum Covansa, Harghita si Brasov, sigla Postei Romane apare intr-o versiune simplificata – considerandu-se oportuna vizual eliminarea tricolorului romanesc.


Reamintim ca „rebrandingul" fara tricolor al Postei Romane a fost decis de fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy in anul 2005. Ministrul a explicat faptul ca o strategie de marketing complexa impune o serie de modificari de imagine – singura modificare de imagine fiind insa eliminarea tricolorului romanesc.


In urma unui val de prosteste, ministrul Nagy s-a angajat la momentul respectiv sa regandeasca strategia de marketing a Postei Romane, luand in calcul caracterul sau de institutie strategica. Eventuala revenire asupra prezentei tricolorului romanesc in sigla Postei Romane nu pare a afecta insa institutii postale precum cele din Sfantu-Gheorghe (vezi foto de sus).
Pe de alta parte, actualul director al Postei Romane, reprezentantul BNS Dan Mihai Toader, a explicat ca eliminarea tricolorului din sigla Postei Romane reprezinta un proces firesc de aliniere la practica europeana in domeniu – practica bazata pe evitarea elementelor identitare. Faptul ca nu este asa o demonstreaza numai cateva din siglele companiilor postale nationale din Europa:



In consecinta, Fundatia Pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului solicita Postei Romane si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor o pozitie inteligibila privind sigla institutiei. Care varianta a acesteia este cea oficiala in acest moment? Care au fost efectele campaniei publice din 2005, cand opinia publica a cerut revenirea la sigla consacrata? Are sigla un caracter variabil in functie de judet sau de organizatia civica din care provine actualul ministru al comunicatiilor? Exista o practica tacita a eliminarii tricolorului romanesc in judete precum Covasna si Harghita?

Dan Tanasa, Director Investigatii FACIAS
Contact: 0744.822.581, tanasa@facias.ro, http://www.facias.ro/

No comments: